Srpski jezik postaje manjinski u Srbiji?

I. MIĆEVIĆ

ponedeljak, 19. 08. 2013. u 21:30

Српски језик постаје мањински у Србији?
Kuda vodi eksperimentisanje sa upotrebom maternjeg. U našim učionicama se čuje 13 jezika manjina. Nacionalni savet traži da nastavu na romskom dobije još 6.000 dece

BROJ dece i školskih odeljenja u kojima se uči na jezicima nacionalnih manjina povećava se svake godine. Osim srpskog, u učionicama se čuje još 13 jezika! Samo u osnovnim školama celovitu nastavu ili bar samo časove maternjeg jezika ima 44.876 učenika, pokazuju podaci Kancelarije za ljudska i manjinska prava za školsku 2011/12. godinu. Najviše novih odeljenja sa manjinskom nastavom mogli bi da dobiju Romi, među kojima se 6.000 osnovaca izjasnilo da želi nastavu na maternjem jeziku.

Osnove romskog i elemente kulture već uči oko 700 đaka u 12 opština. Prema rečima Vitomira Mihajlovića, predsednika Nacionalnog saveta Roma, njihova namera bila je da već od septembra nastava na romskom bude masovnija i da je dobiju sva zainteresovana deca, ali da to neće biti moguće.

- Najveći problem su kadrovi - objašnjava Mihajlović.

- Nacionalni savet ispunio je sve obaveze, anketirao roditelje i učenike i evidentirao kadrove koji bi mogli da učestvuju u nastavi. Prema broju zaniteresovanih, u osnovnim školama trebalo bi da se otvori oko 360 odeljenja, što je posao za 35 nastavnika. Oni bi bili najpotrebniji na jugu i istoku Srbije i u Vojvodini.

Mihajlović smatra da se „kamen spoticanja“ oko uvođenja ovih časova nalazi u Ministarstvu prosvete, jer su očekivali manji broj odeljenja. Sa druge strane, Ministarstvo ne može da organizuje nastavu sve dok Nacionalni savet ne obezbedi kvalifikovane predavače.

A i za predavače i za celu organizaciju novac treba da obezbedi - država!

Nastava na jezicima manjina izuzetno je skupa, jer časovi mogu da budu obezbeđeni i za odeljenja sa manje od 15 učenika, što je pravilo za časove na srpskom.

Tako, recimo, makedonski uči samo petoro dece, za nastavu na hrvatskom je u proseku deset đaka u odeljenju, slično je i za rumunski, rusinski, bugarski...

Da bi sve predmete, od istorije do likovnog, mogli da slušaju na maternjem jeziku, potrebno je da postoje nastavnici sa licencama. U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da manjinska nastava ne sme da ugrožava časove na srpskom, tj. da pravo školovanja na većinskom jeziku ne sme da bude uskraćeno srpskoj i ostaloj deci koja to žele.

Sledeći na listi manjinskih jezika koji bi mogao da uđe u učionice je crnogorski, jer je i njihova zajednica zainteresovana za ovo pravo.


MAKEDONCI U JABUCI

NAJMANJE govornika u osnovnim školama ima makedonski - svega pet đaka u jednom odeljenju pančevačkog sela Jabuka. Češki se uči u dve učionice, u kojima sedi 25 učenika, u školi u Beloj Crkvi. U najviše opština organizovani su časovi na mađarskom - u 27 kao celovita nastava a u 21 školuju se na srpskom, a fakultativno uče jezik i osnove kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (88)

pop

19.08.2013. 21:44

@ - Zašto takav naslov? Šta je sporno što deca u školama uče sopstveni jezik? Zašto ste tako maligni? Ne razumem...

Branko

19.08.2013. 21:46

Zanimljivo, koliko se "dušebrižni" za srpski narod i ponos plaše zbog dva- tri kinca u osnovnoj školi toj i toj... Ne brani se srpski interes tamo i tako, brani se razvojem srpskog društva i nacije, u sferi ekonomije, politike, slobode prava, jednakosti i razvoju demokratije.

?

