Pala mala matura, upis na osnovu uspeha

I. M. - E. R.

24. 06. 2013. u 14:56

Odgovornost ministra prosvete zbog „provaljenih“ testova na ispitu razmotriće se posle 28. juna. Upis će se obaviti na osnovu uspeha iz škole. Uzalud utrošeno 17 miliona dinara

MALI maturanti rangiraće se u srednje škole na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda, i medalja sa takmičenja, bez obzira na rezultate završnog ispita. A da li će ministar prosvete Žarko Obradović snositi odgovornost znaće se posle Vidovdana, kada na red dođe rekonstrukcija Vlade, najavio je u ponedeljak premijer Ivica Dačić.

- Sada je najvažnije rešenje koje je u interesu dece, a o političkim reperkusijama biće reči - izjavio je Dačić. - Više puta sam rekao da treba jasno odrediti ko je koliko zaslužan, a koliko kriv zašto postoje određeni problemi. Nemam nameru nikoga da branim.

Zamenik ministra prosvete Zoran Kostić, smatra da Obradović ne treba da podnese ostavku, jer su se svi propusti dogodili izvan ministarstva.

A sa Kostićem na čelu, Republička upisna komisija donela je u ponedeljak odluku „u interesu dece“, nakon većanja dužeg od tri sata. Odustali su od ideje da se poništi samo rezultat iz srpskog, pa se na upisu neće računati ni rezultat iz matematike.

Tako su, na kraju, u vodu pale i pripreme đaka u školi, privatni časovi, organizovanje mature koja je koštala 17 miliona dinara, pa i čitava gužva oko štampanja rezervnog testa iz matematike, nakon što je postalo očigledno da su tri regularne kombinacije postale neregularne.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Dačić: O odgovornosti Obradovića posle 28. juna

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

- Nadamo se da je ovom odlukom, koju je 18 članova komisije donelo jednoglasno, učinjena najmanja šteta - rekao je Kostić. On je najavio da će Ministarstvo preduzeti određene mere protiv „Službenog glasnika“, jer nisu ispoštovali ugovor prema kome su dužni da čuvaju tajnost testova. Da li će podneti tužbu protiv „Glasnika“, najavio je Kostić, odlučiće pravna služba ministarstva.

Za to vreme, policija je već pronašla originalne testove za polaganje male mature i podnela krivičnu prijavu protiv radnice „Službenog glasnika“ Zorice Matić zbog sumnje da ih je ukrala. Pored nje, prijava je podneta i protiv još tri osobe osumnjičene za prikrivanje krađe.

DECA SVAKAKO OŠTEĆENA IAKO je ministar Žarko Obradović izjavljivao da deca neće biti oštećena, ova, a i svaka druga odluka određenu grupu dece stavlja u nepravedan položaj. Time što će se bodovati samo uspeh iz škole oštećeni su đaci koji su imali lošiji uspeh, ali su se dobro spremili za maturu, kako bi povećali broj bodova. Da je bodovana i matematika, bili bi diskriminisani učenici koji imaju više sklonosti ka društvenim naukama. Odlukom da se oba predmeta boduju „nastradali bi“ oni koji nisu imali „provaljene“ testove. Ponavljanje testa iz srpskog bilo bi najpoštenije, ali je to u Ministarstvu ocenjeno kao dodatno maltretiranje dece, sa čim se slažu i brojni stručnjaci.

Kako saznajemo, nijedna od tih osoba nije zaposlena u „Službenom glasniku“, već je reč o pomagačima izvan ove kuće.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu koje je nadležno za predmet, trebalo bi u utorak da podnese zahtev za sprovođenje istrage protiv osumnjičenih.

Prema dosadašnjim informacijama, Matićeva je navodno ukrala testove između 5. i 12. juna, i podelila ih rođacima, što je i priznala policiji. Tvrdi da to nije činila zbog lične materijalne koristi, čija visina još nije utvrđena. Policija ispituje mrežu distribucije koja, navodno, ima četiri kraka.

Prema mišljenju kriminologa Zlatka Nikolića, malo je verovatno da je Zorica Matić bila „mozak operacije“.

