Država pala na maloj maturi

I. MIĆEVIĆ - V. MIJATOVIĆ

18. 06. 2013. u 10:06

Држава пала на малој матури
Nakon pisanja „Novosti“, ministarstvo priznalo da su testovi „procurili“. Pomeren ispit iz matematike. Sumnjivo i polaganje srpskog. Sindikati i stranke traže ostavku ministra

FALSIFIKOVANjE i prodaja testova za malu maturu, o čemu su „Novosti“ u utorak pisale, odložili su polaganje završnog ispita iz matematike za sredu u podne. Ministarstvo je priznalo da su testovi „procurili“, pa su u utorak organizovali štampanje rezervnog, četvrtog testa iz matematike.

Iako postoje brojne tvrdnje da su deca unapred znala i pitanja i srskog jezika, ovaj test zasada nije poništen.

Ministar prosvete Žarko Obradović prosledio je policiji falsifikovane testove, koji su stigli i do Ministarstva, kao i prijave građana. Najavio je da će i sva nova saznanja koja bude imao, dati MUP.

MINISTARSTVO NEGIRA DA JE "PROCUREO" I NOVI TEST

NA internetu i među đacima u utorak veče je navodno počela da kruži verzija testa iz matematike koji bi trebalo da se štampa u noći između utorka i srede. Taj test ima trideset zadataka, od kojih za ispit treba da se odabere dvadeset.

Međutim, Ministarstvo prosvete je u utorak veče saopštilo da su netačni navodi da je sadržaj novog testa iz matematike poznat.

Sadržaj testa koji kruži Internetom nije tačan. Reč je o testovima koji su ranije korišćeni i već su poznati. Potvrdu toga Ministarstvo je dobilo od direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a koji je učestvovao u izradi ponovljenog testa.

- Uslediće policijska istraga koja bi trebalo da utvrdi šta se dogodilo - najavio je Obradović. - Rezervni testovi drže se pod strogom tajnošću u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, i samo mala grupa ljudi zna sadržaj.

Iste ove argumente mogli smo čuti i ranije, kada je reč o svim testovima. Ministar je i u utorak ponovio da su bezbednosne mere bile jake. Očigledno nedovoljne, čim su se testovi, drugu godinu zaredom, prodavali na ulici.

A da je test „provaljen“ i polaganje odloženo za sredu, učenici su saznali u utorak ujutru, kada su došli da polažu.

- Deca su bila pod stresom i mi smo bili zbunjeni. Neki đaci su plakali. Zatekla nas je ta vest - kaže Vesna Jokić, direktorka OŠ „Mihailo Petrović Alas“. - U školi su poštovane sve procedure i test nije mogao od nas da stigne u javnost.

TRAŽE OSTAVKU I KAZNE OSTAVKU Obradovića zatražili su Sindikat obrazovanja Srbije, Forum beogradskih osnovnih škola, Forum beogradskih gimnazija, kao i Demokratska stranka. Sindikat radnika u prosveti od Ministarstva je zatražio najoštrije sankcije protiv svih odgovornih u školama u kojima su, kako tvrde, ispiti iz srpskog pre polaganja prodavani za 4.000 dinara. DS je celu situaciju nazvao „brukom i neviđenim skandalom“, dok LSV traži istragu i procesuiranje odgovornih.

Dokaz više da su škole nevine jeste i to što direktori testove preuzimaju tek na dan polaganja, a falsifikati su se pojavili nekoliko dana ranije.

- Najbolja stvar koja može da se desi jeste da ministar, zbog svega što se desilo, otkaže ispit ove godine, kao i da budu kažnjeni odgovorni za falsifikovanje. Ministarstvo mora da smisli kako će organizovati upis dece ove godine, jer ne možete da ih upišete na osnovu falsifikovanih rezultata - kaže, za „Novosti“, Piter Mogensen, vođa projekta Osiguranje kvaliteta završnih ispita, koji finansira EU i koji finansijski pomaže i unapređenje male mature. - U februaru sam jednom od pomoćnika ministra prosvete rekao da moraju biti svesni da će se u realizaciji završnog ispita sresti sa velikim problemom ove godine, ako nešto ne preduzmu. Nije uradio ništa. Ponudio sam i našu pomoć i resurse.

Mogenson tvrdi je su testovi prošle godine, kada su se takođe raširili pre polaganja, „procurili“ iz škole i da se to zna, ali da ništa nije urađeno.

- Znamo da su i ove godine neki učenici imali rezultate testova iz srpskog pre polaganja. Ali taj problem neće biti rešen, sve dok ne postoji politička volja - dodaje Mogensen.

Kaže i da bi nadzor tokom štampanja trebalo da bude stroži. A gde su se u utorak uvečeštampali rezervni testovi nisu želeli da otkriju u Ministarstvu prosvete. „Novosti“ saznaju da to nije urađeno u „Službenom glasniku“, u kome su štampani ostali testovi.