19.08.2013. 21:50

Nastava na romskom? Ko bi drzao tu nastavu kada ne postoji rom koji je zavrsio redovnu srednju skolu? 99% njih nema ni zavrsenu osnovnu skolu ako izuzmemo one koji su isli u takozvane specijalne skole za decu ometenu u razvoju. Za posao nastavnika i profesora treba imati zavrsen fakultet.

Emir

19.08.2013. 22:30

@? - Ja sam Rom i student sam Fakulteta politeckih nauka u Nemackoj......i nemam snage da ti objasnim da je zemlja okrugla.......

Filip

19.08.2013. 22:54

@? - Postovani Emire, mnogo je primitivizma i diskriminacije u ovoj jadnoj Srbiji... ne razumeju oni da jedan Rom moze biti obrazovan, na zalost. Svako dobro i da brzo zavrsis studije.

Jasmina

19.08.2013. 23:24

@? - Ja mislim da romi treba da tuže Srbiju zato što im nije obezbedila kadar za nastavu što ne bi čudilo !? Mi ne smemo da dozvolimo da budemo Amerika koja guši slobodu manjina i nema nastavu na meksičkom,iranskom,kolumbijskom,romskom ili npr.kineskom jeziku ! Mi koji smo srozani do te mere nacionalnog interesa i osećaja moramo da budemo lideru po tom pitanju i uvedemo romski ili bosanski jezik kao ravnopravan srpskom.Tako ćemo Amerikancima dati primer demokratske i slobodne zemlje !?

Александар

20.08.2013. 02:10

@? - Па, онда нам реци је ли ти омогућено у Немачкој да студираш на ромском?

Александар

20.08.2013. 07:51

@? - ''Мексички, колумбијски и ирански''? Да ли ти, Јасмина, уопште знаш којим се језицима говори у тим земљама или си основну школу похађала у САД?

Bole

20.08.2013. 09:00

@? - "Ja sam Rom i student sam Fakulteta politeckih nauka u Nemackoj......i nemam snage da ti objasnim da je zemlja okrugla......." Gospodine Emire, ako je nekad i bilo roma na nemackim univerzitetima, od WWII ih sigurno tamo vise nema. Nisam jedan od onih koji odobravaju njihovu masovnu likvidaciju, ali to je nemacko vidjenje resavanja svog i romskog nacionalnog pitanja.

Amerikanac

19.08.2013. 21:53

Selim se tamo nazad i imam sina kome ce trebati engleski jezik predavanjeIako zna srbski treba ce mu elglesko predavanje tako iduce godine na spisku ce bili sledece--------------------- 1 Amerikanac- jedno odeljenje- jedna uciteljica Hahahahaha

Branko

19.08.2013. 22:26

@Amerikanac - Amerikanac, na čemu si Ti to, tako rano. Napiši, molim nešto oko jedan po ponoći. A Tvom sinu svako dobro, neka ga sreća prati.

Filip

19.08.2013. 21:55

I Srbi u Hrvatskoj uce na srpskom jeziku, cak i Srbi u SADu uce na srpskom, pa sto ne bi i nase komsije i prijatelji ucili na maternjem jeziku.

Snouden

19.08.2013. 23:29

@Filip - I Hrvati u Hrvatskoj uce na srpskom jeziku ali ga tako ne zovu. Ista stvar je i sa muhamedancima u Bosni. Nema naroda koji je toliko etnicki unisten i pocepan u zadnjih 200 godina.

blabla

19.08.2013. 22:09

Naslov ne odgovara tekstu. Mogao bi da glasi "Srbija poštuje pravo da učenici uče na svom maternjem jeziku". ))):

primorac123

19.08.2013. 22:10

To lijepo treba da se rijesi kao sto je u nekim zemljama u kojima sam upucen kako funcionise. Nastava (osnovna, srednja, fax) se predaje za jeziku zemlje domacina a ko zeli da uci svoj jezik ide u tzv. ''vecernje skole''...

