Izbeglice iz Hrvatske: Bez prava, a Evropljani

Biljana STJELJA

subota, 01. 06. 2013. u 20:58

Избеглице из Хрватске: Без права, а Европљани
Stanovnici Srbije proterani iz Hrvatske, od 1. jula će postati zvanično žitelji EU, ali njihovi problemi ostaju. Ne očekuju privilegije, nadaju se vraćanju imovine, penzijama...

IMAM i putovnicu i domovnicu, ali kuda ću sa njom. Boljeg života za nas nema nigde - kaže Gojko S., izbeglica iz Knina. - Skoro dvadeset godina živim od danas do sutra, sa neredovnom platom i u kućici koju sam u Batajnici sam sazidao. U Krajini mi je ostalo sve. A ja se sve ove godine osećam isto - kao da nigde ne pripadam.

Osim njega, u Srbiji još 45.000 stanovnika ima izbegličku legitimaciju i svi oni će 1. jula, osim ovog, zaraditi još jedan „status“ - građana Evropske unije. Ulaskom Hrvatske u EU, ovdašnje izbeglice bi - makar formalno - trebalo da imaju sva prava kao i Šveđani, Nemci, Španci, Italijani... Malo ko među njima, međutim, zaista i očekuje da im će im 1. jul promeniti živote, makar i za promil.

U Komeserijatu za izbeglice Republike Srbije kažu da će sve porodice koje i danas imaju izbeglički status imati prava kao i stanovnici Hrvatske, ali teško mogu da pobroje koje bi to tačno privilegije mogle da imaju ovdašnje izbeglice. Izvesno je samo da će nešto - još jednom - izgubiti:

IZBRISAN NAROD PREMA popisu iz 1991. godine, Republike Hrvatska je imala 4.784.265 stanovnika, a od toga se 581.663 stanovnika (12,2 odsto) izjašnjavalo kao Srbi. Prema popisu stanovništva od 31. marta 2001. godine, u Hrvatskoj je bilo 4.437.460 stanovnika, a od toga „registrovanih“ Srba je bilo 201.631 ili (4,54 odsto). U jednoj dekadi se broj Srba koji živi u Republici Hrvatskoj smanjio za 380.000 ili za skoro dve trećine.

- Novi Zakon o prebivalištu koji je usvojila RH, podrazumeva da izbeglice više neće moći istovremeno da imaju ličnu kartu obe države već će morati da se opredele. S druge strane, dvojno državljanstvo, a samim tim i pasoše će moći da zadrže - objašnjava Jelena Marić, iz Komeserijata. - Očekujemo da će svi zadržati srpsku ličnu kartu jer im je ona mnogo korisnija, a gubitak hrvatske samo će podrazumevati da ne mogu da učestvuju na lokalnim izborima, već samo na parlamentarnim i predsedničkim.

Ona podseća da je iz Hrvatske u našu zemlju devedesetih preseljeno 350.000 Srba i da je najveći broj uzeo dvojno državljanstvo. Većina ih se skrasila svuda po Srbiji, malo ih je otišlo u beli svet, a tek se neznatni broj vratio u stare krajeve iz kojih su pre dve decenije oterani.

- Nekada smo imali 700 kolektivnih centara širom zemlje i u njima 60.000 stanovnika, a danas imamo 29 kampova u kojim živi 2.400 građana, od kojih je 450 izbeglih iz Hrvatske - kaže Jelena Marić. - Svi će oni u naredne tri godine dobiti trajni smeštaj, a na kolektivne centre će biti stavljeni katanci. I stambeno pitanje 45.000 ostalih izbeglica iz Hratske će takođe biti rešeno u narednih pet godina.

Tako je brigu o prognanim porodicama preuzela Srbija, dok Hrvatska i dalje za njih „ne mari“.

- Možemo samo da se nadamo da će Hrvatska, ulaskom u EU, početi da tretira sve svoje građane na isti način, bez obzira na mesto gde žive - dodaje ona. - A za početak, da će se pozabaviti rešavanjem stanarskog prava, koje je jedno od najvažnijih.

U izbegličkim udruženjima, pak, ne očekuju mnogo od „suseda“ jer se do sada nisu pokazali voljnim da reše pitanja na koja su se sami obavezali kroz razne povelje i deklaracije.

- Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju neće sam po sebi rešiti brojne probleme izbeglih i prognanih Srba - kaže Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica i narodni poslanik. - Ključni preduslov za pravično i trajno rešenje naših problema jeste aktivna uloga države Srbije.