Put koji, inače, prelaze testovi počinje u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Stručnjaci ovog Zavoda pišu zadatke i tekstove manjim delom (na jezicima manjina) štampaju sami, a većinu šalju u elektronskom obliku u „Službeni glasnik“.

- Kod nas su poštovane najstrože mere bezbednosti i ne postoji mogućnost da su testovi ukradeni ovde - kažu nadležni u „Službenom glasniku“. - Sve se radi pod kamerama, a radnici ne smeju da imaju ni mobilne telefone, dok se štampaju testovi za maturu. I prošle godine, kada su testovi „procurili“ u javnost, dolazila je policija i utvrdila da je ovde sve rađeno po propisima.

BAČENE PARE SAMO štampa testova iz srpskog jezika koštala je oko 3,6 miliona dinara. Matematika je, zbog manjeg obima, bila nešto jeftinija. Košta i transport i nadzor, a sada će dodatno biti izdvojeno oko jednan milion da bi se odštampao rezervni test.

Iz njihove štamparije, policijskim maricama, zapakovani u specijalne kese za novac, testovi se transportuju u školske uprave, do posebnih punktova. Odatle ih na dan polaganja preuzimaju direktori i drže u sefu dok ministar ne izvuče „dobitnu“ kombinaciju.

BOJKOT MATEMATIKE

RODITELjI osmaka Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ u Novom Sadu protestovali su u utorak uveče zbog odlaganja testa iz matematike. Oni su predložili da đaci bojkotuju današnje polaganje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (112)

na celom svetu smo Crvena Zvezda

18.06.2013. 10:23

Sad ostavke!!! Ko moze da vrati zivce deci i roditeljima? I kako je moguce su sva tri potencijalna testa provaljena? Samo ako je iz ministarstva neka partijska postenjacina zaradila veliki novac, sto na kraju moze da mu se obije o glavu kad ga budu trazili oni koji su mu platili. Ministar je odavno pokazao da je indijanac, degradirani su oni koji treba da nauce nesto buducnost ove zemlje, uspevaju samo stranacki kadrovi...Jadna Srbija!

zateceni roditelj

18.06.2013. 10:38

Poštovana gospodo, Em je prijemni vrhunac nepoštovanja osnovnog školstva, em ga deca doživljavaju i kao atak na njihovu ličnost, em je ogledalo brzopletosti i nedopustive umešanosti politikanstva u obrazovanje, em je dodatni stres za roditelje u stresnom društvu..., a vrhunac je kriminalna radnja. Na simulakrum obrazovanja odgovoreno je njegovom provalom onih koji su na takav sistem nepoštovanja vrednosti navikli.

Pedja

18.06.2013. 11:45

@zateceni roditelj - Deca su postala lenja,ne uce nista,a sve cvrsce verujem da postaju i glupa. Ocene se poklanjaju sakom i kapom,a drzavne fakultete ne zavrsi ni 10% ljudi,po generaciji. Mi tonemo brze od titanika (umno,kulturno,svakojako),ali bitno je da je prijemni atak na licnost(!?) Ajmo svima da poklonimo diplome,prvo srednje skole,a potom i fakulteta,da se jadna deca ne stresiraju.

filip

18.06.2013. 10:39

Nema garancija da nije bilo kopija testova iz srpskog, kao što nema garancija da neće biti sutra novih kopija za novi test iz matematike. Vreme prolazi, đaci čekaju, potrebno je ukinuti prijemni za ovu godinu, primiti đake u srednje škole na osnovu uspeha, a razmisliti o daljoj održivosti ovakvih aktivnosti u okviru samog Ministarstava..

fizicar

18.06.2013. 12:08

@filip - treba da se ponovi i prijemni iz srpskog!!!moje dete je u skolskog dvoristu, pre ispita, pricalo sa drugom koji je imao resenja i iz srpskog.???!!!ministar treba da podnese ostavku. daje primer deci da neposteni dobro prolaze.

СРБИН

18.06.2013. 12:20

@filip - Слажем се и ово је ДОКАЗ да је министарство КОРУМПИРАНО! Док народ ћути власт издајничка ће уништавати ову земљу и народ. Почевши од природног прираштаја и очајног образовања!

vess

18.06.2013. 10:43

Шта још треба да се деси па да министар Обрадовић и његови трабанти поднесу оставке! Страшно!

Anonimac !

18.06.2013. 10:43

Sta glume oni iz ministarstva kao nesto odlazu a to je sve iz ministarstva izaslo neko je dao nekome i rekao da prodaje znaci neverujem bre.Pa ja bi bolje organizovao to glupi su ko ***** !

miroslav

18.06.2013. 10:46

Nadam se da ce Vučić do kraja ove nedelje pregledati sve pismene zadatke i da će moći da izađe u javnost sa konkretnim imenima.Kada su u pitanju pismeni zadaci iz matematike sa državom neće biti nagodbe,ocena se mora zaslužiti i nikome,bez obzira na dosadašnji uspeh u školi,nesme se progledati kroz prste.Ne može neko ništa da ne uči i da onda dobije peticu iz matematike!Vucic ce otkriti ko je sve zaradio ocenu na grbači školskih drugova a ne zato što je mnogo pametan...

profa

18.06.2013. 10:55

Ministar odmah treba da podnese ostavku, ako malo obraza ima!! Bruka i sramota bez presedana!