Jasmina

19.08.2013. 22:17

Znam da mi necete odobriti komentar ali svejedno. Postovana redakcijo, trazim da kao vernoj citateljki vasih novina odgovorite ko narucuje ovakve tekstove. Naime, poceli ste sa bosaskim jezikom, sada ovaj tekst, sve vam smeta. Zasto? Prava manjina moraju da se postuju kao i prava vecinskog naroda. U jednoj recenici kazete: "A i za predavače i za celu organizaciju novac treba da obezbedi - država!". Pa da, isti ti ljudi, manjine, placaju porez drzavi u kojoj zive, Srbiji. Prestanite molim Vas.

Dragan

19.08.2013. 22:39

@Jasmina - Ne radi se ovde o naručivanju teksta već o tome da su srpska deca diskriminisana u odnosu na decu nacionalnih manjina jer se nastava na srpskom ne može odvijati ako nema bar 15 đaka u odeljenju, a to pravilo ne važi za nacionalne manjine. G. Jasmina navedite mi još neku državu osim Srbije u kojoj je ovo moguće u kojoj država finansira manjinske nacionalne savete i u kojoj su prava manjina toliko zaštićena kao u Srbiji i odmah ću se odseliti tamo da budem nacionalna manjina.

Sale

19.08.2013. 23:10

@Jasmina - Da u Danskoj ja ovo trazim, pukli bi od smeha. Ako ne znas jezik ketis uz zemlje.. u vrticu rade testove i ako deca ne pricaju dobro roditelje kazne i mora dete na ekstra casove.

Jasmina

19.08.2013. 23:16

@Jasmina - Imenjakinjo,smeta vam čak i tekst koji govori o sve većem smišljenom gušenju većinskog jezika ? Izgleda da je ponovo došlo vreme da Srbi nemaju prava da se i oni malo požale na svoj status koji po svemu počinje da liči na manjinski u drugim zemljama.Dovoljno je da samo pogledamo šta se radi kod komšija, recimo Hrvata.Može li iko realan da zamisli ovakve slobode kod najnovije članice evropske unije !? Naravno da ne, jer ova sloboda vređanja većine je moguća samo u Srbiji !

jedan od tih

19.08.2013. 23:36

@Jasmina - pogledajte ove minuse..na ovaj sasvim realan komentar..i posle ocekuju da poverujemo u pricu da nas ""manjine""smatraju za ravnopravne gradjane ovog drustva...garantujem da mnogo veci procenat manjina placa urednije i postenije poreze nego vecina...nije dzaba najbolja naplata poreza,,struje bas u vojvodini...

Suzana

21.08.2013. 00:15

@Jasmina - Ti koji si "jedan od tih" moraš da shvatiš da svojom bahatošću izazivate revolt ostalih građana ove zemlje.Sve vam je malo besplatne knjige,30 bodova poklona za upis u srednje škole i fakultete,prednost za posao,redovno socijalno....Mole vas bre da idete u školu,samo da dođete a za ostalo će se oni pobrinuti i to vam je teško.Žalite se na ugrožena prava na šta se odmah pozivate i klanjaju vam se dok većina nema za hleba i gubi posao svakodnevno! Sram vas bilo ako ga imate uopšte !

Marko

19.08.2013. 22:22

Kako vas nije sramota, pisete da smo manjina u sopstvenoj zemlji, radite po planu zapada da nas izbrisu sa geografske karte! Ovakvim tekstovima ste saucesnici u zlocinu nad sopstvenim narodom! E Srbijo, sta si docekala

Milojka

20.08.2013. 06:43

@Marko - Neka svako od nas sedne i razmisli dobro! Koliko dece imamo i kuda to vodi? Nemojmo kriviti druge što se srpski jezik gasi u školama. Nestaju čitava sela, gradovi... Bebe nam umiru na porodjaju, deca postaju alkoholičari sa 10 godina, nasilje mladih i nevaspitanje je svakodnevna pojava. Pa neće biti da je samo EU, Amerika ili šta ti ja znam kriva za to. Kriva je naša država i društvo jer ne čini ništa da promoviše natalitet i jačanje porodice kao stuba društva.