- Organizator verovatno nije u grupi optuženih i njega tek treba pronaći - smatra Nikolić. - Ova radnica štamparije imala je ulogu samo da dostavi materijal, ali teško da je bila u stanju da sama organizuje distribuciju. Tu je morala postojati ozbiljna mreža dilera, da bi se zaradilo.

Najgore je, dodaje, što se ista stvar dešavala i ranijih godina, a ta nepravda prema prethodnim generacijama sada ne može da bude ispravljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (94)

kolubara

24.06.2013. 15:22

smena obradovica odmah, neka u svojoj crnoj gori bude ministar.dokle cemo trpeti?

ST

24.06.2013. 15:25

Eto kako radi Vlada SPS - SNS (čitaj radikali). Ovo je sramota. I takvi danas vode u EU.

Milićević Dejan

24.06.2013. 15:26

Dokle bre više da trpi ceo narod zbog Beograda, ako je tamo nereguralno neka tamo i ponove neka ponište neka rade šta hoće, neka mi neko dokaže da je bilo prodaje testova van Beograda, opet po ko zna koji put trpi cela Srbija zbog Beograda. DOKLE ??? gdine ministre ( znam pravopis, ali on ne zaslužuje veliko slovo) molim vas vratite se u vašu Crnu goru i tamo j..... njih

Surovi

26.06.2013. 23:05

@Milićević Dejan - Da si živ i zdrav, beogradska deca su takođe oštećena! Moj sestrić je odličan učenik i imao je 39 bodova na testovima i sa 95 bodova je mogao da upiše koju god školu je želeo. Sada je situacija drastično drugačija jer 56 bodova ne garantuje ništa!

Srdj

24.06.2013. 15:33

Vucicu, reaguj. Jeste malo sarkasticno od mene, ali ako si borac za cistocu Srbije od svih malverzacija, resi se i nekoga i svog dvorista. Pritegni ukloni Obradovica i Mrkonjica. Barem.

učenik

24.06.2013. 15:36

Imao sam iz srpskog 4, a iz matematike 3, spremao sam se za prijemni, pogotovo iz matematike, 6 meseci, moji su za pripreme dali oko 500€, nisam ni znao za procurele testove, iz srpskog sam dobio 14, iz matematike 17 bodova, i šta sad? Šta sad, ministre? Kako da upišem jednu od tri željene škole? Nikako, a imao sam bodove za sve tri... PROKLETI BILI !

Smaranje

24.06.2013. 15:50

@učenik - Pa,što nisi imao iz matematike višu ocenu? Nisi hteo da budeš "štreber"... "Kriv nastavnik" ,znam.Dokle god učenici misle da im je upis željene škole potrebno 6 meseci,umesto 4 godine,do tada će nam školstvo biti ovakvo...

Jeremy

24.06.2013. 16:05

@učenik - Spremao si se 6 meseci dao 500 evra i dobio samo toliko poena? Sa onakvim nebuloznim zadacima? Šta će biti kad dođeš do fakulteta hoćeš za svaki ispit da dadješ po 1000 evra za spremanje?

Narodna poslovica

24.06.2013. 16:36

@učenik - Prase se ne tovi uoči Božića. Zapamti ovo @učenik

darko

24.06.2013. 16:47

@učenik - Komentar ti je u najmanju ruku glup.Ako je momak uložio pare i trud za taj prijemni nerealno je da nema satisfakciju.A šta je sa onima koji 4 godine dobijaju ocene na poklon i sada im je oprošten jedini test na kome mogu da pokažu svoje znanje.Opet mamini i tatini sinovi koji se šlepaju kroz osnovnu polaze sa boljih startnih pozicija od "naroda".

Goca

24.06.2013. 16:58

@učenik - Ko da je neko skolovanje ,nisu ih naucili ni jaje da spreme,sve sto su ucili je propast .Ja dok nisam otisla tamo negde i platila znanje bila sam nista, i da sm ostala ovde u budavstini od sistema niko mi nebi pomogao ,ni tri diplome .Zato u sredenom drustvu ,od rodenja deteta imas fond za njegovo skolovanje pa postoje ljudi koi ce ga usmeravati u skolovanju.Ovde je isto dali si zavrsijo skolu ili ne.....bolje ne

Smaranje

24.06.2013. 17:29

@učenik - Pre bih rekao da je mamin i tatin sin onaj koji je dobio 500 eura da spremi taj ispit,a ne može da dobije ocenu 5 u predmetu koji je na maturi.