Pedja

18.06.2013. 11:40

@profa - Sto je Ministar kriv? test je skinut sa neta,njihova IT sluzba treba da ispasta.

Ministarstvo retardi

18.06.2013. 10:55

Ovako,ovo je sramota za ministarstvo,ne znam kako da kazem govna od ljudi

tomislav

18.06.2013. 10:58

Ko sada moze da garantuje da se isto nije dogodilo i sa jucerasnjim testom iz maternjeg jezika? A ko moze da garantuje da se sutra nece desiti isto? Predlog: Ove godine bez maturskih testova, upis ucenika u naredne skole izvrsiti na bazi uspeha iz prethodnih osam godina!

Pedja

18.06.2013. 11:39

@tomislav - Mislis da je tako regularnije,da nema poklanjanja ocena? Kad sam bio osnovavc,hemiju mi je predavala bivsa cistacica,a informatiku zena koja nije videla racunar,u zivotu. Mislis da su ocene bile na osnovu znanja? Uostalom,kriterijum po skolama se drasticno razlikuje,kao i medju nastavnicima u okviru jedne skole...ja sam vise za neki test inteligencije i test opsteg znanja (iz gradiva) za koji nece postojati udzbenici.

mijat311

18.06.2013. 12:15

@tomislav - Jedan od razloga za ukidanje prijemnih ispita je i to da deca uglavnom uče predmete koji se polažu,a zanemaruju ostali.Osim toga ko ima novaca dobro plati pripreme,a takav ima manje šanse da od njega sutra bude stručnjak.Osim toga šta znači polaganje srpskog na medicinskoj ili tehničkoj školi,a ne hemije,fizike i slično.

Roditelj

18.06.2013. 11:32

@osmak - Lično sam video da su deca pre testa iz srpkog jezika pregledavala test ali nisam bila siguran. Ispitajte da li je tačno da su testove "skinuli" u Ministarstvu i dostavili profesorima koji su drzali privatne časove detetu nekom od njih!

Roditelj

18.06.2013. 13:17

@osmak - Na žalost, ja ga nemam. Do mene je došao test iz matematike (noćas) i čekao sam da vidim ispitnu kombinaciju koju će da izvuče Ministar pa da reagujem. Šokirao sam se kada sam shvatio da su tu sva 3. Sada mi je jasno da oni koji su imali test iz srpskog neće prijaviti jer su svesni da će se polagati ponovo i da (nadam se ) neće imati rešenja da ponove uspeh. APELUJEM da neko pošalje medijima test iz srpskog!

Predlog za ponistavanje testa iz srpskog

18.06.2013. 11:24

Postom ima nekih prica da su procurela resenja , ja bih dala predlog: Da se ponovo odradi test iz maternjeg jezika.

bracogavran

19.06.2013. 02:08

@Predlog za ponistavanje testa iz srpskog - ne treba ni da postoje testovi neka puste decu na miru

Ljilja

18.06.2013. 11:29

Zar ne bi trebalo ponistiti i test iz srpskog? Zasto bi neko uzeo samo test iz matematike? Uvek je srpski bio tezi i manje predvidiv? Ja sam za to da se ceo ispit ponisti.

Филип

18.06.2013. 11:31

Позив на акцију - Сутра испред Министарства просвете у пет до 12. Назив акције - Изношење балвана. Упозорење -Ово је акција са тотално супротним карактером од Божићне активности - уношење Бадњака. Зашто ћутите. зашто ћутитеее......

Lola

18.06.2013. 11:35

Пре 6 мин. близу места Dorcol (historical) · Ma jel vam krivo sto niste imali resenja iz srpskog pa kao neka se poniste oba HAHAHAHA Свиђа ми се · · Подели 3 особе кажу да им се свиђа ово. GDE IDE OVAJ SVET

Anonim

18.06.2013. 11:44

Ma sta da se ponavlja test iz srpskog, nek se ponavlja za grad Beograd odnosno za te skole koje su imale kombinacije testova... a ne da deca iz cele Srbije ispastaju zbog tih pametnjakovica... !

beogradjanka

18.06.2013. 13:09

@Anonim - Ma nemoj, zato sto je moje dete posteno ali iz Beograda, ono treba da ponavlja test samo zato sto je iz Bg, jel to taj rezon?Da li su sva deca u Bg prevaranti? Sram da te bude da tako kvalifikujes svu decu a sutra ces rado svoje dete poslati na fakultet u taj isti Bg i ako dobije iz ispita desetku, onda neces sumnjati.Odvratno je kako se ljudi ponasaju, kao da su sva deca i svi roditelji isti. MIslis da mi koji nismo kupili test a u Bg smo, da mi nismo kivni jednako kao i ti? Sramota.