dule

19.08.2013. 22:27

Branko, nisi u pravu. Ovakve stvari dovode do podela naroda u jednoj drzavi. Albanci sa juga uce albanski jezik a ne znaju srpski, zbog toga se Albanci druze medjusobno, Srbi medjusobno i to dovodi do velike podele sto kasnije prerasta u netrepeljivost. Svi u Srbiji moraju da uce na srpskom jeziku, a posle neka svako ide u dopunsku skolu da uci maternji

Branko

19.08.2013. 23:03

@dule - Dule, u potpunosti se slažem sa Tvojim komentarom. Dodao bih samo to da, u sredinama gde su nacionalne manjine u brojnoj većini treba i većinski narod Države da se "potrudi" da savlada jezik manjine. Čini mi se normalnim da u javnoj upravi i celokupnom sistemu "vlasti" u takvim sredinama mora da se poštuje jezička, govorna i pisana ravnopravnost - bez izuzetka.

Andija, lingvista belosvetska

19.08.2013. 22:55

Treba nesto da rascistimo: Kada se govori o srpskom jeziku dali se misli o jeziku koji je ruskog porekla a Rusi ga zovu "satrovacki" ruski jezik koji se govori na Balkanu? Znate, nije u pitanju samo Srpski jezik, vec se radi o svim slicnim jezicima koji se ovde govore. To su pred srpskog jezika, hrvatski, crnogorki, makedonski, bosanski, dalmatinski, pirocanski, vojvodjanski, i jos neki jezici koji smo mozda propustili, ali svi pripadaju satrovackom ruskom jeziku koji se govori na Balkanu.

Александар

20.08.2013. 02:06

@Andija, lingvista belosvetska - Дај, седи..није ти добро.

Miki

19.08.2013. 23:05

U Svim zemljama evrope postoji samo jedan zvanican jezik. I svi gradjani na primer Nemacke pohadjaju nastavu iskljucivo na nemackom. Svoje manjinske jezike mogu da uce samo fakultativno - dopunski. A u Srbiji kao sto vidimo postoji 13 zvanicnih jezika. Ovoga nema nigde ni u svetu ni u Evropi.

alex miles

20.08.2013. 06:14

@Miki - @ Miki, u pravu si. Sta bi bilo u Australiji, u kojoj se govori preko 300 jezika i dijalekata da se uvede suludi srpski sistem. Bio bi to totalan haos. Na svu srecu niko ziv o tome i ne razmislja. Jezik je engleski, a pored toga mozes da ucis dopunski bilo koji jezik koji ti je mio, pa cak i onaj sto se govori u tunguziji.

Dusko - Zeja Jovanovic

20.08.2013. 08:26

@Miki - Pogledajte Nemacku....sluzbeni jezik za celu drzavu...svi moraju da ga uce ...nacionalne manjine mogu svoj jezik da uce kao dopunsku nastavu....Kazete EU je to naredila...ako je tako neka oni to prvo urade u svojoj zemlji...Bas bi voleo da vidim taj film...

Nenad J

20.08.2013. 08:51

@Miki - U Svajcarskoj ima 4 zvanicna jezika. Ali se u skoli uvek uci jezik vecinskog stanovnistva i nista drugo.

Jasmina

19.08.2013. 23:06

Samo slaba država kao što je Srbija može sebi ovo dozvoliti .Prava roma su do te mere u ekspanziji i preterana da sve više izazivaju revolt građana jer su daleko prevazišla prava ostalih i maksimalno se koriste za sitne interese koji prelaze u bahatost.Niš je karakterističan po tome pa ne čudi da je uvođenje romskog jezika u škole baš ovde našla uporište.Žalosno je što se deo prosvete i lokalne politike nalazi u ovome čisto iz karijerističkog interesa !

Dragan Cvijan

19.08.2013. 23:18

U svakoj drzavi postoji sluzbeno pismo i govor komuniciranja. Biti komunikativan na vise od sluzbenog jeste i ostaje korisno i pohvalno za covecanstvo. Srbin sam opismenjen iz BUKVARA VUKA KARADZICA, a mogu da komuniciram sirom sveta najboljim izborom sporazuma.

