OSMACI koji bi da upišu matematičku i filološku gimnaziju, dizajnersku, baletsku, muzičku ili neku drugu školu za talente još u nedelju polažu prijemne ispite. Najveća gužva u subotu je bila u Matematičkoj gimnaziji, gde su se za 100 mesta prijavila 264 đaka.

Interesovanje je, prema rečima Srđana Ognjanovića, direktora škole, veće nego prošle godine. Među kandidatima za mesto u Matematičkoj najveći broj ima diplome i medalje sa domaćih i stranih takmičenja iz matematike, fizike ili informatike. Ipak, bilo je u subotu i treme, a šta je ko uradio znali su već nekoliko sati posle prijemnog.

- Testovi se kompjuterski obrađuju tako da vrlo brzo dobijemo rezultate - objašnjava Ognjanović. - Ipak, đake ne možemo da upišemo dok ne polože i završne ispite iz srpskog i matematike. Svi osvojeni bodovi se sabiraju, kao i uspeh iz osnovne škole. Mada svi oni koji su naš test uradili dobro ne treba da se sekiraju i ako podbace na maloj maturi.

Polagalo se u subotu i u Drvoartu, Tehnoartu, Filološkoj gimnaziji i odeljenjima za talentovane učenike nekoliko gimnazija širom Srbije. Prijemni se završavaju u nedelju, osim u Sportskoj gimnaziji gde se ovog vikenda tek predaju dokumenta za polaganje. Sve ove škole moraju da objave rezultate polaganja najkasnije do 14. juna.

BEZ TREME SVAKI četvrti đak na prijemnom u Matematičkoj gimnaziji nije u Beogradu. Najtalentovanija deca dolaze iz cele Srbije, a na prijemnom zatekli smo i Nebojšu Kurjegu iz Rume, kao i Darka Golubovića iz Šapca. Obojica odlični đaci, bili su pred polaganje samouvereni i tvrdili da nemaju tremu. Njihova vršnjakinja Tamara Stojanović iz Beograda nije bila toliko sigurna da će dobro rešiti sve zadatke, ali kako kaže, ako ne uspe da postane đak matematičke, upisaće neku drugu gimnaziju.

A za oko 2.100 mesta konkurisalo je približno 2.300 kandidata. U Filološkoj gimnaziji za 528 mesta u klupama prijavila su se 664 svršena osmaka. Za 90 mesta za balerine i baletane konkurisalo je četvoro više, dok je u muzičkim školama više mesta nego zainteresovane dece - 1.032 đaka na 1.141 mesto. Za Dizajnersku školu i umetnička odeljenja Tehnoarta i Drvoarta prijavilo se 200 đaka, a predviđen je upis 184. Ovde je interesovanje manje nego prethodnih godina.

Talentovana deca, tek što polože prijemne, izlaze na još jednu proveru - završni test, koji će polagati ukupno 70.385 svršenih osnovaca. Test iz srpskog jezika zakazan je za 17. jun, a zadatke iz matematike polagaće dan kasnije. Ovogodišnja mala matura biće najteža do sada, jer se povećao broj nepoznatih pitanja. Tako će na oba testa biti po 15 nepoznatih pitanja i po pet delimično poznatih, tj. zadataka iz zbirke sa izmenjenim redosledom odgovora ili brojevima. Prve rezultate mature moći će da vide 21. juna, a 26. i 27. pisaće liste željenih škola. I ove godine iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja savetuju da deca popune celu listu i upišu svih 20 želja, kako ne bi ostali neupisani u prvom krugu. Upis je zakazan za sedmi i osmi jul. Mesta, naglašavaju u Ministarstvu, ima više nego dovoljno, pa ako dobro popune listu želja, niko neće morati da čeka drugi upisni krug.

Ove godine ima skoro 10.000 mesta u klupama više nego što je budućih srednjoškolaca. Generacija je drastično malobrojnija od prethodne, pa će se za upis u srednje škole boriti oko 7.000 svršenih osmaka manje nego prošle godine. Za njih 70.385 Ministarstvo je predvidelo 79.839 mesta u gimnazijama i srednjim školama. Najviše praznih klupa ima u stručnim školama, koje će moći da prime 46.413 prvaka na četvorogodišnje i 12.873 na trogodišnje smerove, dok su gimnazije predvidele upis 17.837 prvaka. U neke od ovih škola moći će da se upiše i 1.286 polaznika programa „Druga šansa“, po kome osmoletku završavaju učenici stariji od 15 godina.