Smaranje

24.06.2013. 17:32

@učenik - Goco, vidim da si dobro platila diplomu pošto pišeš "završijo".Mogu da zamislim kako tek pišeš i radiš u inostranstvu.A za kuvanje jaja trebala si da ostaneš kući,škola za kuvana jaja ne postoji.

bruka

24.06.2013. 18:15

@učenik - ne smaraj - beskicmenjaci mogu dobijati 5 iz bilo kog predmeta pod uslovom da su mamini i tatini sinovi, ali karakter i znanje nisu uvek ocenjeni propisno. Zasto se toliko bojis testa koji ti nece pregledati neko kome mozes unapred dati tih 500 eura glavo prazna

bruka

24.06.2013. 18:21

@učenik - naravno da nastavnik kome placas casove nikad nije kriv i da ti pokloni ocenu koja ti treba sta su uradili tzv odlikasi na maloj maturi bruka zbog njihovog neuspeha citava farsa lako je biti beskicmenjak i biti na fb 24 sata ,imati u skoli 5.00, a kada treba uraditi nepoznati test na kome nemas pomoc ostalih traziti ponistavanje

Smaranje

24.06.2013. 18:51

@učenik - Bruka nego šta.Držim časove za pripremu i gledam klince koji hoće da upišu školu po izboru,a da im je 3 i po godine "ladovina".gledam klince koji pričaju da je matematika glupa,i da su svi koji dobijaju dobre ocene glupi,a da ja treba da mu objasnim sve za sat i po,a on da ne takne knjigu sledećih nedelju dana-jer je genije,ili još veći "genije" koji za nedelju dana hoće sažvakane 4 godine-što naravno odbijam da držim.

jevgenija

24.06.2013. 15:42

E, posle ponistavanja mature ce se upisivati po 'minulom radu" roditelja koji gu gojili prase pre Bozica. Ni u jednom razredu svako dete nema isti kriterijum za ocenjivanje a tek u celoj skoli pa u svim gradovima.

DA

24.06.2013. 15:44

Ko će da vrati uzalud potrošen novac? Koliko je gladnih usta moglo da se nahrani tim novcem? Ne samo ministar već i cela vlada zbog ovoga treba da padne. Tako se ne radi sa mladim naraštajem. Velika sramota.

Goca

24.06.2013. 16:51

@DA - Ovi su geoi od kuge ,lep primer daju deci oni su prepisali njihov recept krade.Vide da od postenja nema leba a da lopovi mirno i lepo zive...

Sloba

24.06.2013. 15:57

Nemojte MOM detetu da prekrajate buducnost, Izbili ste mi pare iz dzepa, Upropastili ste meni i mojoj porodici mesec dana zivota.... DA LI STE VI NORMALNI ....

nada

24.06.2013. 16:10

@Sloba - Sramota da se upropasti buducnost dece koja su se trudila na testu.test odrazava njihovo znanje i neznanje

Konstantin

24.06.2013. 16:45

@Sloba - ...a ti si hteo da mu sa privatnim casovima od nekoliko stotina evra prekrojis buducnost!?

mala matura

24.06.2013. 15:58

da li mislite da je realno da se prihvati samo uspeh iz osnovne skole gde su nam strine i tetke bile veza i postavljale blaze kriterijume za ocenjivanje. Sta vam govori podatak da ucenik sa prosekom 5.00 ima po 10-14osvojenih poena na testu. Da li malu maturu treba ponistiti zbog takvih lenstina i neradnika . Sramota

Goca

24.06.2013. 16:48

@mala matura - Da ,istina ,odlicni daci pa i vukovci lose su prosli sto znaci da su skole nekima bile pristrasne .

goxy

24.06.2013. 16:00

Sramota, kako možete da poništite ponovljeni test iz matematike ako ste ga proglasili regularnim ? Ovim ste oštetili veći broj dece nego bilo kojom drugom odlukom. Potpuno ste devalvirali višemesečno spremanje dece za prijemni ispit i lažne "vukovce" izbacili u prvi plan, a deci sa konkretnim znanjem uništili mogućnost da upišu željenu školu !

nada

24.06.2013. 16:13

@goxy - to rade oni koji lazne vukovce buduce parazite guraju u prvi plan . Da li zbog takvih treba zrtvovati svako dete koje je spremalo prijemni i postiglo dobre rezultate. Sramota

statebriga

24.06.2013. 16:01

Obradovic i ostali da daju ostavke ! Sramota, zao mi je dece koja su na posten nacina polagala testove i porodice koje su placale dodatne casove. Ovak onesto se vise ne sme ponoviti..