Rade

19.08.2013. 23:35

pa ako svi uce na svom jadnom jeziku nece biti dobroza koheziju srbije Francuska je protiv toga i zato svi u Francuskoj uce u svim skolama samo na francuskom jeziku i to je tako od napoleona

robert

20.08.2013. 09:26

@Rade - Razlika ovde stoji u cinjenici, da su u Francusku masovno imigrirali sa cele zemljane kugle, i da svojevoljno goveore Francuski, i po mopm misljenju svi imaju mogucnost da uce i svoj maternji, dok je Srbija "imigrirala" po celom Balkanu krajem 19 i pocetkom 20 veka, i to zna se kako. Pa nema nikakvih prava da zabrane ljude da upotrebljavaju svoj sopstveni jezik. Mislim da pravda polako ali sigurno cini svoje.

mića

20.08.2013. 09:55

@Rade - Romski jezik nek bude maternji u Indiji, a "bošnjački" u Bosni, ovde je Srbija i maternji je Srpski

ДУШАН ВУКОВИЋ

20.08.2013. 09:13

@ss - Србију воде политичари-АМАТЕРИ.

radovan

20.08.2013. 00:22

Pa ti nacionalni savjeti manjina i uvedeni su po zahtjevu Eu.Pa zar neko misli da ji išta drugo tog poteza bio cilj do dalje drobljenje Srbije i ukidanje srpskog naroda.Ništa sličajno ne dolazio iz Eu.Cilje je uništenje srpskog naroda.

robert

20.08.2013. 09:19

@radovan - Pa nece valjda Srpski narod isceznuti zbog iznjasnjavanja "drugih" da govore (upotrbe) svoj jezik! Ovo ti je jadan izgovor, radovane, a zvuci vrlo fasisticki!!!

rade m.

20.08.2013. 00:25

Srbija je zemlja apsurda! jedna je stvar nastava na maternjem a druga imati casove svoga maternjeg jezika.

...

20.08.2013. 01:13

Glupo je ovo sto rade, kao hoce da slusaju nastavu na maternjem jeziku. Pa ljudi zivite u Srbiji, gradjani ste Srbije pa slusajte i nastavu na srpskom jeziku a ko hoce da uci maternji jezik i o maternjoj kulturi neka se to organizuje kao posebna nastava. Ja sam Slovak nastavu sam poadjao normalno na srpskom a posebno sam ucio Slovacki kao zaseban predmet. Posle dolazimo do toga da neki drzavljani Srbije ne znaju da beknu ni rec srpskog sto je velika sramota i za njih i za drzavu.

fića

20.08.2013. 05:15

...u jednom trenutkuu u srbiji postaćemo indijanci zbog svoje ravnpdušnosti i defetizma...tek tada ćemo shvatiti da više ne postojimp kao narod jer smo izgubili svoje pismo ćirilicu...zato sada gde god da postoji i jedan srbin među ravnodušnim "srboma" moramo nastaviti borbu za našu ćirilicu ,srbsku tradiciju i srbski govor sa što manje stranih reči

crni

20.08.2013. 06:44

podaci nisu tacni,kod bugarske nacionalne manjine gde se roditelji izjasnjavaju u prvom razredu na kom ce se jeziku skolovati njihova decaod oko 50-etak prvaka njih 2-5 se izjasni da zeli dase skoluje na Bugarskom jeziku,sto znaci da ukupno ima oko 25 ucenika koji skolovanje sprovode na Bugarskom,ukupno 4 razreda.Slaba drzava dozvoljava ovakav javasluk u obrazovanju,jaka drzava resavo to po standardima,drzavno besplatno obrazovanje na srpskom sa slusanjem maternjeg jezika 2 puta nedeljno

iz glave

20.08.2013. 07:07

strateškom saradnjom sa Rusijom imali bi 100.000 ruske dece ovde na školovanju,čime bi obesmislili planome suseda zakolonizaciju i asimilaciju, a onda u škole treba vratiti "staroslovenski" tj serbski jezik (govori serbski da te ceo svet razume) i ako to urade i Rusi kulturne veze će se armirati => gud baj drang nah osten forever

SRBIJA

20.08.2013. 07:47

Tako je to u Srbiji gde Crnogorci vladaju,zadnjih nekoliko minstra prosvete cisti Crnogorci,koji su zaposlili pola Crne Gore u Srpska mistarstva!

