Minimalac tera u bankrot

B. STJELjA

07. 08. 2013. u 21:20

Iako devalvirana, najniža cena radnog sata neće se menjati do kraja godine. Pola miliona radnika živi sa 20.010 dinara mesečno, a očekuju nova poskupljenja

Vrednost važećeg minimalca od 20.010 dinara utvrđena je u aprilu prošle godine kada je satnica sa 102 podignuta na 115 dinara, što je bio najveći rast u poslednjih deset godina. Ovu vrednost je, međutim, inflacija pojela već u narednim mesecima i uprkos protivljenju pola miliona radnika - koji žive od nepunih 200 evra - minimalac će ostati zakucan na ovom iznosu do kraja godine.

U sindikatima Srbije pozivaju Vladu i kolege iz poslodavačkih udruženja da što pre sazovu novu sednicu Socijalno-ekonomskog saveta i da se razmotri podizanje vrednosti radnog sata.

- Struja je upravo poskupela u proseku 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu pa bi i minimalna cena rada morala da se podigne makar u vrednosti poskupljenja od početka godine - kaže Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

- Povećanje cene struje nosi talas opšteg poskupljenja, pa stižu nove cena u prehrambrenoj, hemijskoj i drugim industrijskim granama i uslugama. Država mora da zaštiti građane od siromaštva.

NOVAC "NA RUKE" Nije zanemarljiv broj poslodavaca koji prijavljuju Poreskoj upravi platu od 20.010 dinara, a radnicima razliku daju "na ruke" - potvrđuju u SSSS i dodaju da je to dugoročno loša praksa jer manji doprinosi znače i manju penziju.

I Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije smatra da je vreme "za intervenciju":

- U roku od mesec-dva nakon svakog povećanja minimalne cene rada, tržište anulira tu povišicu, a sada je prošlo više od 16 meseci. Radnici žive sve teže, primaju sve manje, a poslodavci koriste minimalac mnogo duže nego što bi trebalo.

U Socijalno-ekonomskom savetu kažu da je kriza učinila svoje i procenjuju da je u dve godine spisak najmanje plaćenih porastao za 200.000 imena i da se neprestano povećava.

- Opštim kolektivnim ugovorom je propisano da se minimalac ne može isplaćivati duže od pola godine, ali je on prestao da važi još 17. maja 2010. i od tada se to pitanje reguliše na nivou preduzeća - kažu u SES-u. - Samim tim, poslodavci isplaćuju minimalce sve dok traje kriza, a zaposleni pristaju čak i godinama, jer znaju da im nema druge.

U kolektivnim ugovorima je zapisano da poslodavci moraju da nadoknađuju razliku do pune zarade čim se preduzeće vrati u život, ali ne postoje podaci da li se to u praksi ikada dešava. Sindikati mogu da posegnu za tužbom i ovo pitanje reše na sudu, ali bi blokirali račune mnogim poslodavcima i zaustavili bilo kakavu isplatu zarada. Zato - ćute.

Ni poslodavci ne spore da je vrednost minimalne satnice devalvirana, ali smatraju da će povećanje rezultirati novom krizom i zatvaranjem radnji. U Uniji poslodavaca Srbije podsećaju da se podizanjem minimalaca podiže i koeficijent zarade, a time i ukupna masa za plate što mnogima predstavlja velike rashode. Zato ne žele da razmišljaju o bilo kakvim povišicama dok se ne steknu uslovi za privredu.

ZRELI ZA ULICE

Stanje na tržištu rada je već arlaramatno i Mihajlović misli da su radnici sve zreliji za izlazak na ulice:

- Sve se više preduzeća gasi, plate su sve manje i neredovnije, posla nema, minimalac se isplaćuje neprimereno dugo... A novi Zakon o radu će to još pogoršati. Zato nam izgleda "ne gine" ulica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Tozovac