SRBIJA DELI KLJUČEVE U SRBIJI će za 16.780 izbegličkih porodica biti izgrađeno 10.000 stanova, podeljeno 3.580 paketa građevinskog materijala, podignuto 1.200 montažnih kuća i useljeno 2.000 napuštenih seoskih domaćinstva. Sve će to koštati 330 miliona evra i u naredna dva meseca će početi podela prvih ključeva.

On kaže da zato sada najviše očekuje od „naših“ i poziva predsednika Narodne skupštine, Nebojšu Stefanovića, da što pre sazove posebnu sednicu na kojoj bi se usvojila Rezolucija o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana iz Hrvatske. Tek sa ovakavom podrškom bi se mogla „pritiskati“ evropska Hrvatska.

- Sada posebno moramo insistirati na rešavanju problema koji se već godinama zanemaruju. A najveći su prespore ekshumacije i identifikacije nestalih lica, oduzete kuće i zemljišta. A nije završena ni obnova porušenih stambenih jedinica - dodaje Linta. - Još nije omogućena ni novčana nadoknada štete za uništenu imovinu. I dalje su izrazito nepovoljni uslovi otkupa za povratnike srpske nacionalnosti koji su stan dobili kroz tzv. Program stambenog zbrinjavanja, a nije rešeno ni pitanje neisplaćenih penzija i devizne štednje. Srpske kuće se oporezuju kao vikendice, ne poštuju se zakonski propisi koji garantuju slobodnu upotrebu srpskog jezika i pisma u opštinama i gradovima gde je učešće Srba preko jedne trećine u ukupnom stanovništvu.

Eto zadatka, dodaju u ovom udruženju, za novu „evropsku“ Hrvatsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Raja

01.06.2013. 21:58

Sjajan pokazatelj koliko su sve vlasti u Srbiji, od Slobe do Tome brinule o srpskom nacionalnom programu i interesu. Zar niko, pored toliko desetina hiljada "mudrih" pravnika, ne zna sta znaci pokrenuti pravni postupak pred medjunardnim sudovima, tim pre sto je hrvatska izvrsna i zakonodavna vlast pod lupom EU, ma sta mi mislili o istoj. To je ipak sistem gde je privatna imovina iznad svega, a hrvatsk drzava je to srbima otela. Sigurno ce proteci mnogo vremena, ali bar treba poceti.

zoks

02.06.2013. 07:09

@Raja - Raja,ti vrlo dobro znas da je ta ista Evropa i pomogla Hrvatskoj da napravi etnicko ciscenje,i takodje je znala Evropa za srpsku privatnu imovinu i nije je interesovalo ni malo!Da je interesuje srpska imovina oni bi postavili Hrvatskoj uslov da se svacija privatna imovina i ne samo srpska mora postovati i vratiti onome kome pripada,pa taj neka sa njom radi sta hoce!

Krle

02.06.2013. 07:49

@Raja - Ovo jednostavno ne zele da urade. Vlast od DOS-a dalje nije narodna vlast, vec vlast svetskog krupnog kapitala

Mirko

02.06.2013. 08:51

@Raja - Apsolutno se slazem sa Rajom! Pored svih muka i nedaca nove vlasti, trebalo bi dodati i resavanje problema sa izbeglicama i na tome insistirati.

Majkl

02.06.2013. 09:43

@Raja - Da smo obrnutim ulogama sa Hrvatskom, ona bi nam večito pravila smetnje da neudjemo u E.U. Ovi naši državnici ih tapšu po ramenu i još se izvinjavaju,pa i kllanjaju! A, stanovi i kuce po vecim centrima su otete od Srba u lepoj njihovoj. Dali smo mi lud ili mazohistički nastrojen narod???!!!!

zoks

02.06.2013. 12:50

@Raja - Majkl@ Pa pogledaj ove sto su na vlasti i videces 100%-tnu sliku i priliku kakav smo mi narod!Prevrtljivi,neprincipijelni,snishodljivi,ljigavi,................!A nikome nije takva nazovi "politika" donela nista dobro,pa nece ni ovima nazovi Srbima!

Srki

01.06.2013. 23:03

Od 350 000 izbeglica ostalo 50 000. Srbija je asimilacijom izbeglica u svoje gradjane prakticno potvrdila etnicko ciscenje uz vrlo visoke troskove obezbedjivanja trajnog smestaja.

ssss

02.06.2013. 02:42

@ - Eto prilike za novinare. Nadjete lijepo grupu ljudi i s njima pravac krajina. Zivite s njima mjesec dana (ako prezivite) pratite nekog od njih u stopu, vidite kroz sta prolaze i eto, pulicer ko bombona. Ne treba vam Sirija.

ss

02.06.2013. 09:47

Sve ovo uradila Hrvatska, a to nije genocid, ni etničko čišćenje.A Srbija još pravi stanove u Srbiji za izbeglice.Eto recepta kako se gube teritorije! Srbijo, uči od Republike Srpske!

