UPISNE aktivnosti za buduće srednjoškolce približavaju se kraju - u nedelju će biti objavljen konačan raspored učenika po srednjim školama.

Zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biće objavljeni u matičnim osnovnim školama, a upis je predviđen u ponedeljak i utorak.

Ovoga puta, zbog krađe testova iz maternjeg jezika i matematike, rezultati male mature održane 17. i 19. juna nisu priznati, pa se deca upisuju u srednje škole na osnovu uspeha od šestog do osmog razreda i rezultata sa relevantnih takmičenja.

Ministar Žarko Obradović potvrdio je da će u nedelju biti objavljen spisak đaka po školama u odnosu na želje koje su oni izrazili prilikom upisa u prvi razred srednje škole, očekujući da će svi đaci upisati željenu školu, pogotovu vukovci.

- Ukoliko bude slučajeva da se pojavi, eventualno, negde veći broj đaka u odnosu na broj koji je planiran, mi imamo rešenje zajedno sa direktorima škole - rekao je Obradović.

U junu oko 2.000 osmaka nije izašlo na završni ispit, pa će, bez obzira na to što su rezultati ovogodišnje mature poništeni, morati da polažu u avgustu, jer je taj ispit obavezan.

Preostala slobodna mesta za upis đaka u drugom krugu biće objavljena u ponedeljak, a upis ovih učenika je 12. jula.