Pančevo: Izmešali pokojnike u mrtvačnici

V. C. S.

ponedeljak, 24. 06. 2013. u 21:21

Панчево: Измешали покојнике у мртвачници
Zbog manjka kapaciteta u pančevačkoj mrtvačnici, dva pokojnika smeštena u istom sanduku. Da mrtvorođenče ne bi bilo na podu, zaposleni ga stavio na preminulu ženu

KADA se na vratima kuće porodice pokojne Z. N. iz Barande pojavio radnik pančevačke Opšte bolnice tražeći da se otvori kovčeg u kom je ležala pokojnica, ožalošćena rodbina bila je šokirana. Još više su se iznenadili kada su, posle dužeg ubeđivanja, ipak pristali da ga otvore. Unutra su imali šta da vide - pored tela starice ležala je, uvijena u pelenu, mrtvorođena beba!

Ceo splet tragičnih okolnosti rezultat je, kako objašnjavaju u bolnici, kobne greške, a cela priča je, u stvari, prava slika horor stanja u srpskom zdravstvu.

- Desila se greška zbog koje je pokrenut disciplinski postupak - objašnjava za „Novosti“ direktor pančevačke bolnice dr Milan Milić. - Naša mrtvačnica ima manji kapacitet nego što s vremena na vreme ima pokojnika. Kapaciteti su za četvoro, a tog dana ih je bilo šestoro ili sedmoro.

Kada se takva situacija desi zimi, radnici u mrtvačnici mogu da ostave, zbog niskih temperatura, tela pokojnika i napolju, van frižidera. Kada je vruće, spuštaju ih na pod, koji je hladniji, dok ih rodbina ne preuzme. Tog 15. juna zaposleni mladić u mrtvačnici nije želeo da spusti mrtvorođenče na pod. Zato ga je položio na telo preminule starice Z. N.

TENDER Moraćemo da rešimo problem mrtvačnice. I dosad smo pokušavali, ali nije bilo novca. Razmišljamo o raspisivanju tendera, gde bi neko pogrebno preduzeće učestvovalo sa novcem kao partner našoj bolnici, kaže direktor Milan Milić.

U gužvi, kada je rodbina došla po telo, on je, misleći da su u pitanju staričine stvari, sve spakovao i izdao rodbini. Vrlo brzo je shvatio šta se desilo i, očajan, krenuo da nađe telo bebe. Sve je rešeno za dva sata i beba je vraćena u bolnicu, a čovek je, sav očajan, priznao grešku.

U porodici preminule starice, kako kažu, shvataju da je reč o nesrećnom spletu okolnosti i ne krive mladića. Samo su nam kratko rekli da im je užasno žao i njega, i još više porodice koja je izgubila bebu. Tačnije, beba je bila nerazvijeni fetus, koji je preminuo u majčinom stomaku, i otkriven je kada je žena rodila drugog, živog blizanca, koji se sada nalazi u bolnici u Beogradu.

Za čas posla priča se pronela po celoj Barandi, i, kako to biva, nadogradila. Meštani su pričali da su, sa zaposlenima iz pančevačke bolnice, došli i policajci. Odmah se rodila i sumnja da ovo nije prvi takav slučaj, i da bolnice povremeno mrtvorođene bebe stavljaju u saduke sa drugim pokojnicima, da ne bi komunalnom preduzeću plaćali troškove sahrane i grobnog mesta!

Direktor pančevačke bolnice demantovao je da se bilo kad ranije desio sličan slučaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

baunti

25.06.2013. 10:23

Kremacija. Licno cu da se odlucim za takav odlazak sa ovog svijeta, jer ne zelim da neko poslije licitira mojim tijelom na ovakav nacin. Uostalom, zasto ljudi imaju potrebu da zauzimaju dragocjeni prostor i poslije smrti?

svašta

15.11.2017. 15:28

@baunti - Tek kremacijom ne znaš čiji pepeo dobiješ, po desetak tela se zajedno spaljuje

zgrozena

26.06.2013. 14:20

Ovo je samo jedan od njihovih propusta, nazalost zbog njihovog nerada i korupcije juce je bilo 40 dana...