Kuća isplativija od stana, periferija sve traženija

Tanjug

27. 07. 2013. u 15:16

Кућа исплативија од стана, периферија све траженија
Centralni delovi gradova u Srbiji decenijama su najpoželjnije lokacije, ali se kupci sve češće opredeljuju za kuće na periferiji, jer u startu dobijaju duplo više kvadrata, dvorište i mirnije okruženje
BEOGRAD - Centralni delovi gradova u Srbiji decenijama su najpoželjnije lokacije, ali se kupci sve češće opredeljuju za kuće na periferiji, jer u startu dobijaju duplo više kvadrata, dvorište i mirnije okruženje, a dugoročno se očekuje i značajniji rast cena tih objekata.

Prednosti života u komfornoj kući posle dužeg vremena konačno dolaze do izražaja i na tržištu nekretnina u Srbiji, pa decenijama duga pomama za stanovima u centru grada u poslednje vreme polako počinje da slabi.

Olakšavajuća okolnost za sve koji žele kuću na periferiji je i pojava novih tehnologija gradnje, poput koncepta Kvatro kuća (Quattro kuća) koji je na domaćem tržištu ove godine premijerno predstavila beogradska kompanija Kvatro hauzis (Quattro houses).

Pored povoljne cene, ove kuće se odlikuju i visokom energetskom efikasnošću koja postaje sve značajnija stavka prilikom kupovine, a mogu se podići za samo mesec dana.

Posrednik u prometu nekretnina i vlasnik agencije Properti Europa (Property Europa) Tomislav Sekulić rekao je da se od početka godine zapaža porast interesovanja za kupovinu kuća na periferiji gradova, što je dugoročno gledano i isplativija investicija.
"Ako je cilj da se reši stambeno pitanje, onda je kupovina kuće na periferiji ili u prigradskim naseljima koje su dobro povezane sa gradom bolje rešenje, jer u startu prosečno dobijate duplo veću kvadraturu za isti novac, ali i dvorište i mirnije i čistije okruženje", veli Sekulić.

Tako se za 50.000 evra, koliko su kupci najčešće izdvajali za rešavanje stambenog pitanja tokom 2012. godine, može kupiti stan od oko 50 kvadrata u Beogradu, ali i nova kuća od 100 kvadrata na periferiji grada.

U svim drugim gradovima Srbije poput Kragujevca i Niša, pa čak i Novog Sada, dobre kuće slične kvadrature mogu se kupiti po istoj ceni i to relativno blizu centra grada, za razliku od Beograda.
"Treba imati u vidu i činjenicu da će trend pomeranja stanovništva ka periferiji biti sve intenzivniji, što predviđa i dugoročni urbanistički plan naše zemlje, pa se za 10 ili 20 godina očekuje i značajniji rast cena nekretnina kupljenih na takvim lokacijama. To je razlog više da se kupci koji rešavaju stambeno pitanje opredele za kupovinu kuće na periferiji ili u prigradskim naseljima", objašnjava Sekulić.

On je kazao da prednost ovakve investicije sve više shvataju i kupci, o čemu svedoči i podatak da svaki deseti stan u centru grada koji se oglasi za prodaju na tržištu nekretnina u Srbiji prodaju roditelji koji na taj način žele da reše stambeno pitanje svoje dece. Za dobijeni novac obično se obezbede dva manja stana na periferiji ili manji stan i kuća u okolini nekog grada.

To i nije iznenađenje, pošto svaki drugi građanin Srbije, starosti od 20 do 34 godine, odnosno oko pola miliona mladih, živi sa roditeljima.

Malo je onih koji samostalno mogu da reše stambeni problem ako se ne radi o zameni nekretnina. O tome svedoči i podatak da je prosečna plata u Srbiji u maju ove godine iznosila svega 350 evra, pa su među kupcima sve traženiji novi sistemi gradnje koji obezbeđuju veći kvalitet po povoljnijim cenama.

Zato je sve privlačniji i koncept Kvatro kuća, koje se grade Q sistemom paleta, a najbitnija prednost kuća građenih ovim sistemom je izuzetna ušteda energije koja se kreće i do 80 odsto, zbog koje je Q sistem 2010. proglašen u Lafaržovom institutu u Lionu za najbolji projekat energetski efikasne gradnje u Evropi.
"Ovaj sistem gradnje nudi nešto što nijedna druga tehnologija na svetu ne može, a to je gradnja nove kuće visoke srednje klase za samo mesec dana i to po ceni od 500 evra po kvadratu po sistemu ključ u ruke", rekao je direktor kompanije Kvatrio hauzis Jovan Nikolić.

Stručnjaci ističu da su objekti visoke energetske efikasnosti sve traženiji na tržištu, posebno od uvođenja energetskih pasoša, pa je i prodaja takvih nekretnina znatno lakša.

Njihova cena će dodatno rasti kada se i u Srbiji uvede plaćanje grejanja po potrošnji, kao što je već slučaj u najvećem broju zemalja Evropske unije, jer će u interesu vlasnika biti da imaju što bolje izolovan objekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije