Završena rasprava o smrti Mihailovića, čeka se odluka

Tanjug

03. 07. 2013. u 14:35

Завршена расправа о смрти Михаиловића, чека се одлука
Sud će pisanim putem doneti odluku, kojom će utvrditi datum smrti Draže Mihailovića, bez koje ne može da se nastavi postupak za njegovu rehabilitaciju
BEOGRAD - Sudska rasprava povodom utvrđivanja datuma smrti komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića završena je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Sud će pisanim putem doneti odluku (rešenje), kojom će utvrditi činjenicu i datum smrti generala, bez koje ne može da se nastavi postupak za njegovu rehabilitaciju.

Podnosioci zahteva za rehabilitaciju Mihailovića tvrde da je on streljan 17. jula 1946. godine, dva dana nakon što je osuđen na smrt, dok je sud u oktobru 2012. proglasio mrtvim Mihailovića, a kao datum njegove smrti odredio je 31. jul 1946.

Međutim, odlučujući o žalbi podnosilaca zahteva, Viši sud u Beogradu vratio je u martu taj slučaj na dopunu postupka.

Sud svojom prvom odlukom nije ni utvrdio činjenicu smrti streljanjem, već je Mihailovića proglasio mrtvim kao nestalo lice (proglasio ga je mrtvim po drugoj odredbi Zakona o vanparničnom postupku) i za datum smrti opredelio 31. jul 1946.

Državna komisija za tajne grobnice je ranije utvrdila da je Mihailović dva dana po donošenju presude kojom je osuđen na smrt 15. jula 1946, odnosno da je 17. jula 1946. godine streljan kao državni neprijatelj "broj jedan" na Adi Ciganliji.

Rešenje o utvrđivanju datuma smrti je neophodno, jer bez dokaza o smrti Viši sud u Beogradu ne može da odluči o zahtevu za rehabilitaciju Mihailovića, odnosno da poništi presudu od 15. jula 1946, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, pošto nema zvaničnih podataka o tome gde je i kada pogubljen i sahranjen.

Kada to rešenje postane pravosnažno, činjenica smrti će biti upisana i u matičnu knjigu umrlih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

rehabilitacija koljaca

03.07.2013. 15:55

Ne bih ja to zurio... PatriJote bleje po krcmama jos uvek da "ziv je Draza, umro nije dok je Srba i Srbije"...

Ruben Lonuestro

03.07.2013. 16:46

@rehabilitacija koljaca - brini o tvojim ujkanima huljo i ostavi srpski narod da na miru i trezveno iznese na svetlost istine svoju skorasnju istoriju. U demokratskim zemljama o Mihajlovicu nikada nisu ni vazile dogme koje je vas crveni ustasa nametnuo Srpskom narodu i koje njegovi sledbenici jos nadziru.

Rade Jovicevic

03.07.2013. 16:56

@rehabilitacija koljaca - Odkud ti znas da je bio koljac. Kazali ti titovi komesari, ili si mozda isao kod Kapicica na tecaj. Znate samo sto vam je dolancova skola kazala.Draza je ubijen ali ideja nije. Sloboda,pravda, pravoslavlje,monarhija,Srbija kao jedinstvena i nedeljiva drzava. To su bile ravnogorske ideje. To nije umrlo i nikad i nece. Srbija ima jos mnogo Draza samo jos nisu dosli na celo Srbije. Kad se to desi srpskom narodu ce konacno svanuti.Do tada mozes pricati sta ti je volja.

jovandeka

03.07.2013. 16:45

Kome treba ovo zamajavanje oko datuma smrti.Sud treba da donese odluku o nečemu što ne zna i za što nema dokaze.Svi ti ispitivina svedoci su neki levi autsajderi,koji ni blizu nisu bili tom slučaju,a svoje svedočenje zasnivaju na pričama tetke Perse.Pisanih dokumenata o streljanju ili drugom načinu pogubljenja nema,kao ni o mestu egzekucije.Prema tome svaka odluka suda je nečija želja da ovaj slučaj završi kako nekome treba iz njemu znanih razloga.UDBA je to sakrila za uvijek.