dunde

20.08.2013. 07:48

Nece se nista promeniti dok je ove marionetske vlasti, I dok mi budemo samo sedeli i pisali u prazno. A kad bolje razmislim kakvi smo, tako nam se i desava. Nismo bolje ni zasluzili.

citalac

20.08.2013. 07:53

Ovo je problem kada se vidi iz vizure Beograda. Kod nas u Vojvodini ovo niko ne vidi kao problem nego kao postovanje kulturnih razlika i specificnosti. I naravno da drzava placa ovakve stvari, pa i u Austriji drzava placa casove na jezicima manjina a uvode se i casovi na migrantskim jezicima - ukljucujuci i srpski. I tamo je broj ucenika cesto vrlo mali, ali osim desnicara Strache-a niko nista nema protiv takvog sistema.

citalac

20.08.2013. 12:10

@citalac - Kako onda ima milione za Zvezdu ili da raznim direktorima deli milionske premije? Novac ovde uopste nije sustina problema, to je samo povod da se nesto negativno kaze na ovu temu. Prava moraju da se postuju ako zelimi i da se prava Srba postuju u drugim zemljama. Inace je licemerno ljutiti se na Hrvate ako sprecavaju nastavu na srpskom u Vukovaru.

ДУШАН ВУКОВИЋ

20.08.2013. 09:10

Суицидно понашање српске државе се наставља! Потпуно одсуство смисла за државу и нацију!!! Аматери владају Србијом од 1945!

ДУШАН ВУКОВИЋ

20.08.2013. 09:11

Имају ли Срби право на свој језик у Француској,Словенији,Немачкој,Шведској,САД,Албанији,Аустралији,Хрватској,............. ?

Pipilentije

20.08.2013. 10:23

@ДУШАН ВУКОВИЋ - Имају. - Кад дођу на одмор у своје родно село. Интересантно је да ти силни "угрожени и обесправљени" Мађари, Буњевци, Словаци итд не хрле у Француску, Шведску и остале недођије трбухом за хлебом већ се овде предано расплођују. Српска антинационална политика на делу!..

Dođoš

20.08.2013. 16:10

@ДУШАН ВУКОВИЋ - Moj dragi Pipilentije. Mi silne manjine smo doseljeni u sadašnju Vojvodinu pre 400 godina. A Vi,kad ste Vi došli?

neko i niko

20.08.2013. 09:27

Zar nije bolje da sve rome vratimo odakle su dosli,Hrvatske,Bosne,Kosova...pa neka tamo uce kako im volja,i zasto su svi romi sa prostora bivse drzave proterani u Srbiji slucajno?

najlon

20.08.2013. 09:30

Bravo Vucicu..,puna podrska u svemu sto radis!Predsednik svih gradjana,naroda i narodnosti-to je gospodin Vucic!Samo napred!

komsija

20.08.2013. 10:00

Dajte bre vise plasite se manjina kao da ce sutra da vam otmu celu Srbiju,cemu ta histerija.Cinjenica je da je Srba kao stanovnika sve manje,a manjina sve vise,i ko je kriv !!! manjine jel ! Nemojte da se konfrotirate sa vasim gradjanima.Da tacno je da je Bosnjacko i Albansko i Romsko stanovnistvo najmladje na Balkanu i sa neverovatnim natalitetom,i imaju pravo na svoj jezik i kulturu.Da za boravio sam da vi ne priznajete Bosnjake kao narod i bosanski jezik,ali verujte mi nas bas zabole za to.

sasa

20.08.2013. 10:53

@komsija - komsija,pa vi ste stvorili taj nepostojeci bosnjacki,bosanski itd...jer ne priznajete srbski jezik,a mi vam samo pokazujemo koliko smo demokratska i dobra zemlja uvek bili pa vam dozvoljavamo i te nepostojece jezike da ucite na njima samo da mrznje nema....ali takvi kao ti je i posle ovoga ponovo stvaraju.Zalosno ali istinito.I jos nesto...ako si razumeo sta pisem,onda hteo nehteo ti govoris i citas svojim jezikom a on je srbski!

Slavko

20.08.2013. 11:38

@komsija - Sta vas to zabole komsija? A i interesuje me kako je moderator pustio ovako vulgarnu poruku ovde.

Црна Гора (Српска земља)

20.08.2013. 11:00

Чујте Срби! Чувајте се сами себе!

panter

20.08.2013. 11:34

Srbi polako klize u situaciju da postanu manjina u sopstvenoj drzavi. Sami smo krivi. Neka neko kaze Romu da je ciganin, platice mu 100 000 dinara za uvredu. A zasto? Zato sto je to dozvolila drzava, zato sto se svi plase reakcije da li ce nas primiti u tu famoznu EU.

Emir

20.08.2013. 12:58

@panter - Bezi pre ko ce da plati 100 000 dinara za uvredu u Srbiji.....pa vredjanje Roma na rasnoj osnovi je sasvim normalna pojava...u skoli,u zdravstvu cak i u Novinama.....pricas kojesta.... idi Panteru nadji devojku,popij pivo, opusti se....pusti politiku,pametan si,lep si decko....

panter

20.08.2013. 16:38

@panter - Izgleda Emire da ne poznajes situaciju, pises napamet. Cak se i gradjani Srbije, romsle populacije i ponasaju bahato i beyobrazno, " cikaju" ostale kako bi ih naterali na takve stvari. Izmedju ostalog, Romi su poznati i po sistemu "Hijena" sto znaci kada ih je u grupi mnogo su jaki, ali kao pojedinci su kao obicne kukavice. Evo ti primer skorog incidenta u NIsu kada su pretukli jednog coveka na igralistu, gde su deca igrala fudbal Emire, prvo skoci pa reci hop

Dragan

20.08.2013. 20:34

@panter - Da g. Emire postoje malobrojni pojedinci kojima smeta drugačija boja kože i za takve je zatvor. Međutim velikoj većini građana Srbije ne smeta druga boja kože već im smeta bezobrazluk, primitivizam, bahatost i kriminalno ponašanje sve većeg broja Roma, koji vide da im država puno toga dozvoljava pa to zloupotrebljavaju. Emire, ako si Rom a nisi kriminalac ili siledžija i ako poštuješ osnovne norme civilizovanog ponašanja ja ću te prvi zaštititi ako te neko bude vređao.

Emir

20.08.2013. 20:39

@panter - Ne moze se citav naroda da se degenerise na osnovu pojedince..... ali to je najverovatnije zbog toga sto nikad nisi imao jednog prijatelja druge nacionalnosti....ako hoces brate da ti nadjem neku Romkinju ili sto bi ti rekao Ciganku pa da pokusamo sa njom nekako da promenis misljenje....kada budes video svet....mozda ces i da se zaljubis....hajde brate popij pivo malo...opusti se....

Slavko

20.08.2013. 11:39

To je nama nas Zarko dao, da imamo njega za marsala. Kad se samo seti kako je se branio i rukama i nogama da ga ne oteraju.

Neobavesten

20.08.2013. 11:53

Samo par pitanja imam: Da li se u Nemackoj uci turski jezik u skolama? Da li se u UK uci arapski? Da li se u Svedskoj uci srpski i albanski? Da li se u USA uce svi jezici sem spanskog? Kakva je situacija bila u SFRJ, multinacionalnoj i mnogo vecoj drzavi od danasnje Srbije? Jel bilo bas ovoliko manjina i jezika po skolama? Hvala

Predrag

20.08.2013. 12:10

Ta višejezičnost je imala za cilj da se napravi haos u srpskom školstvu. Nikakva korist, a šteta velika. Što više uvode Evropu u školstvo, ono sve lošije.

rade

20.08.2013. 12:12

Novi ministar prosvete da prosvetu vrati na mesto koje joj pripada.Prosveta i kultura su ono po cemu se raspoznoje jedan narod,ako se to zanemaruje onda nije cudo sto nam drugi sve serviraju.Manjine treba da imaju svoja prava,ali mi mozemo da sledimo primere Francuske i Nemacke ciji su stavovi priznati u Evropi.