beogradjanka

18.06.2013. 15:12

@Anonim - Da ne bude zabune, ja sam zato da se prijemni uopste ne polaze ove godine jer ko kaze da nije ovaj nece biti namesten.Podrzavam bes vas iz unutrasnjosti ali isto tako morate da razumete da ovde nije rec o "Beogradjanima" nego o roditeljima-kretenima.Ja svom sinu ne bih uzela taj primer prijemnog ni da su mi ga dzabe nudili,samo mi smeta sto svaljujete na DECU.Nisu deca kriva, neka se upisu svi po uspehu.Moj sin je bio odlican od 1-8.osnovne a sad ce zbog nekog roditelja da mu neko otme mesto.

HomerSimpson

18.06.2013. 11:45

Korupcija,mito,pljacka krecu jos iz vrtica.Gde nam deca rastu i cemu da se nadaju.Cemu da ucim svoje dete koje je Vukovac i danas se vratilo sa prijemnog sa idejom da mu negde kupimo test.Dodje mi da izadjem na ulicu i vristim iz sveg glasa,postoji li trunka postenja u ovoj zemlji.

Sibirac

18.06.2013. 11:45

Da li me oci varaju ili ja ne mogu da nadjem sajt na kome pise da je ministar prosvete podneo ostavku????? Zar su nasa deca obicni predmeti sa kojima se poigravaju "odgovorni ljudi"???? Koje sankcije postoje prema odgovornima ili postoje sankcije samo prema deci i cime su oni to zasluzili? Da li mogu i za to da daju objasnjenje "odgovorni ljudi"?

Dunja

18.06.2013. 11:53

Pa zar je moguce da i testovi nisu mogli biti bez lopovluka. Strasno nasta navikavamo mladje generacije. Cija je tu odgovornost. Kakva im je buducnost sa tkvim ljudima kao uzorima koji se nalaze na vaznim drustvenim pozicijama. Deca nisu mogla dobiti ( kupiti) kopije testova bez nekog clana komisije koji je zaradio lepe pare. Koliko vidim test se prodavao za 2.000.00 din. Isto je uradjeno i sa srpskim jezikom. Tu su deca sa najboljim uspehom u svim razredima na gubitku u poenima.

mijat311

18.06.2013. 11:54

Nisu samo prijemni ispiti podložni švercu.Pa tako se polažu mnogi ispiti na fakultetima,a to mnogi znaju i nikom ništa.A što se prijemnog iz srpskog tiče,pa ovaj predmet je "mnogo važniji" za tehničke škole,medicinsku i sl.nego fizika,biologija ili hemija,jer se bez srpskog ne može biti vrstan inženjer,a bez fizike i hemije može zato se iz ovih disciplina i ne polaže prijemni.Alal vera stručnjaci iz ministarstva.

duda

18.06.2013. 12:04

Ja ne znam stvarno dokle cemo mi roditelji da trpimo da nam decu maltretiraju zarad njihovih dnevnica,i para koje uzimaju u ime stampanja, pripreme i svega ostalog vezanog za prijemni.Kakav prijemni za sredne skole,cemu sluzi taj uspeh u skoli,ako iznova moraju da dokazuju znanje.Ako sumnjate u objektivnost nastavnog osoblja uvedite zavrsni ispit za svaku godinu ponaosob! Zasto svi cutke trpe ove apsurde..Ne dajmo da nam maltretiraju decu,neka se deca upisuju u najblize skole po teritoriji.

djole

18.06.2013. 16:22

@duda - Zašto da se upisuju po teritoriji ? Da posle upadnu u neku očajnu skolu,do duše ja bih upao u zemunsku gimnaziju ali bih dosta mojih ortaka sa dorćola upalo u drvnu , a neki iz gornjeg grada u zemunu ili galenike u saobraćajnu ili M.O.C. tako da...

Prosvetni radnik

18.06.2013. 12:09

Juce je direktor u Novom Sadu u 09:40 dobio mejl da se radi kombinacija br 1. a direktno izvlacenje bilo u 09:47???! Najlakse je podnijeti ostavku, a da li ce ko da odgovara zato sto je prosveta dotakla dno???

cvele

18.06.2013. 13:37

@Prosvetni radnik - O tome smo i mi raspravljali. Mi smo test dobili u 09:33 tacno po svim satovima. Poceli smo ga u 10 a do tada smo kao citali upustvo. Moja bivsa skola ima 2 sprata i mi na gornjem spratu smo total pretreseni ko da nosimo exploziv dok su decica ispod nas lepo prepisivala. Ako se ministar zauzme i malkice radi se o skoli Rade drainac u borci.

cao

18.06.2013. 13:46

@Prosvetni radnik - Najpostenije bi bilo da se ponisti test iz srpskog jezika, ko se spremao za test, taj ce znati svaki test da uradi.

Razocarana

18.06.2013. 12:12

zanimljivo je to, da juce, kad je samo beograd imao resenja, to nije bio nikakav problem, a sad kad ima i neko drugi, odmah se odlaze prijemni, nije ni cudo sto beogradjani imaju prednost i za upise u srednju i na fakultet i ostala sranja, jedno veliko BRAVO za ministarstvo !

Jelena Sremski Karlovci

18.06.2013. 12:28

Gde god mozemo, mi cemo da prevarimo. Prepisi, slazi, prevati, precuti,.... to je nase lice. Tome se, nazalost izgleda ucimo od malih nogu. Sramota i za roditelje koji su pristali na to. Balkan je balkan i tu promene nema!!!! Sramotno!!

DAXY

18.06.2013. 12:32

izivni molim te zasto bi se srpski ponistavao ja cu imati 19 bodova neko je ucio,ne ponavljajte srpskiii!!!!!!!!!!! a brt nema resenj aiz srpskog samo je mata bila u pprodaji

beogradjanka

18.06.2013. 13:06

@DAXY - Pa ako si ti imao 19 bodova, super, ali zasto da neko isto tako ima 19 bodova kao ti, a nije ucio nego lepo prepisao. I moj sin, ako bude imao 18 bodova, a spremao se za ispit, nece moci da upise zeljenu skolu jer ce ga prestici neko ko je imao resenja testova. Ni tebi nije garantovano da ces upisati sta hoces jer se moze desiti da svi koji su imali resenja navale bas u tvoju zeljenu skolu. Najpravednije bi bilo da se deca upisuju po uspehu 6-8. razreda jer ko je ucio, ucio je sve te tri godine.

nikobitan

18.06.2013. 13:49

@DAXY - A izvini molim te, zasto se srpski ne bi ponavljao?jer si a si ti imao test pa si dobro uradio. Srpski treba da se ponavlja.da li znas ti koliko su roditelji dali para na privatne casove? deca koja su bila ocajni djaci zauzece sva mesta u gimnazijana pa ce ovi odlicni djaci sa po kojim bodom manje upa sti u neku tamo najlosiju bogu iza nogu. i zato treba i srpski da se ponavlja.

ljut

18.06.2013. 12:54

Dragi roditelji, najlakse je napadati nastavno osoblje i kriviti ih za sve. Budite sigurni da niko od njih ne prima dnevnicu za vreme ispita niti ima bilo kakve koristi od toga. Zapitajte se od koga krecu testovi i ko ima direktan pristup njima. Nisu to ni skole ni direktori ni nastavno osoblje, vec gospoda iz zavoda koja su zaduzena za testiranje, na celu sa divnim ministrom...Kakav nam je ministar i u kakvoj drzavi zivimo? Da li ce neko javno odgovarati? Ne!

caoo

18.06.2013. 12:56

Hvala puno sto nas stresirate, prvo juce , danas , i onda dodje direktorka skole i kaze da nemamo prijemni i posle odakle ovoliko bolesne dece i dece koja obolevaju sve vise i vise od dijabetesa. Evo odakle od STRESA !!!!!!!!!!!

ST

18.06.2013. 13:16

Jedina prava odluka ministra posle ovog dešavanje je njegova ostavka. Ovo je sramota. I vi bi u EU, hahahahaha.

maxi

18.06.2013. 13:22

Zar "pametni" ministar nije mogao odmah da postavi policiju i kad se srpski štampao.Šta,kobajagi nije znao siroma da će se muvati,još je toliko drzak da sumnja da su provaljeni testovi iz srpskog.A prvo je tza testove iz srpskog čuo pa je onda posumnjao na matematiku.Sram ga bilo,njega treba ostaviti da se bavi megablejom,a ne da vodi ozbiljne škole.Odmah ga smeniti i da odgovara za ove propuste,to su njegovi propusti.A srpski da poništi!

deki

18.06.2013. 13:28

ministre nesposobni ste da organizujete polaganje prijemnog . O S T A V K A jer za pare koje primate drugo vam i ne sleduje a to da li ce se otkriti pocinioci nasa deca i mi roditelji nemamo bas nista

Jasmina

18.06.2013. 13:39

Ministar prosvete odmah da podnese ostavku jer ovo sa školstvom postaje lakrdija sa nesagledivim posledicama koja se ponavlja po ko zna koji put.Ni prošle godine niko nije uhapšen,svi znamo da su se testovi prodavali sat vremena pre ispita.Direktni krivac za ovo i ostalo haotično stanje u prosveti je lično Ministar prosvete koga izgleda niko ne može i neće da smeni,pošto o ličnom činu i pre svega moralnom podnošenju ostavke nema govora jer za to treba pre svega imati moral !

