HI Župa: Glađu štrajkuje 30 radnika

S. BABOVIĆ

16. 07. 2013. u 21:06

Kako su radnici Hemijske industrije „Župa“ u Kruševcu od pune zaposlenosti i blagostanja stigli do prosjačkog štapa: Raspadaju se porodice, nema para za lekove i račune, deca napuštaju studije, pozajmljuje se za sahranu...

HEMIJSKA industrija „Župa“, otvorena davne 1934. godine, preživela je Drugi svetski rat, sankcije 90-ih, lošu privatizaciju 2004. godine, a tek ovih dana preživljava najtežu dramu. Skoro 30 radnika koji štrajkuju glađu, tražeći isplatu pet minimalnih zarada, socijalni program i konačno rešavanje sudbine giganta. Radnicima se duguju 24 plate! Za „Novosti“, kažu da su pušteni niz vodu: tehničari, hemičari, poslovođe, radnici obezbeđenja, vatrogasci. „Otpisani“ su očevi, srčani bolesnici, šećeraši... Bez plate je 335 radnika, ali je kod kuće gladnih najmanje 1.000 ljudi.

- Hteli su da me voze u bolnicu - odbio sam - jedva nam izgovara Nikola Ristić (55), šef Službe obezbeđenja, težak dijabetičar, otac dve ćerke. - Imao sam blaži srčani udar. Kod kuće, u Mudrakovcu, čeka me porodica u mraku, jer su nam struju isekli.

Najstariji među štrajkačima, Dragi Jovanović (59) došao je u HI „Župa“ 1981. i zatekao pogone pune kao košnica. Kaže, mesečno su mogle da se zarade i dve plate.

NE LIPŠI, ČOVEČE... ALEKSANDAR Ljubić, državni sekretar Ministarstva finansija i privrede, koji je u utorak posetio štrajkače, ističe da je država od 2010. godine pomogla HI „Župa“ sa čak 270 miliona dinara subvencija i da više nema novca da se na ovaj način podržava fabrika. Radnici su u razgovoru, međutim, insistirali na isplati pet minimalaca.
- Možemo maksimalno da ubrzamo postupak prodaje, Skupština društva zakazana je već za početak avgusta - napominje Ljubić.

Oženio sam se, dobio dvoje dece. Kada su nas privatizovali mislio sam dotakli smo dno, a sada vidim, da je i ta beda bila plitka. Kolega je imao udes kada je dolazio na posao. Nema para za bolnicu.

Zoran Đidić (57) štrajkovao je glađu i u maju. Tada nije imao para za hleb puna tri dana. Sada ga odbija od četvrtka.

- Ćerka i ja smo živeli od majčine penzije, sve dok nije umrla - priča očajni čovek. - Pozajmio sam novac da je sahranim. Ćerka je prekinula da studira, pred diplomom.

Dalibor Jović (35), radnik obezbeđenja ima troje maloletne dece, a supruga - bez posla. Zlatko Milić (49), poslovođa Fabrike kalijumove hemije, rešen da iseče prste. Žena mu je higijeničarka u istoj fabrici, a sin od 16 godina mora da nadniči.

Štrajkači pričaju da je hitna pomoć intervenisala pet puta dnevno. Odvozili gladne na infuziju. Predlog rukovodstva da se za 170 radno angažovanih radnika isplati po 10.000 dinara, a da 165 zaposlenih na plaćenom odustvu, koji uglavnom nadniče na njivama, dobije 5.000 dinara nisu hteli da prihvate.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije