Arhiepiskop Jovan - najveći verski sužanj Evrope

M. S. - R. Dr.

04. 07. 2013. u 21:30

Архиепископ Јован - највећи верски сужањ Европе
Poslednja presuda arhiepiskopu ohridskom vrhunac je golgote Srpske pravoslavne crkve u Makedoniji

PRESUDA arhiepiskopu ohridskom i mitropolitu skopskom Jovanu (Vraniškovskom) na tri godine zatvora, koju mu je izrekao makedonski sud, vrhunac je montiranog sudskog postupka, koji nema veze ni sa pravom niti sa pravdom. Srbija bi, zato, trebalo da uloži napore da zaštiti progonjenog arhijereja.

Posle osude poglavara Autonomne pravoslavne ohridske arhiepiskopije SPC ovo je komentar Crkve, ali i države i stručnjaka za crkveno i svetovno pravo. Ocena je zajednička - vladika Jovan žrtva je progoniteljske politike zvaničnog Skoplja, koje neskriveno podržava kanonski nepriznatu Makedonsku pravoslavnu crkvu.

DECENIJA PRED SUDOM VLADIKA Jovan je u zatvoru Idrizovo lane počeo izdržavanje prethodne kazne od 2,5 godina robije po presudi Osnovnog suda u Velesu, izrečene posle procesa koji je trajao punih 10 godina, za tobožnju proneveru 250.000 evra u periodu dok je bio vladika nekanonske crkve u Makedoniji. Započinjanjem novog procesa po optužnici u predmetu “Raskolnik” za navodne finansijske zloupotrebe i pranje novca, Jovan je narušenog zdravlja više od godinu dana proveo i u istražnom zatvoru.

Po izricanju nove osuđujuće presude na tri godine robije za navodne finansijske zloupotrebe i “pranje” oko 250.000 evra, vladika Jovan vraćen je u zatvor Idrizovo kod Skoplja. Od pristupanja u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, 2002. godine, to je sedma presuda zaredom koja mu je izrečena u Makedoniji.

Stvarni razlog sudskog progona ovog vladike leži u njegovom pristupanju Srpskoj crkvi i poštovanju Niškog dogovora za prevazilaženje crkvenog raskola u Makedoniji. Ohridska arhiepiskopija, koju vlasti u Skoplju odbijaju da registruju, u jedinstvu je sa SPC, dok tzv. Makedonska crkva to odbija, iako su taj dokumenat potpisala trojica njenih episkopa.

Da je u ovom slučaju reč o kršenju verskih sloboda i progonu Arhiepiskopije, zabeležile su i gotovo sve međunarodne institucije za zaštitu ljudskih prava. Iako je Jovan tokom sedenja na optuženičkim klupama imao usmenu podršku Sinoda i Sabora SPC, pa i načelnu potporu Srbije, utisak je da je država mogla više da učini na zaštiti vladike.

Da uprkos epilogu suđenja još nije kasno za rekaciju države, smatra Oliver Antić, profesor Pravnog fakulteta i savetnik predsednika Srbije.

JOVAN: ŽRTVUJEM SE ZA CRKVU SUDIJA nije kriv, ja se žrtvujem za crkvu - reči su arhiepiskopa Jovana, koje je izrekao pred izricanje presude. On je ponovio da sud nema nikakvih dokaza i da to nije promenilo ni naknadno dovođenje lažnog svedoka. I episkop stobijski David, koji je osuđen uslovno dve godine, tvrdi da je reč o još jednoj, “unapred donesenoj presudi”
- Više od 10 godina traje progon kanonske Ohridske arhiepiskopije u Makedoniji. Za to vreme nije organizovana ni jedna jedina javna debata u medijima. Čak je i “Fridom haus” konstatovao u ovom slučaju da najveći deo novinara u Makedoniji drži stranu vlasti.

- Presuda i sudski postupak suda u Makedoniji imaju jak politički prizvuk - objašnjava Antić. - Očigledno je da u ovom slučaju nije reč o pravu i pravdi. Žalosno je da se i danas sprovode ovakvi sudski postupci.

Zatvorsku osudu vladike Jovana, ali i uslovne kazne protiv vladika, monaha i sveštenika Arhiepiskopije osudila je i SPC, koja je podsetila da su “međunarodne organizacije sudstvo ocenile kao najproblematičniji segmenat društva u Makedoniji”. To je bio i glavni razlog zbog koga je Jovanov branilac ugledni advokat Aleksandar Tortevski otkazao punomoćje, jer nije želeo da učestvuje u “nameštenom procesu”.

Identičan stav ima i istoričar iz Beograda Veljko Đurić Mišina, koji naglašava da je ovakav slučaj nezabeležen u pravoslavnom svetu. Njegovo mišljenje je da bi Srbija trebalo da se više angažuje na zaštiti svog naroda u regionu, pa samim tim i interesa SPC, a ne da probleme ignoriše, kao poslednjih decenija.

- Iza svega je politika - decidiran je Đurić Mišina, koji podseća da je više decenija SPC pokazivala dobru volju da reši problem, ali i da je nepriznata MPC bila pod velikim uticajem vlasti. - Pretpostavljam i da udeo u sporu imaju i Amerikanci, a primetan je i interes Ruske crkve.

Da presuda vladiki Jovanu predstavlja grubo kršenje verskih prava i sloboda smatra i Dragan Pantić, profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Ona je, kako kaže, neodrživa sa više stanovišta.

- Potrebno je da se, vodeći računa o dobrosusedskim odnosima, oglase i državni organi Srbije jer je reč o elementarnom nepoštovanju prava na slobodu vere pojedinca i grupe - napominje profesor Pantić. - Država bi morala nešto da učini kako ova presuda ne bi postala presedan koji bi mogao da “kroji” buduće takve slučajeve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (67)

Arsenije

04.07.2013. 21:44

Da li će Makedonija opstati kao država dok arhiepiskop Jovan odrobija političku kaznu? Između Grka, Šiptara, Bugara teško, i Srbi ih zbog ovakvih mizernih postupaka sve manje smatraju prijateljskom državom.

Dimce

05.07.2013. 10:09

@Arsenije - Citam sve same nebuloze od komentara,a i sam tekst novinara je tendenciozan i siri mrznju!!Presuda "arhepiskopu" je pravno ,a ne politicko i crkveno pitanje.A to sto je on " kukavicje jaje"ubaceno u crkveni zivot u Makedoniji,to je poseban problem!

ljakse

04.07.2013. 22:31

Platice makedonci za ovaj nepravedni cin. Kaznice ih bog preko siptara. Ostace I bez drzave I identiteta. Sve u svoje vreme.

zoks

05.07.2013. 06:12

@ljakse - ljakse@@@ Izvini a kojeg identiteta?Pa da imaju identitet imali bi i drzavu!Evo 20 godina ne mogu da daju naziv svojoj drzavi!Toliko o njihovoj drzavi! I o njihovom identitetu!

ss

04.07.2013. 22:42

Kako tzv "Makedonci" mogu nakon ovoga da slove kao naši prijatelji, braća? Još su priznali okupaciju kosmeta?! Kradu nam identitet, istoriju, zemlju, crkvu,..., a Grcima ime i takođe istoriju! Kakvi su to ljudi...?Srečom, i oni imaju Šiptare, i to puuuuno :) Doći će vrijeme da im vratimo ove usluge.Vidjećete!

delete

05.07.2013. 00:29

@ss - Samo uz Srbiju tzv. Makedonija je opstajala. Ovim seče granu na kojoj stoji i neće puno proći a od tog "naroda" neće ostati nijedan trag.

baunti

05.07.2013. 06:06

@ss - Makedonci se ne pitaju ni za sta u Makedoniji, isto kao ni mi u Srbiji. Kada bi sutra sproveo referendum vecina bi se izjasnila da povuku priznanje Kosova, isto kao i u Crnoj Gori, Bugarskoj, Ceskoj, itd. Ali narod se u "demokratiji" nista ne pita. Koja ironija, ali tako je...

danijel

05.07.2013. 00:14

tesko je biti srbin u staroj srbiji FYROM sprovode torturu nad srbima poznajm coveka koji je srbin koji je u pritvor 9 meseci i nemaju nijednu optuznicu za njega

Makedonac

05.07.2013. 12:46

@danijel - Zato se ovaj pop nije izjasnjavao kao Srbin pre nego sto je bio osudjen.Nego tu je video jedini sansu da mu neko pomogne i stane iza ledja.Ako je krao onda mora da odgovara za to.Bez razloga ko je i sta je.Samo ja licno bi mnoge popove strpao u zatvoru.ne samo njega.svi kradu.Njegova greska je sto je potrazio pomoc od SPC,nasao ko da ga brani i stiti.Bolje da je otisao kod siptara i da predje u Hodza,onda bi svi siptari izasli da ga brane.

pihrmacha

05.07.2013. 00:22

Ne mogu baš reći da smo preterano prijateljska država sa Makedoncima (niti oni to zaslužuju), ali da smo jedini sused koji im nije neprijatelj, to sigurno. A sad...pa neka im. O svom će se jadu zabaviti. Nisam zlurad ali tako je. Našči na srpskom episkopu da pokazuju silu, jadnici jadni, a Šiptari im pojeli pola zemlje, Grci ih ne priznau kao državu a Bugari kao narod.

БГД - 011

05.07.2013. 01:41

Толико о трагикомичној БЈР Македонији, коју су и бивши и садашњи режим - из само њима знаних разлога - називали (и још увек је називају, нажалост) "пријатељском земљом"...

Dejan Ajdanic

05.07.2013. 02:42

Samo bez pljuvanja po Makedoncima,ovo je politicka odluka.Zivim u Americi I znam puno Makedonaca koji su dobri ljudi.Druzimo se, radimo zajedno,pijemo I slusamo istu muziku,prema tome bez nepotrebne srdzbe I ljutnje.Ne treba suditi da vam ne bi bilo sudjeno.Pozdrav iz Chicaga!!!

geronimo

05.07.2013. 13:17

@Dejan Ajdanic - Naravno da je ovo politicka odluka i da u svakom narodu (a mi pripadamo istom)postoje i dobri i losi ljudi, i naravno da ti je u tudjini i hrvat blizi od svabe ili amerikanosa. Samo sta si ti hteo da kazes, pa ne sudimo mi njima nego oni nama! Teror nad Srbima se nastavlja na svim nivoima kako bi se ibrisala istorija, i to podrzavaju 99% "Makedonaca" (kao i kod svim ostalim "susedima"), zaslepljeni govorom mrznje od lokalnih klanova koji sebi tako stvaraju male kraljevine (posvadjaj pa vladaj).

Бог чува храбре

05.07.2013. 03:35

Архиепископ охридски и митрополит скопски Јован мученик је који једанаест година трпи прогон и страдање јер му се као грех приписује ступање под окриље Српске православне цркве... а званичници државе Србије све ћутке посматрају. Нека му је благи Бог у помоћи.

mile

05.07.2013. 04:39

Nije mi jasno kako to ludi ne moze jedno da razume? pa ako je krao pare od crkve nema sta zatvor,valda se zakoni bolje sprovode u makedoniju nego kod nas.vladika siluje decu i nikome nista,bravo makedonci.

Miro Markovic

05.07.2013. 04:46

Arognacija takozvane samozvane MPC je beskonacna kao svemir. Da li toj bivsoj komunistickoj crkvi, koju je ustanovio "drug Tito", je jasno da nijedna pravoslavna crkva iz sveta i okruzenja nece da takvu laznu i nezakonitu organizaciju ikada prizna? Koliko vremena im je potrebno da se pospu pepelom po glavi i da se vrate u okrljive kanonskog pravoslavlja? Vlade i vladari dolaze i prolaze, dok kanonska crkva ostaje za sva vremena. A MPC je nekanonska. Bog ce pomoci ovom preosvecenom coveku.

Slavko Stanisavljevic

05.07.2013. 05:09

Braco makedonci,ne sudite nevinima,ne sudite Bozjim slugama,Ne osudjujte Jovana,jer ce vam se suditi.Svemoguci Bog je dugo trpeljiv i spor na srdjbu,i zato vas trpi,ali je jos i pisano:" Ne varajte se Bog se neda ruziti..." A vlasti u Makedoniji i svetovne i crkvene,bukvalno sprovode teror nad pripadnicima SPC.Bog ce im dati ono sto zasluzuju.

sinisa

05.07.2013. 05:28

makedonci hoce svoju crkvu kao i svi mi mali narodi otcepljeni od carigradske patrijarsije. to i nisu crkve u pravom smislu reci vec sekte,a predvodi ih ruska pravoslavna sekta

gagom

05.07.2013. 14:26

@sinisa - Добро јутро,како си ти!?Када се расаниш,поново прочитај шта си написао!И,покушај нешто прочитати о цркви и хришћанству,није згорег!

iz glave

05.07.2013. 07:15

a Srbija ćuti, jer "nama su = dragi i oni koji su priznali Kosovo i oni koji nisu"... zato će Jovan u svece, a Mak u V Bug i V Alb

bane

05.07.2013. 07:57

Pa nije on jedini srpski svestenik u Makedoniji pa drugi nemaju nikakvih problema,da se bavio samo svojim poslom nebi ih ni on imao

Nada Banja Luka

05.07.2013. 07:59

Makedonci nikad nisu ni imali drzavu, a ovi postupci sulicimjeri ne Makedonskog naroda nego vodja izabranih od zapadnih gazda, Gligorov je odredio propasr svog naroda, nazalost i Srpskog, kao i onaj vajni Srbin iz Bosbe vise mu ni ime neznam sto glasase u predsednistvu protiv svog naroda. Tacna je konstatacija makedonci ce nestati u svom sopstvenom trouglu.

Mirko

05.07.2013. 08:14

Makedonija? Jer mislite na severnu Grcku, jel? Kakva braca kakvi bakraci, nema srbima brace u okolini i nedaaj boze da ih ikada bude, biti ce manje nozeva u nasim ledjima. Zajedno za snaznu i ujedinjenu Srbiju van EU. Svaka cast arhiepiskopu Jovanu.

Stefan

05.07.2013. 08:19

Ja prosto ne mogu da verujem, da ovaj najdrasticniji vid krsenja verskih prava traje vec godinama i da nasa drzava sve vreme nije ni prstom mrdnula! Samo zamisljam sta bi se desilo da mi tako nesto radimo u Srbiji...

miki

05.07.2013. 08:49

Imao sam priliku da pocetkom godine vise puta, zbog posla, boravim u Makedoniji. Imao sam priliku da vise puta vidim fanaticno falsifikovanje istorije, bilo da su u pitanju tekstovi u novinama, podizanje spomenika na ulicama, specijalne TV emisije sa iskrivljenim istorijskim gledistima ili izjave pojedinaca itd. Primera radi, Kraljevic Marko se tretira u Makedoniji kao njihova istorijska licnost, samo zato sto je rodjen na teritoriji danasnjeg grada Prilepa.

ddime

05.07.2013. 11:09

@miki - Kraljević Marko se u Makedoniji tretira kao Turski vazal a ne kao istoriska ličnost.

B.V.

05.07.2013. 09:18

Ovaj čovek je pravi božji stradalnik. Dostojan starih velikomučenika sa iskona hrišćanstva. U poslednjih deset godina, 6 godina je proveo u pritvoru i zatvoru bez realne krivice, bez pravog procesa, presude... Ovo su motivi iz Kafkine književnosti u apsurdnoj stvarnosti. Sebe je ovom žrtvom svrstao uz rame Hristovo. Neka izdrži, neka se strpi, neka ne klone duhom, stotine hiljada duša se dive njegovom podvigu i mole za njegovo dobro!

miki

05.07.2013. 09:32

Al se lako palite I sve veliki srbi I vojnici preko interneat. A kad treba nema vas nigdje. A ne bi rekli - nek su osudili lopova, nego udri po makedoncima danas, po crnogorcima sutra I tako redom I u krug. Pa se cudite sto vas niko ne voli I sto je ceo svet protiv vas. Dokle?

golub

05.07.2013. 10:44

@miki - Ajde Makedonac sta si ti izgubio na nasem sajtu .Put pod noge pa u Beograd pa da trazis posao .To ti je tamo kod Vukovog spomenika .Mozda ce te neko pokupiti.Sada je leto trebaju nam gradjevinci.Cuo sam da se dobro placa.

miki

05.07.2013. 11:34

@miki - A otkud tebi da sam ja makedonac? I usput - pozdrav svim makedoncima, vrlo drag I mio narod. I nek im je sa srecom! Sa ovakvim komsijama ne tebaju im neprijatelji.

Makedonac

05.07.2013. 13:02

@miki - golube,previse visoko letas.A jel vama Beogradjanima ponizenje raditi u gradjevini i ostali teski poslovi? U Bg dolaze da traze posao i sa juzne Srbije i sa svih krajeva.Ne sto su previse zaljubljeni u Bg,nego vole da rade,i da daju hleba svojoj poridici.Gradi se samo Bg zar ne,onda je normalno da se tamo i trazi posao.Mi cemo da radimo sve,ne brini,a vi produzite da se izlezavate ispred kaficama po ceo dan.Jadni ste !.Srbija ima nade sve dok ima ljude kao Miki,Baunti...Pozdrav

Golub

05.07.2013. 15:25

@miki - Stvarno treba da naucimo od "vas"kako se radi a ne kako da rasturamo beli prah po Evropi.Svaka cast Makedonac.

zoranS

05.07.2013. 09:38

Ma kakva Crkva ili prava građana Srbije ili srba van Srbije ovoj Vladi je preča EU.

geronimo

05.07.2013. 12:53

@zoranS - Ovoj vladi je preca samo pljacka, sve druge price njih ne zanimaju, EU im sluzi samo kao sargarepa da zamajuju narod.

binsr

05.07.2013. 09:48

Prema makedoncima moramo biti reciprocni i surovi. Bugari i Grci ih ne priznaju da uopste postoje, a mi im priznajemo puno ime a ne BJRM kako treba. Za uzvrat oni nama hapse verskog verodostojnika, priznali su Kosovo i Metohiju, zatezu oko uvoza naseg zita i niko nije odgovarao za ubistvo onog boksera na Ohridu, malo rpevise za jednu bednu drzavicu. Tu bi Srbija morala da zauzme ostar stav i da se stvari isteraju na cistac. pa dokle ce nas ponizavati gori od nas...

ddime

05.07.2013. 11:01

@binsr - Gori od vas su Albanci pa ste sve prihvatili što su tražili u Briselu i time se ponosite?

zoks

05.07.2013. 14:16

@binsr - ddime@@@ Ponose se, sa briselskim (ne)sporazumom,samo snishodljivi srbijanski politikanti,a ne ni jedan pravi Srbin!

Milutin

05.07.2013. 10:02

Nazalos, Srbi bas nemaju srece sa novokomponovanim 'nacijama'. Ni jedna; ni ona Vatikanska, ni one iz jajica (ili onog povise) a ni ona Dejtonska nisu raspolozene za miran suzivot. To verovatno dolazi odtuda sto ne mogu da izbace Srbina iz svoje svesti. Nazalost to ce trajati jos dugo. Srbi vode borbu medju sobom od Kosova do danas. Od tada nas ubijaju i dave Srbi poturice a njihovim putem krenuse i drugi, pokatoliceni a i oni koji bi hteli da su Pravoslavni po svom zakonu!.

Pravda

05.07.2013. 10:32

Pa samo u Srbiji popovi imaju firme,deru narod (ljude koji poštuje običaje) i država ih plaća a oni su oslobođeni svih poreza i drugih obaveza prema državi. Samo SPC drži sudije u svojoj šaci i zabranjuje da se pedofili osuđuju,da sadisti koji prebijaju ljude lopatom ne odgovaraju a kada ubiju čoveka ONI SE BRANE SA SLOBODE. Ovaj vladika pomislio da je u Srbiji a ne u Makedoniji gde ipak NIJE MOGUĆE toliko kršiti zakon. Kakav progon. Osudili kriminalca i tačka.

ddime

05.07.2013. 10:57

@Pravda - Potpuno se slažem sa ovim. Braćo Srbi, rešavajte Vi probleme sa vašim popivaima i ostavite Makedonce da rešavaju njihove.

Rašo

05.07.2013. 12:28

@Pravda - Srbi ne diraju Makedonce ali vi pustite SRBE na miru nevernici.Poješ će vas šiptari.

MatijaBG LDP

05.07.2013. 13:13

@Pravda - Koje Makedonce?Vi ste tvorevina koju niko ne priznaje...niti Grcka,niti Bugarska,niti Albanija,a ja se nadam ni Srbija...priznali ste Kosovo,zasto mi ne bismo priznali vas nestanak?Kradete istoriju Grka,dizete kicaste spomenike Al.Makedonskom...mora da se Alex makedonski prezivao gligorov..hahah....p.s.prosle godine sam bio u Skopju,veruj ,pored sto je grad abnormalno ruzan,deluej vec sad kao najveci grad Albanije!

Petar1

05.07.2013. 17:32

@Pravda - Matija, šta ti to treba?.. Ponekad si "čista bruka" za srpski narod...Ili to radiš namerno?

Tako

06.07.2013. 04:49

@Pravda - Sve sto si rekao je tacno. Prvi put da se sa tobom potpuno slazem !!!