Dejan

24.06.2013. 16:03

Molimo ministarstvo prosvete da pregleda dnevnike i uporedi zaključene ocene sa postojećim ,jer su na kraju polkanjali ocene i tako napravili isto prevaru . Gospodja koja je ukrala testove trebalo bi da provede 10 do 20 godina u zatvoru jer se poigrala sa čitavom generacijom.

vito

24.06.2013. 16:03

Zašto poništavanje ne bi važilo samo za Beograd? U Beogradu se sve desilo. Tamo i ispraviti a u ostalom delu države je trebalo priznati malu maturu.Opet su lopovi i neradnici pobedili u zemlji Srbiji

statebriga

24.06.2013. 16:36

@vito - Pravda za decu Srbije a deca pasaluka neka nauce sta znaci biti posten !

vito korleone

24.06.2013. 16:41

@vito - moj vito, princip zivota u srbiji je to - lopovluk, nerad, sto manji rad...propadosmo zbog toga

sramota

24.06.2013. 16:10

Kako vas bre nije sramota,bio sam dobar djak,na kraju sam ucio,roditelji su mi placali casove iz srpskog i matematike,zavrsni sam uradio super,i imao bih za zeljene skole,a sad moram neku jadnu da upisem,Bog nek vas kazni sram vas bilo!

smajli55

24.06.2013. 16:12

Isterali su mi pare iz džepa, a sad su poništili maturu. pa vi niste normalni.

voja

24.06.2013. 16:20

Ovo je super.Imao sam dobar prosek,ali sam lose uradio test.A sad blago meni mogu da biram gde da se upisem.

Daca

24.06.2013. 16:21

Ministar u zatvor, a ne ostavka... min 30godina.. i neka traži krivce odatle... Šta su uradili ovoj generaciji, bruka za celu Vladu.. Vratite nam Gašu Kneževića, jedinog pametnog Ministra do sada... Emir Kusturica neka snimi film o prosveti u Srbiji, u nastavcima - ovoga sa malom maturom nema nigde, samo kod nas...

Dusan

24.06.2013. 18:15

@Daca - Pa sa Gasom je ova propsat i pocela. Njegova famozna izjava da svaki elektroinzenjer koji je kao konobar radio tri meseca u Londonu moze da predaje engleski u nasim skolama, sve govori, a vi bi da nam opet takav "strucnjak" ponovo dodje. Nama su potrebni kompetentni kadrovi koji su prosli sve faze rada u prosveti i da nam pedagozi i psiholozi ne predstavljaju prosvetu po medijim ili nekim telima, vec samo oni koji su nosili ili nose dnevnik i rade sa decom u ucionici.

Lara

25.06.2013. 12:47

@Daca - Kao prosvetni radnik mogu komotno da kazem da je Gaso Knezevic najveca katastrofa za obrazovni sistem i prosvetu ikada! Apsolutna degradacija skolstva nastupila je pod njegovom upravljackom palicom i posle njega svaki ministar izgleda kao akademik, u najmanju ruku. Pa cak i ovaj Obradovic, mada nam je dosta skrivio, ne moze da se uporedi s Knezevicem, koga bi trebalo staviti na stub srama svima za primer!

mala fraktura

24.06.2013. 16:25

Na stranu sto je ovakav zavrsni ispit u potpunom neskladu sa planom i programom, ali deca su se spremala, radila probne testove, prezivljavala pritisak, stres, odlaganje ispita iz matematike, zalbe,roditelji placali dodatne casove, preznojavali se, nastavnici drzali pripremnu nastavu, dezurali,pregledali, uradili zalbe, analize, potrosene su tone papira, mnogo truda i vremena i sta sad?! Ministar ce, ako ga uopste smene, biti unapredjen u ambasadora ili bar atasea.

