JOVANKA Broz, supruga bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, u kritičnom je stanju. U petak je primljena u Urgentni centar KCS u Beogradu, u stanju dehidriranosti i pospanosti. Sumnja se da nekadašnja prva dama SFRJ ima kancer.

Profesor dr Miljko Ristić, direktor KCS, za „Večernje novosti“ je potvrdio da je Jovanka Broz smeštena na intenzivnu negu na Odeljenju opšte hirurgije Urgentnog centra.

- Zdravstveno stanje Jovanke Broz je ozbiljno. Može sama da diše, nema potrebe za priključivanjem na respirator, samo joj dajemo kiseonik preko maske - kaže profesor Ristić. - Priključena je i na infuziju. Ima otvorene rane na dojci koje ukazuju na malignu bolest. Urađene su analize, proveravamo da li je anemična i ima li patoloških promena na plućima, jetri i drugim organima. Čekaju se rezultati. Radićemo ultrazvuk dojke, biopsiju, a najverovatnije i mamografiju.

Prema rečima dr Zlatibora Lončara, direktora Urgentnog centra, Jovanka Broz primljena je u 13.30, a dovezena je u pratnji dvoje rođaka.

JOŠKA BROZ: SVI SMO IZNENAĐENI - ZA mene i za sve nas u porodici ovo je veliko iznenađenje, jer nismo znali da je Jovanka imala ozbiljnih zdravstvenih problema - rekao je za „Novosti“ Titov unuk Joška Broz. - Uvek smo bili uz nju, čak i kada nismo imali direktan kontakt. Cela ova situacija nas je potresla. Između nas nikada nije bilo ozbiljnih nesuglasica i nema razloga da joj se Titovi unuci ne nađu u teškoj situaciji.

- Danima joj je bilo loše, ali je odbijala da ode u bolnicu - kazao je Lončar.

- Tek kada joj se stanje toliko pogoršalo da više nije mogla da se buni, rođaci su uspeli da je smeste u Urgentni centar. Odmah smo preduzeli mere reanimacije. Prve analize pokazale su da je ugrožava početak sepse, polusvesna je i reaguje samo na grube nadražaje. Ima otvorene dekubitalne rane od ležanja, nizak pritisak i lošu krvnu sliku. Njeno stanje je veoma zapušteno, ali učinićemo sve što možemo da joj pomognemo.

Nekada najmoćnija žena SFRJ izgleda isto kao kada se pojavljivala u javnosti. Ima višak kilograma, ali se već na prvi pogled vidi da nije mnogo vodila računa o svom zdravstvenom stanju. Prema našim izvorima iz Urgentnog centra, nekadašnja prva dama SFRJ primljena je u stanju zapuštenosti. U devedesetoj godini, očigledno, više nije u stanju da se brine o sebi, pa je i medicinsko osoblje koje je u petak sa njom bilo u kontaktu komentarisalo da joj je neophodna tuđa nega koju nije imala.

Ni posle prve lekarske pomoći, infuzije i kiseonika, nije uspela da se razbudi. Povremeno je otvarala oči, ali nije razgovarala ni sa kim, niti je raspoznavala ljude. Oko 15.30 u njenu bolesničku sobu došao je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i zadržao se dvadesetak minuta u razgovoru sa lekarima. Dva sata kasnije stigao je i premijer Ivica Dačić, koji nije želeo da daje izjave.

Od prve dame supruga doživotnog predsednika SFRJ, posle njegove smrti, gotovo u trenutku postala je građanin poslednjeg reda. Tadašnje vlasti Jugoslavije iselile su je iz njenog i Titovog doma i izolovale u oronuloj vili nadomak Belog dvora. Kako je jednom kazala „Novostima“: „Osim prava na život, oduzeli su mi sve.“ Suspendovana joj je sloboda kretanja, nadzirana je i prisluškivana. Oduzeti su joj lični dokumenti, odeća, pisma, arhiva i skupoceni pokloni. Jovankinu političku izolaciju prekinuo je 2006. godine Rasim Ljajić, tada ministar za ljudska i manjinska prava, koji je bio zapanjen uslovima u kojima je živela maršalova udovica. Dokumente joj je, tri godine kasnije, vratio Ivica Dačić kao ministar policije. Uslovi u kojima živi, međutim, ni tada se nisu značajno promenili.

Iako je decenije provela u tišini, a u javnosti se pojavljivala samo na Dan mladosti i na godišnjicu Titove smrti, kada bi obilazila Kuću cveća i polagala venac na njegov grob, poslednjih godina se češće pojavljivala u javnosti i govorila o nedaćama koje su je snašle. Tvrdila je da su oni kojima se suprotstavljala za Titova života nastavili da je terorišu i posle njegove smrti.


OD SEKRETARICE DO PRVE DAME
JOVANKA Budisavljević rođena je 7. decembra 1924. u selu Pećanima, u Lici. Sa 17 godina stupila je u Savez komunističke omladine Jugoslavije. Tokom Drugog svetskog rata preživela je ranjavanje i tifus. U 21. godini dobila je dva Ordena za hrabrost, a nosilac je i Partizanske spomenice. Nikada nije razjašnjeno kako je Jovanka Budisavljević postala drugarica Broz. Prema jednoj verziji, Tito je odabrao za svoju sekretaricu među pet devojaka koje mu je predstavio Aleksandar Ranković neposredno posle Drugog svetskog rata. Druga priča kaže da je Jovanku Titu predstavio Ivan Stevo Krajačić. Jovanka je bila Titova četvrta supruga. Pre nje bio je oženjen Pelagijom Belousovom, Anom Kening i Hertom Has.