George

05.07.2013. 11:38

citajuci komentare, i dalje se nadam i zelim da verujem da ovo nije stvarno javno mnenje u srbiji prema makedoncima. p.s. kad bi svako govorio samo ono sto zna, u svetu bi nastupila tisina. ovako je interesantnije :). bratski pozdrav iz makedonije!

MatijaBG LDP

05.07.2013. 12:05

Cude me ove Dveri i srpski desnicari....eno u Knez Mihajlovoj par Monaha,bolesnih,skuplja novac za lecenje...Dveri,gde ste,pomozite vasoj bozijoj braci?

вук

05.07.2013. 21:55

@MatijaBG LDP - Помоћи ћемо теби, само нам реци где си.

Budi posten

06.07.2013. 17:05

@MatijaBG LDP - Mnogo si hrabar preko tastature. Kazi meni gde si pa da ti pomognem.

versko-politicka sprega

05.07.2013. 12:35

Navodne zloupotrebe? Osudjen, navodi potvrdjeni. Postujte sudstvo suverene drzave. Optuzbe za domace popove nema ni u navodima. Sto ne odoh u popove ili u politicare pa kad me u`vate da se pozovem na versko ili politicko proganjanje kad drpim cetvrt miliona evra...

velko

05.07.2013. 12:39

Mislite li dabi ovo moglo da se desi i da ne ostane bez odjeka u nekoj zemlji EU. Ni slučajno. Ali one nikada nisu imale komunističke antireligijske vrednosti kao Makedonija i Srbija. Zato jedna sudi a druga ćuti. A kao htele bi u EU (sic!) Aferim srpska elito komunističkog pedigrea!

zoks

05.07.2013. 12:50

@velko - Je li tebi,ili bilo kome drugome,poznato kada su se pravoslavci medjusobno,i u tolikoj meri, ubijali dok komunizam nije dosao medju njih?

Lune

07.07.2013. 18:38

@velko - Hm,hmm.. opet o komunistima..? pa nije "arhiepiskop Joza od macedonije" apio 250 kila love od "clanarine komunista", pa da ga peres sa "ideologijom"..a, sto se tice "pravoslavaca" Karadjordjevica, Obrenovica.. i Karadjordjev glave na panju, to nema veze sa Komunistima, ne seli temu u tudje dvoriste.

gagom

05.07.2013. 13:17

Ово је велика срамота за сав хришћански свет а посебно за нашу СПЦ!Верујем да се могло помоћи владици Јовану,али заказала је људскост!!!

proko

05.07.2013. 13:45

samo mogu jedno reci da Arhiepiskop Jovan i njegova pastva sa smirenocu i trpljenjem trpe ove progone,oni se drze Spasiteljskih reci oni mogu ubiti telo ali dusu nemogu

Република Српска

05.07.2013. 14:33

Kao i do sada, zakazala je Država Srbija i SPC. Srbi u matici, zbog "opredjeljenja" za EU, ne vide probleme (muke) Srba iz regiona i dijaspore. Za sada pogledi im dopiru od Zemuna do Voždovca, sa epicentrom na Terazijama. Sve ostalo, njima je priličan teret (balast). Nešto manji a nešto veći. A Srbi u Makedoniji (Staroj Srbiji), šta to bješe...?

Spiridon S.

05.07.2013. 20:08

Vise nego ocito da se radi o politickoj laznoj presudi i progonu, jedine kanonske pravoslavne crkve na teritoriji bivse republike makedonije kroz izmisljene optuzbe koje nemaju nikakvu pravnu osnovu..Providno,jadno i zalosno od vlasti i pravosudnih organa makedonije.Braco makedonci oglasi te se u zastitu ovog pravednog coveka i ne navlacite prokletstvo i greh na sebe..,

Букефал

05.07.2013. 23:13

ko pravi albansku vojsku,tursku pomaze, slabi grke,obecava svasta bugarima,ko pesak u oci baca i gusi um sa tehnologijom? njemu je vera ,istina,materijalni tragovi ,protivnik, koga gusi i unistava.Sta ce ostati od pravoslavnih ,ugnjetenih?

karadjordje

06.07.2013. 08:18

@ - Država opet spava. Moramo kao stanovnici Srbije shvatiti da imamo tronu vlast koja može biti i dobra i loša, ali sigurno spora. Zato treba da imamo civilizovane načine da državu podsticemo da radi. Predlažem javni moleban za sve političke zatvorenike u okolnim drzavama. Probudite se.