Kosta

24.06.2013. 16:34

Auh, kad videh ono "Udarna vest", pomislih da je nešto u vezi Djilasa? Vučić nas stalno prijatno iznenadjuje.

Nikola :)

24.06.2013. 16:44

??? Kupio sam testove iz Srpskog i Matematike a sada ponistavaju??!!!!1Neka mi neko objasni kako me ovo nije ostetilo?? Ko ce da mi vrati 4 hiljade dinara koje sam dao za testove??Napred Zvezdo do finala L.E. Aleee Aleee

Goran

24.06.2013. 16:44

А да држава поништи и изборе, спортске шампионате, тендере за јавне набавке, "конкурсе" за директоре јавних предузећа, судске пресуде, разна амнестирања и аболиције? Верујем да је убедљиво најмања превара поменута "мала матура".

lola

24.06.2013. 16:55

da li ce se ponistavanjem male mature sakriti neznanje nasih laznih vukovaca i da li vam rezultati polaganja ne govore da je nepraveedno ocenjivanje zastupljeno u skolama. Test pokazuje nivo znanja dece. Zasto decu ne upisemo u skolu wsamo na osnovu rezultata iz male mature, pa to je njihov nivo znanja zar ne...

pb

24.06.2013. 18:05

@lola - U mojoj skoli ima samo tri vukovca od 41 đaka. Oni su testove uradili odlično zato što su testovi bili laki, te im nije trebalo prepisivanje. Ko će njima nadoknaditi apsolutno pošteno zarađene poene sa male mature?

Shone grobar

24.06.2013. 19:38

@Jaa - Pa ako i ostale generacije budu krale prijemne iz srpskog kao ove godine onda ce vaziti.

Surovi

24.06.2013. 17:13

Da li je iko utvrdio koliki je maksimalan broj dece koja su imala rešenja testova pre polaganja? Iz matematike se nadam da niko nije imao. Da li je i koliko dece imalo rešenja testova iz srpskog? Šta ako se pokaže da je reč o izuzetno malom broju? Šta sa učenicima koji su potpuno neopravdano teško oštećeni zbog poništavanja testova?

seka

24.06.2013. 17:45

Ako test iz matematike, koji su učenici radili 19.06.2013. godine nije bio zloupotrebljen, zašto su i njega poništili ? Deca su ga radila u podne, temperatura je bila 38 stepeni. Trema je bila dva puta veća, zbog dignute tenzije. Danas su ti osmaci OPET prevareni. Čije to dete nije imalo ni sada dobre rezultate, pa da SVI MALI MATURANTI iz Srbije budu kažnjeni ?

bruka

24.06.2013. 18:03

da li ovo ide na ruku nasim prosvetarima da sakriju svoj nerad, bruku i sramotan nacin poklanjanja ocena maminim i tatinim sinovima

Smaranje

24.06.2013. 18:56

@bruka - Da nije bilo ovih testova što su provaljeni pomislio bih da je lekcija o tome da treba da se uči 8 godina,a ne da mamini i tatini sinovi bacaju 2000 eura da bi im se sve dalo na tanjir,a oni igrali na predavanjima i visli po fb 24 časa,išli na 50 sekcija i onda kukali kako ne mogu da se upišu gde hoće.

bruka

24.06.2013. 18:23

Zasto se ne prizna maksimalan br.poena samo onim vukovcima koji su dobro uradili test provere znanja a onima koji su dobro uradili test tkdj treba priznati testvukovce koji su lose uradili test kazniti oduzimanjem poena jer su im ocene nerealne

bruka

24.06.2013. 18:28

Zasto ne ponistimo i ovu odluku da se deca upisuju samo na osnovu uspeha u osnovnoj skoli , pa ne donesemo novu i upisemo ih na osnovu rezultata sa polaganja testa iz srpskog i matematike

prevara

24.06.2013. 18:42

Zasto ne ponistimo i ovu odluku i ne upisemo decu samo na osnovu rezultata sa testovako se to boji rezultata sa testova i ko pokusava da prikrije svoju odgovornost pa ponistava malu maturu i ruga se svim roditeljima dece koja su posteno polagala test i pripremalase mesecimahajde da nagradimo trud onih koji su se trudili na testu ,a kaznimo parazite koji na osnovu stare slave idu napred

Time force

24.06.2013. 18:48

I kako ce sada ta deca da znaju koliko im je bodova dovoljno za upis u odredjenu skolu? Poeni koji su dostupni su zbirni sa prijemnim ispitom....Deca su ostecena totalno sramota!