STRAŠNO

18.06.2013. 13:46

Kome treba da se ispostavi račun za ((70.385+1200) *3 na srpskom jeziku + jezici nacionalnih manjina) novih testova iz matematike, zatim transport do svih škola u našoj napaćenoj državi?

natasa

18.06.2013. 13:56

Vest 2012http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:385389-Istraga-o-maturskim-testovima

darmar

18.06.2013. 14:00

Nema regularnosti ispita ako se ne ponovi i srpski jezik. Ako su nesposobni da organizuju pošteno polaganje neka podnesu ostavke a pre toga donesu odluku da se deca upišu na osnovu uspeha iz škole.

Milan

18.06.2013. 14:14

Očigledno je da ne postoji ni moral ni savest u ovoj zemlji a ostavka ministra nema sada nikakve vajde. Potrebno je da mi rodetitelji zaštitimo decu i bojkotujemo sutrašnje polaganje iz matematike. Sve je ovo jedna velika farsa!!!

NIZAK REJTING

18.06.2013. 16:21

@Milan - Nije lako dati ni jednom ministru otkaz,za ministrom leti celokupna vlada.Nije Srbija u EU ,pa da se otkazi daju kao u Ceskoj.

obrenija

18.06.2013. 14:25

Molim urdništvo da objavi ta tri testa što su se prodavala jer mi sa sela ih nismo videli.

bilo za očekivati

18.06.2013. 14:40

Roditelji da izričito traže poništenje srpskog i smenu ministra,kako bi im deca upisala željene škole,a ne da im mesta uzmu prepisivači.Takođe,ovaj ministar može samo da im uništi decu do karaja školovanja.Ministar prosvete je ozbiljan posao,nije to Megatrend!!!

natalistam

18.06.2013. 14:41

Kao roditelj deteta koje je polagalo prijemni u specijalizovanoj gimnaziji u Bg-u pre nedelju dana u nepoznatoj sredini ( iz unutrasnjosti smo ) i uspesno polozilo, izlozeno je dodatnom stresu sa samo 14,5 godina!!! Potreban joj je i dobar rezultat sa ovog kvalifikacionog ispita...Da li da svi pocnemo da se preispitujemo i igramo po novim pravilima,i kako to objasniti deci koja posteno rade ? Kao prosvetni radnik, prva bih stala u red za bojkot kontroverzne male mature !!!

Filip

18.06.2013. 15:04

Kad Koaliciona Vlada prodaje Srbiju, koga onda čudi da gladni ljudi prodaju testove?!

Profesor

18.06.2013. 15:08

Ova Vlada više neće imati legitimitet ukoliko g.Obradović i dalje bude Ministar prosvete ! Lakrdija sa prosvetom i školstvom mora da prestane.Prvi korak je ostavka ovog ministra koji iz mandata u mandat pravi nesagledive posledice našoj budućnosti bacajući ljagu na sve prosvetne radnike kao krivce za postojeće stanje ! Na ovo mesto mora doći visoko moralna,karakterna i osoba sa stavom,koja će pokušati da naše školstvo izvuče iz provalije u koju nas je gurnuo postojeći ministar !

Anđa

18.06.2013. 17:16

@Profesor - Zašto bi dao ostavku:pa da mu plata bude kao kod nastavnika. Od čega da živi, ljudi imajta milosti. Pogrešio neko, pa šta? Da li će njega neko da eksterno vrednuje, biju roditelji i učenici? Neće, to je rezervisano za jadne nastavnike! A što deca na plus 35 stepeni sutra u podne polažu, to pokazuje da njega (njih) baš briga i za decu. Ona im služe kao paravan da se u školama kao sve prilagođava deci. Što je za škole verovatni i tačno, ali Ministarstvo baš boli uvo za SVE.

Suzana

18.06.2013. 18:45

@Profesor - Gospođo,očito niste upoznati da mu je ministarska plata džeparac jer ministar prosvete radi na (sega)Mega Trendu za platu od par hiljada evra !! Inače se zdušno borio da se školarine ne povećavaju ali nije uspeo,jasno vam je koliko i da je ovo samo jedan od licemerstva pomenutog.Inače ništa od ovog ne bi bilo i ovo bi bila još jedna mafijaški zataškana stvar da novinari nisu kupili test na ulici,dok bi bunt roditelja i dece jednostavno kao i dosada pomnožili sa nulom !

BeogradZemun

18.06.2013. 15:24

Cuj, nista novo, ovo se radi vec generacijama unazad samo je verovatno ovaj put svaka skola imala test koji ce biti, pa su morali nesto da preduzmu. Al ako se vratimo unazad u svakoj generaciji bilo je na stotine ucenika koji su imali zadatke koji ce biti na prijemnom, treba samo utvrditi kako i koji to ljudi imaju pristup testovima?