RS

20.08.2013. 12:23

to se sve planski desava u Srbiji i to od poslije 1945.-e sa ciljem ukidanja drzave, a to provode apsolutno svi koji su na vlasti od tada pa do danas i do zavrsetka posla na nasem unistenju kao naroda i drzave.

Jabre

20.08.2013. 12:29

Ne boj se đavoljega kota, neka ga je ko na gori lista, već se boj od zla domaćega.

Bursac Zoran

20.08.2013. 12:53

da li srbi imaju ista prava u svetu kao ove manjine kod nas?nama treba čvrsta ruka i sve je rešeno,zakon o državljanstvu bi završio ostatak posla!vrlo jednostavno,samo mi to ne

Nemanjic CG

20.08.2013. 13:27

u Crnoj Gori Srpski jezik zbori preko 60% stanovnista pa je diskriminisan,a djeca nam u skole uce maternji jezik hahahah e tugo pregolema

nesa

20.08.2013. 13:30

Prilicno je idiotski da drzava dozvoljava da se neko rodi u Srbiji a da ne zna da govori srpski,a takvih slucajeva ima podosta.Naravno da treba da uce i na maternjem,ali samo kao vid dodatne nastave.Sa druge strane,koliko srba u Temisvaru,i okolini,gde ih mnogo zivi..koliko srba od Budima do Segedina,gde ih takodje mnogo zivi,uopste govori srpski,da li im je omoguceno da ga uce u skoli,da li im je omoguceno da se izjasnjavaju kao srbi,ili su tiho asimilovani,da bi se mogli zaposliti,napredovati

Ris

20.08.2013. 14:31

Ako ko razumije prava manjina, to sam ja ali ovo je već nerazumljivo, jer samo kad napravim usporedbu - mi Srbi u Sloveniji, ima nas skoro 40.000, nemamo baš nikakva prava, počevši od jezika pa nadalje. Srbija ide u drugu srajnost, mislim pazite 5 đaka uči na Makedonskom...pa Srbi će morati da uče na tzv. ''Bosanskom'' ako Bošnjaci ispune minimum kvotu itd. Absurd.

Dođoš

20.08.2013. 15:03

E ljudi,baš ste smešni! Reagujete emotivno , a ne racionalno. Samo nas pripremaju za novu rundu trošenja državnih para na automobile, letovanja i raznih bussines putovanja, pa su sad krive manjine. To što ljudi ne primaju plate, krive su manjine. To što nepokretni i bolesni nemaju pravo na kućnu negu, krivi su pekari. To što socijalno ugroženim porodicama isključuju struju, e za to su krive frizerke. I tako...

Marsovac

20.08.2013. 15:42

Ja sam Marsovac posto sam manjina,zahtevam da se oformi odeljenje za mene i za moj jezik, kad mogu svi mogu i ja da dobijem odelenje

Doktor

20.08.2013. 17:18

Srbijo prestani da budes kompromisna kao da si jos uvek velicine Jugoslavije! Srpski jezik svi u srbiji moraju da pricaju i da imaju svu nastavu na Srpskom a koje jezike ce poslije da uce nek se sami opredele. Kompletna nastava na ovoliko jezika vodi unistenju srpske istorije tradicije i kulture.

Vesna Barackov

20.08.2013. 18:22

Srpski jezik u srbiji ne moze biti manjinski jer je to prvi jezik, Svi ostali jezici mogu se uvoditi u skole u Srbiji samo kao drugi treci jezik. U Americi zivi 350 miliona ljudi iz celog sveta. Zamislite kada bi svaka nacionalnost grupacija bez obzira na broj trazila da imaju predavanja u drzavnim skolama na svom maternjem jeziku To je apsurd. Ko hoce poseban tretman moze u privatnu skolu. Kako misle deca nacinalnih grupa da studiraju zaposle se, ako natucaju zvanicni srpski jezik.

Petar

20.08.2013. 21:00

@ - Srbi treba da se probude i da zastite svoj jezik! Ne moze madjarski biti prvi jezik jer je ovo Srbija. Da li bi mogli u Nemackoj to da rade?