Djak

24.06.2013. 18:59

Brukaa!toliko pripremanja,ucenja,procerdanog vremena,paraa na casove! pripremala sam se pola godine,dobro uradila test i sta sad?Konkurencija je mnogo veca,ko zna da li cu upasti u zeljenu skolu ,iako sam imala 100 poena..

Dragana

24.06.2013. 20:10

@Djak - Pa ako si imala 100 poena to znaci da imas maksimalnih 40 iz skole, na isto ti izlazi, maksimalnih 100 sa sve prijemnim ili maksimalnih 40 samo sa uspehom iz skole -_- Problem je sto ima dece koja su isla u teze skole, ili imala nastavnike koji nisu poklanjali ocene i imaju npr. 34, 35 bodova, a onda imas neke ucenike kojima su ocene poklanjane, a koji imaju po 38, 39 bodova, to je nepravda...

prevara

24.06.2013. 19:00

skandal u najbolje skole ce upisati ucenici sa poklonjenim ocenama i sa losim predznanjem, koje potvrdjuju i testovi...a onda cemo se jednog dana pitati kako to da nam je neki takav strucnjak koji je uvek u skoli imao maksimalne ocene izvadio zdrav bubreg ili presekao arteriju pri operaciji. Samo test znanja treba priznati . Zasto ne postupimo kao i razvijene zemlje. Deca su se spremala sve ove godine na testu su trebali da pokazu svoje steceno znanje , pa ih prema njemu treba i upisati u skole

Aca

24.06.2013. 19:13

Nema kraja sa decom komunista vode nas po nalogu Vatikana pravo u građanski rat. Moramo ih .....!

dddd

24.06.2013. 19:27

Verovala sam u ucenje i rad, verovala sam u onu decu koja uce i rade i smatrala sam da samo takvi ovu zemlju mogu povuci napred.Sada vidim da su oni koji uce najvise kaznjeni,jer uspeh na testu je trebao biti potvrda dotatasnjeg ucenja, ali i sansa za onu decu koja se malo kasnije probude i pocnu da uce.

mama prevarenog osnovca

24.06.2013. 19:36

Rekose da Ministar nije kriv, da ce krivac biti procesuiran! A sta da radimo kada dodje neka nova vlas za par godina i neki drugi ministar,pa on kaze da nasa deca generacija 98/99 ove godine nisu upisana u srednje skole u skladu sa zakonom, pa ih tada sa studija vrate da polazu zavrsni ispit!? Ili ce mozda nocas da promene Zakon!? U Českoj premijer podnese ostavku iako se nije bavio spijunazom, a kod nas Ministar iako se bavi obrazovanjem kaze da nema njegove odgovornosti!

branislav nusic

24.06.2013. 23:07

@mama prevarenog osnovca - Gospodjo ovo nije Ceska vec "drzava" Srbija u kojoj je sve moguce. Kakvu sliku vlada i ministarstvo daju deci, sta ih nauciti?? Pa testovi su sitnica u odnosu na kupljene diplome kojekakvih ministara, savetnika. Kako dozvoliti da ove generacije budu pametnije od njih zato ih treba jos vise zgaziti pa onaj ko se pod njihovom cokulom izvuce i vanka pobegne on je na konju. Zato je resenje da se roditelji i deca pobune, na ulice izadju i izobre za novi prijemni

Shone grobar

24.06.2013. 19:39

Sta.pa kako ce se onda deca upisati u zeljene skole?Nece skupiti ni 50 bodova.

Matyrant

24.06.2013. 19:45

Ok,da vas pitam ne sto,sta da ja sad radim?Stavi te se u moju poziciu, potrosio sam 6 iljada dinara da na ulici kupim testove iz srpskog i matematike,a mini-star je reko da niko nece bi ti ostecen?Koce meni vratiti mojih 6000 (srpsk i matematika, i kupio sam iza drugu matematiku al nisu bili tacni).Mislim da trebamo protest, sta ja sad da upisem kad sam zavrsijo sa 2.30 u proseku??