Dragan

18.06.2013. 15:41

Ja sigurn znam ko je provalio test. Pa to je sigurno ova sirotinja iz unutrasnjosti,valjevci,uzicani sabcani i dr. sto nemaju novca da dodju do Beograda jednom godisnje. Pa prvo te testove prodaju u ministarstvu. Kod nas u Valjevu u Ekonomskoj skoli oborili 14 maturanata. Srbijo cuvaj nam decu svi ce pobeci odavde. Milicijo apsi sve redom u ministarstvu

aca

18.06.2013. 16:44

@Dragan - Dzabe ti je Dragane, u I osnovnoj skoli u Valjevu prepisivaci su lepili na cokoladice odgovore i tako su ovi koji nista u zivotu procitali prosli bolje od dobre dece i vukovaca. Bruka.

aca

18.06.2013. 16:13

Ministar ostaje cinican do kraja. Nikakva odgovornost njega i njegovih saradnika a i prosle godine je bilo prodaje testova. Sta treba jos da se desi da ministar koji od privatnika prima platu (gde to ima, samo da mi navedu jedan primer u svetu) bude smenjen?? Tolika bahatost, arogancija da se njima ne moze nista, stvarno je necuveno.

aca

18.06.2013. 16:41

Ministarstvo je krivo za sve. Sve ih treba posmenjivati. Prvo Obradovica, Kostica a zatim i sve ostale. Ali ne, oni idu obrnutim redom, smenjuju Bogoljuba Lazarevica, jednog izuzetno korektnog i postenog pomocnika ministra, a uvlakaci ostaju. Ali kao sto kaze narodna poslovica : " Nicija nije gorela do veka".Jednom kad budu smenjeni zavrsice u zatvoru zbog ovih silnih mahinacija. Bruka.

Vojislav

18.06.2013. 16:56

Juce je barem 50% dece znalo rezultate iz srpskog. Danas je rezultate matematike znalo ocigledno mnogo vise njih. Polozaj ministra prosvete je dalje neodrziv, inace sva zaklinjanja u blrbu protv korupcije takodje padaju u vodu. Srqmota!!! Zao mi je dece koja su ucila i koja nisu kupila resene zadatke.

Nis

18.06.2013. 17:30

Kako vas samo nije sramota? Neki roditelji su zadnje pare davali deci za privatne casove, da bi se naso neki pametan koji je za samo 2 000 prodavao testove. Sramota me sto sam iz Srbije, samo da zavrsim skolovanje i zapalih ja za inostranstvo. Ali neka sve vidi Bog, pa cemo videti kako ce pametni Beogradjani koji vicu ''lako,lako'' za televizuju uraditi prijemni iz matematike, jer oni sigurno nisu uzimali casove,pametna deca kupice im mama i tata resenja. SRAMOTA !

branik

18.06.2013. 18:33

@Milena - на ово постоји само један коментар: О С Т А В К А !!!

Suzana

18.06.2013. 18:40

Ako nismo sigurni za datum nastanka srpskog školstva(uz izvinjenje Svetom Savi i Dositeju) ono bar znamo da je ono ugašeno 18.06.2013. ! Inače i testovi iz srpskog su bili provaljeni ali kopije nisu stigle do unutrašnjosti pa su zato samo beogradskim učenicima bili laki !

Draganče

18.06.2013. 19:28

Danas je Načelnik Školske Uprave Niš 'ladano izjavio da je "testiranje iz maternjeg jezika bilo regularno" ! Za njega jeste jer je verovatno svojoj rodbini to podelio i oni su regularno to napisali.Inače ostalo mu je još ove klince iz familije da reši pošto je ove odrasle udomio po školama,upravama i javnim preduzećima ! I taj čovek će i dalje biti načelnik !?

Ujak

18.06.2013. 21:21

@Draganče - Tačno je.Slušao sam i čitao izjavu ovog Načelnika.Nisu očekivali da će ih razotkriti.Svaka čast novinarima koji su ovo raskrinkali inače bi opet sve zataškali kao po običaju a što je inače karakteristično za nišku školsku upravu kojoj više niko ne veruje.Bruka i sramota.U školi moje sestričine u Nišu su juče test iz maternjeg jezika počeli 20 minuta pre zvanične objave ! Ovo je najveća bruka u istoriji.Omalovažili su nam decu,nas,pretke,poštene nastavnike....SRAMOTA !

Mrki

18.06.2013. 20:30

Prvo, sama ideja da postoje samo tri moguće kombinacije testa je pogrešna. To je jako malo. Gotovo isto kao da ima samo jedna. Drugo, ovo samo odslikava društvo u kome živimo i način na koji vaspitavamo decu. Učimo ih da ne treba da uče i rade pošteno nego da muljaju i varaju i da su oni koji pošteno uče i rade budale. Tako vam je ne samo u školi nego gde god se okrenete: na poslu, na bilo kakvim konkursima, kad vadite neke dokumente, kad odete u bolnicu ...

zoran2

18.06.2013. 22:22

@Mrki - VASPITAVANJE dece nema veza sa onim sto se dogadja jer nema uticaja, vaspitavas ga da bude posten a onda dodje glupi tatin sin koji dobija dobre ocene i dobre pozicije u drustvu samo zato sto mu je tata neko m.do u vlasti...e to je ono sto upropastava i najbolju decu

zabrinuti

18.06.2013. 20:37

Bruka i sramota. Dok se naš vajni ministar prosvete bude baškario u klimatizovanom kabinetu naša deca će da rešavaju test na +35 i da padaju u nesvest. Ministre da si iole imao pameti posle ove bruke ne bi zakazivao test u podne, izgleda da je tebi od ove vrucine ispario mozak-

