VUKOVCI su se nekada borili za mesto više u gimnazijama, a ove školske godine ponajviše će popuniti klupe medicinskih škola. Da bi se upisali u odeljenja za medicinske sestre u Novom Pazaru, Nišu, Štrpcu, Vršcu, Vranju i farmaceutske tehničare u čak 13 gradova bilo je potrebno maksimalnih 60 bodova, a u mnogim školama će morati i da prošire odeljenja zbog ogromnog interesovanja vukovaca.

Sa druge strane, gimnazije u Mladenovcu, Inđiji, Somboru, Subotici, Ćupriji, Obrenovcu i još pedesetak opština nisu uspele da popune svoja odeljenja. U mnogima su za upis bila dovoljna i 32-33 boda, koliko imaju deca sa prosečnom ocenom 2,66!

- Takva slika je odraz naše materijalne krize - komentariše za „Novosti“ Radivoj Stojković, predsednik Zajednice gimnazija Srbije. - Deca, posebno iz manjih sredina, nisu sigurna da li će imati uslova da studiraju, pa upisuju stručne škole. A koliko je naša kriza duboka i koliko se odražava na školstvo pokazuje i izbor fakulteta. Medicinski i tehnički fakulteti su najpopularniji, jer sa njima mogu da odu u inostranstvo.

On dodaje i da tek kada vukovci budu masovno upisivali gimnazije, znaćemo da smo izašli iz krize.

DOVOLJNO SLOBODNIH MESTA UPIS u srednje škole traje još u utorak, a u ponedeljak su objavljena i slobodna mesta za drugi upisni krug. Ostalo ih je oko 10.000 za tek nešto više od hiljadu neraspoređenih malih maturanata. Oni će se upisivati 12. jula.

A osim što neće u gimnazije, mali maturanti retko su birali i zanate. Najviše nepopunjenih odeljenja je u građevinskim, mašinskim i hemijskim školama. Na prste se mogu izbrojati đaci koji u jednom gradu žele da uče za - mlekara, mesara, grnčara, krovopokrivača, armirača... Tako je u beogradskoj Tehničkoj školi za dizajn kože od planiranih 120 mesta, upisano tek 27 učenika, što nije ni jedno odeljenje! Slično je i u Građevinskoj školi, u koju je na 231 mesto raspoređeno 96 učenika, dok je u „Drvoartu“ sa istom upisnom kvotom upisano samo 70 učenika, među kojima je i samo jedan stolar i tri tapetara.

Forum srednjih stručnih škola Beograda smatra da je pogrešna upisna politika dovela do toga da su neke škole prepune, dok su druge pred gašenjem.

- Svi žele u medicinske, ekonomske, pravne škole i gimnazije - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda. - Srbija će ostati bez dobrih i kvalitetnih majstora, jer u stručnim školama imamo prazna odeljenja i profesore koji postaju višak.

Deci je, očigledno, bliža administracija, pa su sva odeljenja pravnih i ekonomskih škola popunjena i to uglavnom kao jedna od prve tri želje učenika.