07.08.2013. 21:41

Zašto se ćuti o javnoj tajni, da ni u privatnim ni u državnim preduzećima niko ne isplaćuje satnicu po 115 din, već po 102, 105 pa eventualno negde do 110? Šta je sa onom igrarijom oko "koef. radnog mesta" gde i kad minimalac poraste - koef. padne, pa je plata uvek ista? Zašto sindikati ćute? Zašto niko u Državi ne reaguje po ovom pitanju? Molim da se otvori diskusija na ovu temu. Hvala

olga

07.08.2013. 21:47

Neka ti radnici budu srećni sa tim minimalcom..,Srbiji tek predstoji kriza i otpuštanje radnika.Nemožete više živeti na kredit i trošiti što niste zaradili.Izlazak na ulicu im neće pomoći mogu da protestvuju od jutra do sutra.Trebali su da misle kada su glasali zadnih 25 godina i kada su podržavali Miloševića i sve one posle njega.Oni koji vrede napusti će zemlju,a ovim slabo obrazovanim zna se šta predstoji.Da nebi da se upoređuju sa radnicima u uređenim zemljama?

Darak

07.08.2013. 21:51

37.000 коштам послодавца а примам 21.600 па ти види зашто маса њих ради на црно а води се као незапослено!

mitrovic d ilija

07.08.2013. 22:24

na ulici nema ništa , po platu se više ne ide ni pred vladu ni u vladu. povećaću punjenje budžeta smanjiću crnu i sivu ekonomiju. počeće i najveći deo njih legalno da radi. poslodavci da vas obavestim prodaja na crno biće bela. vi ćete dobiti konkurenciju pa ko opstane. radnik će morati biti prijavljen i plaćen. neće nikad i nikom biti oprošteno neplaćanje obaveza. kad ne isplatite platu radnicima prvi put idete na doboš. bilo bi lepo jel. obećavam biće još ove godine.

Ilarija

08.08.2013. 17:47

@GERMANY - e bas tako! raspravljaju o vehabijama i koliko je Vucic " mocan i vazan" , pisu mu hvalospeve, dive se novim avionima ... a potonuce sve vece cene samo skacu nova poskupljenja i nikom nista

dipl. mas. ing

08.08.2013. 04:05

bla, bla, svi sindikalci rade za drzavu, lako je njima da se bune. Sta da radimo svi ostali. Ja ne mogu sebi ni minimalac da isplatim, zatvorio sam firmu posle 12 godina. Toliko o tome

Mire

08.08.2013. 05:57

A kako je onda prosecna plata u Srbiji oko 41.000 din?!Zasto se posebno ne objavi prosek plata zaposlenih u privredi i prosek plata budzetlija?!Da li ce ovih pola miliona ljudi na minimalcu konacno shvatiti koliko npr prosvetari lose zaradjuju(valjda ce u strajk pocetkom septembra)?!Da ne spominjem vojsku...cime li tek oni "privredjuju"?Drzavne firme-"gubitasi",zasto oni nisu na minimalcu?

Sloboda izrazaja je temelj demokratije.

08.08.2013. 08:44

Prelaz iz jednog politickog sistema u demokratsko vodjenje drzave i drustva ima svoj izazovni period i za vlast i narod. A najveci izazov je civilizovati politicke stranke, izmena izbornog sistema i zakonodavstva.

Ana

08.08.2013. 09:23

Ma ko daje na ruke novac radnicima? To je laž! Ne daje niko! Minimalac i to je sve! Zašto bi to radili? Pa tajkunska vlada im to omogućava! Da nas izrabljuju za džabe, iživljavaju se. A oni se bogate, kupuju stanove, poslovne prostore, jahte, avione.... Ne može se očekivati da će lopov da ceni nečiji rad, kada to što ima nije stekao radom.

radnik-cbt-a

29.12.2014. 09:50

@Ana - Gde ti zivis? Vise ne primamo ni po 18.000 nego nam je pre mesec dana smanjena plata na 17.500 dinara! To primamo zvanicno preko banke a posle tri nedelje daju nam na ruke jos oko 2.500 din. Inace plata nam je bila 235 eura pa su smanjivali iz meseca u mesec. Pozdrav.

realnost

08.08.2013. 10:45

radnici cbt-a rade za 18.000 mesečno i to neprijavljeni a inspekcija tamo ne ulazi. o kojih 20.000 dinara vi govorite?

paun

08.08.2013. 10:46

Žuti pa Naprednjaci u kombinaciji sa socijalistima... Samo će još gore biti...

Milan,konobar

08.08.2013. 14:25

Pa Ivica i Asa su to prinetili pa su zato Dinkica smenili sad ce' bude bolje samo sto nije.Kao sto je bilo kod zuti i kod malo morgen.