NADA

24.06.2013. 20:35

@Matyrant - Zbog takvih se ovo sve i desilo, moje dete ima 60 bodova iz skole tako da se ja i ne sekiram.

kerber52

24.06.2013. 21:37

@Matyrant - nesto mi te uopste nije zao, nego dodji kod mene ja imam pitanja za veliku maturu, kad tad ce tizatrebati, nema sta da brines bice ta

Ne kupujte mačku u džaku

24.06.2013. 21:45

@Matyrant - Dragi maturantu, pošto očigledno imaš para i voliš da kupuješ a da ne učiš mnogo, neće ti biti problem da onda upišeš i završiš neku privatnu srednju školu. Ako si zaista dao 6000, moraćeš da se oprostiš od njih, ljudi danas gube i veće pare, što kažu kako došlo, tako i otišlo.

Kosotravac

24.06.2013. 22:36

@Matyrant - E bas volim sto su ponistili zbog takvih kao sto si ti. I ako su ti propale pare. I treba.

branislav nusic

24.06.2013. 23:03

@Matyrant - cestitam, ali koliko je bodova imalo na prijemnom??? na zalost ovaj prijemni je pokazao da veliki broj vukovaca i odlikasa te ocene nije zasluzilo.

Lara

25.06.2013. 12:40

@Matyrant - Pa, kada nas vec pitas NE STO, i posto si ZAVRSIJO s prosekom 2.30, a srednju skolu si nameravao da upises na prevaru, moj predlog ti je da upises trogodisnju trgovacku, u najboljem slucaju! U krajnjoj liniji, shvatas li ti dete da si se bavio ilegalnim poslom i da bi te zbog toga trebalo kazniti? Kad hoces nesto na prevaru da postignes, cesto i sam budes prevaren. Kako nas narod kaze : Ko hoce vece, izgubi iz vrece! Sedi, uci, pa se onda zali, sada nemas pravo na to!

aca

24.06.2013. 19:48

Vucicu, rasturi tu bandu privatnih ministara i estradnih menadzera, raspisi izbore i pravi vladu zajedno sa Rasimom, imaces podrsku cele Srbije. Sa srecom.

Niki

24.06.2013. 20:25

Min.prosvete odbacuje odgovornost i zasluzenu ostavku a premijer prica gluposti o laznoj drzavi i sl..Prvi jeste objektivno odgovoran za ovaj skandal i sramocenje drzave,koja nije sposobna ni maturu da organizuje. Min.prosvete je objektivno odgovoran za troskove desetinama hiljada roditelja koji su mesecima placali pripreme dece i konacno i najvise je odgovoran samoj deci. Davno sam napisao na ovim stranama da nema toga sto nase drustvo i vlast nece kompromitovati i provuci kroz blato..

Vojislav

24.06.2013. 20:53

Od svih bruka i afera u poslednjih nekoliko godina ova je najsramnija jer se prevalila preko ledja dece. Sramno ponasanje ministra koji bi u svakoj zemlji vec bio bivsi je skandalozno jer, niko i ne tvrdi da je on licnomizneomtestove, ali covek ocigledno nikada nije cuo za objektivnu odgovornost. O direktoru Sluzbenog glasnika koji je odgovoran za nacin stampanja i proceduru cuvanja testova takodje nije potrebno trositi reci. Toliko sam zgrozen da vise i ne znam sta dalje da napisem...

ucenik

24.06.2013. 21:22

Zasto moraju na kraju svega da ispastaju deca koja su dobro uradila?! Zasto su roditelji bacili tolike pare na tolike privatne casove?! Ja koja sam dobro uradila prijemni na kraju sam izvukla deblji kraj! To je nepravda,toliko meseci sam ucila za prijemni da bi cula na vestima da se prijemni ponistava.Odlicno sam uradili prijemni,a oni nazovi ''odlicni djaci'' ciji su roditelji visili po ceo dan u skoli i molili za njihove ocene su gore uradili od onih koji nisu bili vrlodobri! CISTA NEPRAVDA!!

Kosotravac

24.06.2013. 22:33

@ucenik - Da'l si ti normalna? Oni zadaci su toliko jadni da je dovoljno po jednom preci obe zbirke.

branislav nusic

24.06.2013. 22:59

@ucenik - Deco trazite da se ponovi prijemni jer cak i konkur o upisu i bodovanju sa svim siframa skola ne moze biti validan jer je on bio u sklopu prijemnih ispita tako da je i to nezakonito. Dignite sa roditeljima glas jer vasa buducnost je u pitanju

zarko

24.06.2013. 23:22

@ucenik - Šta ti znači " Da'l "? Možda skraćeno "Da li"? Nazad u školu, da naučiš kako se koristi apostrof. Ne komentariši više nepismeni, ili da napišem "ne pismeni"?

kerber52

24.06.2013. 21:35

bruka i sramota, kada sam ja polagao preko radija su javili jedno 20 pitanja, mi smo ih pozaokruzivali u one sveske i to je to, niko do tog trenutka nije znao koja ce biti pitanja... od tog sistema se ocigledno odustalo jer nije moglo da se vara, ono ministarstvo koje je to sprovelo je krivo a ostala su saucesnici

Jefrem

24.06.2013. 21:36

Zamislite situaciju mog sina koji ima problem sa pismenim izrazavanjem.Mnogo bolje ocene dobija kad odgovara nego kad radi kontrolni,sto mu je pokvarilo prosek i nema realne ocene.Spremali smo ga dugo i detaljno za zavrsni ispit i uspeo je da dobije 13,5 iz srpskog i 12 iz matematike,sto mu je znatno popravilo bodove i sto je za njega bio veliki uspeh.I sta sad sve je palo u vodu.Oj srbijo zemljo ludaka!!!!!

Jasmina

24.06.2013. 22:10

Ovaj ministar će sve uraditi samo da bi ostao na tom položaju ! Pitam se za koju platu radi taj čovek ....ili uslugu !? Ostavka,pa nismo valjda toliko glupi !

Kosotravac

24.06.2013. 22:40

E sto volim sto su ponistili, bas zbog onakvih kao sto je ovaj sto se potpisao kao "Matyrant". I ako ti propale pare. Bas mi je drago. Sta si radio cetiri godine?!

Miha

25.06.2013. 09:09

Da li ce "pasti" i ministar? Tesko, ipak je njegov rad od neprocenjivog znacaja za nase obrazovanje. Mrka sanja TGV, ovaj sigurno sanja testove sa nivoom zastite od falsifikovanja kao sto ima Dolar...

ponovo devedesete

25.06.2013. 09:43

Kao i u njihovim devedesetim,ponovo je aktuelno da se pošteni rad i trud ne isplati.Posle ove lakrdije od mature,deci je poruka sasvim jasna iako se ubiše od objašnjavanja da je "miran san najbitnija stvar u životu ".Ako bi bar malo pokušali da nešto popravimo što će se vrlo teško i godinama ispravljati nakon ove bruke,ministar prosvete mora momentalno da bude najuren !

General Bogi

25.06.2013. 10:58

"Ministar nije odgovoran...", a kad se detetu, ne daj Bože, nešto dogodi na izletu ili ekskurziji, onda je odgovoran nastavnik i direktor škole. Kao ono" svi smo jednaki, ali su neki jednakiji..."

{M}ucenic

25.06.2013. 13:12

Cemu uopste sluzi polaganje mature ili prijemnog,zar se za cetiri godine ne moze rangirati znanje?Ali ko bi naplatio sav taj kalamur?

?????????????'''''

25.06.2013. 14:13

Šta će biti sa narednim generacijama hoce li one raditi završni test ili ce se i njima račumati samo supeh i diplome .?

M.Pekic

26.06.2013. 09:25

Zasto bi ministar uopste bio za bilo sta odgovoran? Pa isto je bilo i za kukuruz. Zasto bi ministarka bila odgovorna sto pacijenti umiru po bolnicama i sto nema lekova? zasto bi ministar kulture bio odgovoran sto je kultura zapostavljena? Zasto bi ministar bez portfelja uopste bio odgovoran za bilo sta kad ionako nema resor? Zasto bi iko bio odgovoran sto vlada nemoze da se sastane zbog izbora u Zajecaru? Zasto ja ovo uopste pitam???

Dragan Djurovic

26.06.2013. 16:38

Pa te male mature nebi trebalo ni da bude uspeh iz skole i cao.Samo trose pare i muce decu ,uopste nevidim svrhu tih testova posle zavrsene skolske godine.