UPIS u srednje škole počinje u ponedeljak, a najveći broj malih maturanata upisaće baš onu školu koju želi. Prema prvoj želji raspoređeno je 65 odsto, a prema nekoj od prve tri želje sa liste upisaće se 86 odsto učenika. Rangiranje bez bodova sa male mature dovelo je do toga da će u klupama najatraktivnijih škola sedeti isključivo vukovci.

Konkurencija je, kao i prethodnih godina, najžešća bila u Trećoj beogradskoj gimnaziji, gde su đaci i sa više od maksimalnih 60 bodova ostajali ispod crte u oglednim odeljenjima. Za dvojezično italijansko odeljenje prag je bio 71,68, a za francusko čak 74,67 bodova. Na prirodno-matematički smer ove škole upisano je čak 60 učenika preko plana, jer se prijavilo 180 vukovaca, pa niko nije odbijen. Sve sami vukovci su i na društvenom smeru ove prestižne škole.

- U Trećoj gimnaziji biće dozvoljeno otvaranje dodatnih odeljenja, kako nijedno dete ne bi bilo oštećeno - najavljuje za „Novosti“ Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete i predsednik Republičke upisne komisije. - Slična je situacija u još nekim školama, poput Medicinske u Nišu ili Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu. I ostale škole koje imaju više vukovaca nego mesta predviđenih upisom treba da se jave u ministarstvo, odnosno nadležnim školskim upravama, i da traže proširenje.

Među školama u čijim klupama će sedeti gotovo isključivo vukovci je i Medicinska škola „Dr Milenko Hadžić“ u Nišu. Umesto 30 đaka, na smer farmaceutski tehničar primljen je 101 mali maturant sa svim peticama. A za medicinsku sestru-tehničara primljeno je 61 umesto 30, jer su svi prijavljeni vukovci.

- Planom Ministarstva prosvete o racionalizaciji, nama je bio smanjen broj odeljenja, ali sada su želje dece pokazale da nema potrebe za smanjenjem - navodi Svetislav Mladenović, direktor škole.

- Imamo kapaciteta da primimo sve ove učenike. Ogromno interesovanje za našu školu posledica je i toga što naši učenici svake godine budu u vrhu upisnih lista na medicinskim i farmaceutskim fakultetima.

POLAGANJE U AVGUSTU OKO 1.230 učenika koji su završili osmi razred nisu uopšte izašli na maturu. Oni će u avgustu imati šansu da formalno polažu testove iz matematike i srpskog, jer im se bodovi svakako neće računati, i tako i zvanično završe osnovnu školu i steknu uslov za upis u srednju.

I u novosadskoj Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ bilo je više vukovaca nago predviđenih mesta, a za dvojezična odeljenja nije bilo dovoljno 60 bodova. Poslednji primljeni na listi za englesko odeljenje, sa nagradama sa takmičenja, imao je čak 78 bodova.

U raspodeli đaka najlošije su prošli trogodišnji smerovi, posebno građevinskih i mašinskih škola. Građevinska škola u Beogradu od 14 smerova popunila je samo dva, Mašinska škola „Radoje Dakić“ svega jedan od osam obrazovnih profila, a gotovo nijedna mašinska škola u Srbiji nije popunila svoje kapacitete.

Oko 1.100 učenika ostalo je neraspoređeno, jer su na listu želja pisali škole za koje nisu imali dovoljno bodova, pa će morati još jednom da konkurišu u drugom krugu. Oni će 9. jula popunjavati novu listu želja.

- Mesta ima više nego dovoljno. Ostalo je oko 10.000 slobodnih mesta, pa čak i u gimnazijama mnogih gradova. Najviše mesta za drugi krug biće u tehničkim školama - najavljuje Kostić.