Pomirenje u Čurugu: Naklon precima, zavet unucima

Đ. VUKMIROVIĆ

26. 06. 2013. u 12:26

Помирење у Чуругу: Наклон прецима, завет унуцима
Predsednici Srbije i Mađarske odali poštu nevinim žrtvama oba naroda u Drugom svetskom ratu. Poruka Tomislava Nikolića i Janoša Adera treba da označi pomirenje koje su nazvali istorijskim

SVAKA nevina žrtva, bez obzira na naciju, veroispovest, pol i uzrast zaslužuje da je pamtimo i sačuvamo od zaborava, a svaki cvet položen na stratištu naših sunarodnika i naše međusobno pružene ruke pomirenja, odraz su civilizacijske svesti i odgovornosti prema zajedničkoj sadašnjosti u budućnosti, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u Čurugu, sažeta je poruka zbog koje bi 26. jun 2013. trebalo da dobije posebno mesto u odnosima Srba i Mađara. On i predsednik Mađarske Janoš Ader su, u sredu, u tom bačkom mestu u kojem su, najpre, u mađarskoj raciji iz 1942. masovno stradali nevini Srbi, a u jesen 1944. i početkom 1945, u odmazdi za taj zločin i nevini Mađari, označili pomirenje koje su, obojica, nazvali istorijskim.

Činjenicu da zajedno sa predsednikom Srbije stoji u Čurugu, čijim ulicama je, kako je rekao, 1942, 1944. i 1945. tekla krv i umirali nevini Mađari i Srbi, mađarski predsednik Ader je označio kao jasnu poruku „da mi, koji smo živi, imamo snage da se suočimo i sa prošlošću i sa istinom“.

- Apelujem na sve mudre ljude, bilo da su Srbi ili Mađari, da nam pomognu da u to ubedimo i druge, jer to vodi zajedničkom prosperitetu - dodao je on.

Dvojica predsednika su vence položili na spomenik mađarskim žrtvama podignutom nedavno na obali Tise, odnosno u Muzeju srpskih žrtava racije iz 1942, u centru Čuruga. Misu zadušnicu stradalim Mađarima služili su Ivan Panzeš, biskup subotički, i Laslo Nemet, biskup zrenjaninski. Parastos dušama pobijenih Srba je, uz sasluženje episkopa osečko-baranjskog i poljskog Lukijana i jegarskog Porfirija, u sredu služio episkop bački Irinej.

ADER: OSUĐUJEM ZLOČINE MAĐARA

PREDSEDNIK Mađarske Janoš Ader obratio se i poslanicima Narodne skupštine i javno osudio zločine sunarodnika.

- Kao predsednik Mađarske, molim za oproštaj za zločine koje su Mađari počinili protiv nevinih Srba - rekao je Ader. - Ne želimo da našoj deci u nasledstvo ostavimo smrt, laži i mržnju.

Predsednik Mađarske se zahvalio i na usvajanju Deklaracije:

- Izgovorili ste ono što se 70 godina činilo nemogućim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Deki

26.06.2013. 13:03

Koliko smo naivni, progutaćemo i ovo. Naj iskrenije bih voleo da je sve zaista tako, ali...

nele

26.06.2013. 15:54

@Deki - Kao stanovnik Srbije molim za oproštaj za one zločine koje su u ime Srbije u II svetskom ratu (a i posle) Srbi počinili protiv NEVINIH Mađara...

ilija

26.06.2013. 13:09

Nadam se da će Mađarski parlament doneti i Rezoluciju....Takođe se nadam da će naš parlament doneti Rezoluciju o osudi zločina hajduka i ustanika protiv Turaka kao i Zakon o vraćanju imovine agama, begovima...spahijama...Značilo bi mnogo za dobijanje datuma.............A ekonomija??? Kome to treba u zemlji Srbiji????

Deki

26.06.2013. 22:15

@ilija - Samo da Haag posthumno ne osudi Kraljevića Marka, zbog oranja drumova i onako bahatog ponašanja prema turčinu koji je pokušao da ga urazumi! A možda oni i ne znaju za to ..jaooo..šta mi bi da pišem o tome!

Меда

26.06.2013. 13:19

"molim za oproštaj za one zločine koje su u ime Mađarske u Drugom svetskom ratu Mađari počinili protiv nevinih Srba" kljucna rec je: "nevinih" Ostalo je samo da ustanovimo koji su to "nevini" Srbi za njega... ili su mozda svi krivi jer zive na "madjarskoj" teritoriji

MatijaBG LDP

26.06.2013. 13:23

Madjari su uzorni i divni gradjani Srbije i presrecan sam sto su deo naseg drustva.Neke stvari iz proslosti nas razdvajaju,ali evropska buducnost nas spaja.

Srbin

27.06.2013. 07:33

@MatijaBG LDP - Dosta bre Matija ili kako se vec zoves. Ne mlati praznu slamu, dojadio si bugu, djavoluu a ponajvise postenom svetu. Nestani jednostavno. ne javljaj se, razumes.......

alex miles

28.06.2013. 05:53

@MatijaBG LDP - Nesto pametno od Dragoljuba. U pravu si, zato sam ja ozenio jednu.

Luka

26.06.2013. 14:31

G-dine Ader a šta je podrškom Honved omladine za odcepljenje Kosmeta od Srbije?! Vi sigurno znate da Mađara na ovim prostorima nema ni u tragovima. Znate kad su Vam predci prevedeni iz Srba u Mađare i pokatoličeni. Ugri-Mađare 200 holjada je Arpad uz pomoć katoličkih generala iz Vatikana doveo 896 iz Azije preko Karpata međ nas. Mađari su proizvod etno inženjera Vatikana

Obican gradjanin

27.06.2013. 09:44

@Luka - Ti nemas pojma o istoriji. A ni o veri. Po tebi su I Adam I Eva pravoslavci. Arpad fejedelem je otac madjara. Nema veze sa Vatikanom, a jos manje sa srbima. Smiri se momak, Vatikan zeli dobro svim miroljubivim narodima. Pa cak i srbima. Ali je to visoka skola za tebe.

Deki

26.06.2013. 22:10

@atlas2000 - Atlas, jedna ispravka, Srbi se pišu velikim slovima, a madžarka je vrsta šljive i piše se malim slovom. To što Toma peče rakiju od njih, ne znači da mora i da im se izvinjava. Pozdravi Šestara!

naranca

27.06.2013. 01:54

@atlas2000 - @atlas2000.Jel vidis kakvi ste?Pa to je jadno i bedno i tuzno?Dobro je sto ste se odcjepili.

Gogi

27.06.2013. 08:24

Kada sam prokuzio Tonu i ostale krajem osamdesetih, znao sam da nisu sposobni i da sto rece jedan stari general guraju Srbe u provaliju bez dna kada . Ocito nisu bili dorasli da ocene svedsku politiku i zato su Srbi platili veliku cenu. Danas u desperaciji zbog svoih kobnih gresaka u proslodti prave jos vece i opet nisu u stanju da procene situaciju. Kasne 30 godina , a Srbi kao narod su se ptedali u ruke prelivoda i eksperimentaraca. Pitanje: Kakaomoze jedna te ista garnitura da vlada 30 god?