Ja

18.06.2013. 21:17

Niko ne moze da trazi coveku ostavku,budimo realni svake godine se isto desava, o cemu mi ovde pricamo?

bracogavran

19.06.2013. 02:05

@Ja - Mala matura ne treba ni da postoji, samo decu izlazu stresovima

Djule

18.06.2013. 21:28

Na Čukarici se priča da su deca iz škole Miloš Crnjanski imali testove iz srpskog. I večeras deca iz drugih škola vise kod te škole, ne bi li dobili testove. Ministre proveri rezultate i srpskog u toj školi rezultate da opovrgneš ili potvdriš sumnje. To je moguće proveriti upoređujući rezultate iz srpskog u ponedeljak i matematike u sredu. Ako su velika odstupanja, to je dokaz. Novinari, molim vas otpratite ovo. Da nije vas ni ova afera bi bila zavrena kao i prošle godine.

Nepravda

18.06.2013. 21:32

Novinari „Novosti“ su ipak jedini polozili prijemni dokazavsi da, kao drustvo, nismo totalno moralno posrnuli. Svaka cast !!! Isterajte ovu pricu do kraja jer je i srpski, ocigledno, provaljen!

HVALA NOVOSTIMA

18.06.2013. 21:37

Imam potrebu da se zahvalim Večernjim novostima, što su čini mi se, odigrali ključnu ulogu u razotkrivanju prevare o kojoj su svi pričali ali su se odgovorni pravili ludi. Hvala vam na posvećenosti istini i pravdi. Dosta nam je prevara i laži!

frost

18.06.2013. 22:26

Ljudi prica se da su procureli i ovi rezervni testovi iz matematike,molim Vas proverite

Majka

18.06.2013. 23:10

Ovo danas i juče sa prijemnim je skandal svoje vrste koji se može porediti sa pokušajem destabilizacije zemlje zbog čega neko mora da snosi svu odgovornost a prvi je Ministar prosvete.Bojim se da će naći nekog mučenika kome će uvaliti svu ovu bruku a oni ostati na svojim mestima.U normalnim zemljama bi se zbog ovoga postavilo pitanje poverenja Vladi mada je to u normalnim zemljama nemoguće.Ovo je dodatno omalovažavanje mučenog naroda koji je na ivici opstanka.

gogili

19.06.2013. 00:26

Kao i uvek, kasnooooooo.Prosvetni radnici uvek na stubu srama, a on opstaje.Roditelji nikako da shvate ko im je najveci neprijatelj.Boooooojkooooot...

roditelj

19.06.2013. 03:46

stres koji su deca prezivela,je nenadoknadiv!!! Kako se doslo do testa iz matematike,tako se doslo i do testa iz srpskog!!! Na raznim forumima,se to moze i videti! To sto niko nije ,,mozda" otkriven sa resenim testom,kao iz matematike,ne znaci da je ispravan !!! Vecina ispravnih djaka,i roditelja tvrdi,da se treba ponoviti i test iz srpskog !!! Nece se tek tako pustiti,da prodje ovo iz srpskog !!!!!!!

Ruzica Jovanovic

19.06.2013. 07:25

Sačuvana je Država a mozda i Svet! Šta bi bilo sa svima nama da su klinci prepisali zadatke? :)

Zoran

19.06.2013. 08:02

Najjednostavniji način da se eliminiše politički protivnik je napraviti mu aferu.I tako ide i ministar prosvete.

dzoni bg

19.06.2013. 08:40

trebalo je da pustite decu i onako ne znaju jer su ocekivali da prepišu

ja

19.06.2013. 08:46

Ako su poceli da sé izivljavaju sa Osnovcima, sta ta deca da ocekuju od ove drzave kad zavrse sa skolovanjem

Radica

19.06.2013. 09:41

Ministar da se uozbilji i da stane na rep sindikatima da vise ne divljaju! Prosvetari idu na ekskurzije, celo leto odmaraju i skolsku godinu provedu zauzeti štrajkom! Pa dosta je više!

xy

19.06.2013. 11:52

@Radica - A da odeš do prve škole i pogledaš kako je puna. Prosvetni radnici rade mnogo više nego što misliš. A svi bi ti platili da vodiš decu umesto njih na ekskurziju i da brineš o deci!!! A i mogla bi da pogledaš uslove štrajkova koji su u dečiju korist umesto da veruješ da su štrajkovi "samo zbog plata"

xy

19.06.2013. 11:47

Dok su se prodavali po cenama u hiljadama eura nisu poništavani testovi??? Tek sada kada su svima dostupni! Sistematsko unistavanje skolstva. Izgleda da su na redu privatne škole!!!!!