ic

02.06.2013. 10:40

Lako je onima u Vukovaru i u Kninu, a za koga da ja glasam. Posto se krecem medju mladim Hrvatima, cuo sam ih kako pricaju : ti si cetnik, ti nemas pravo glasa, odi u Srbiju. Da su mi ostavili ovdje u Zagrebu barem mogucnost da glasam za srpskog portira.

mikateki

02.06.2013. 13:43

@ic - Baš sam se sažalio nad tvojim stanjem , iskreno si me dirnuo ! Da te mogu prepoznati medju tim dječacima potapšao bi te i rekao ,dečko sve će biti u redu .

zoks

02.06.2013. 13:47

@ic - ic,treba da si ponosan kada te Cetnikom nazivaju,jer su upravo oni,pokatoliceni Srbi,dobili drzavu i oslobodili se od Austro-Ugarske upravo zahvaljujuci kraljevskoj vojsci,tj Cetnicima!Ali naravno to su ustase koje nikada to ne priznaju!Meni svejedno da li priznaju ili ne,ali to je gola istina!Da im je bilo dobro pod austrougarima ne bi dolazili u KSH i S!

SMOKI

02.06.2013. 14:05

Jelena Maric se ili pravi glupa i slepa ili je stvarno zlonamerna. Nije PRESELJENO nego na najbutalniji nacin PROTERANO 350.000 Srba. Sta se femkate . Hrvatska je pocinila najveci GENOCID nad srpskim narodom posle drugog svetskog rata. Stari rekord JASENOVCA na srecu ovoga puta nisu dostigli. Pitam se sta ce biti sledeci put?

GALEB BIJELI

02.06.2013. 19:13

Pa same izbjeglice su se odrekle svojih prava.Ustali su oružjem protiv svoje domovine.Svakako da im imovinu treba ili vratiti ili kompenzirati.Moguće da će im radi slijeda dogadjaja isplatu penzija vršiti Srbija.

SMOKI

03.06.2013. 09:24

@GALEB BIJELI - Ma nemoj.Protiv koje to svoje zemlje su ustale izbeglice? Ko je to pod oruzjem, deca i zene i starci koje ste besomucno ubijali. Ta zemlja u koju se kunes je rasturila jednu divnu domovinu svih nas i licemerno se uvukla u zadnjicu Nemackoj. Sada hocete neku saradnju? Kako vas nije sramota? Da je Srbija htela da vodi rat ne bi vas bilo na kugli zemaljskoj. Nije se htelo ratovati, samo sto sluge genocidne Nemacke i isprani mozgovi to ne mogu da shvate. Moj ГАЛЕБЕ БИЈЕЛИ.

GALEB BIJELI

03.06.2013. 10:05

@GALEB BIJELI - SMOKI, podučit ću Vas samo jedan detalj: po Ustavu iz 74.godine,a koji su i Vaši izabrani predstavnici usvojili, republičko državljanstvo je PRIMARNO! Ostalo ne vidim smisla sa Vama poilemizirati.Jedino to da sam životnim pozivom i idejno bio ljubitelj bivše SFRJ daleko više od Vas!

Qpus

04.06.2013. 13:16

@GALEB BIJELI - A to sto je referendum za samostalnost u Hrvatskoj izglasan grubim (nelegalnim) ustavnim reformama zaobilazeci Srbe kao konstitutivan narod, ne vidis kao problem?

GALEB BIJELI

04.06.2013. 15:16

@GALEB BIJELI - OPUS, gospodine, status konstitutivvnog naroda dat im je zbog ratnih nedaća. Inače,nemate takav slučaj nigdje da 11% populacije bude konstitutivan narod.Zadnji potpredsjednik vlade SFRJ Dr Aleksandar Mitrović,korektan i pravi gospodin,molio ih da vrate oduzeto oružje i pregovaraju. Ali,Krajišnicima je bilo važnije slušati Šešelja i M.Paroškog,a ne Mitrovića.Ne smeta Vam rušenje repubnličkih i pokrajinskih rukovodstava.Da li ste za ravnopravnost? Sumnjam.

miljus

05.06.2013. 10:33

@GALEB BIJELI - GALEBE BIJELI: Po popisu iz 1971. godine, srba je u Hrvatskoj bilo 764000. Opća enciklopedija "Miroslav Krleža", izdanje 70-tih, osm tomova. Uz to 300000 Jugoslovena. Oni su vjerovatno bili Hrvat-malo sutra. Veća je žalost što ovaj podatak niko iz Srbije ne naglašava, a Hrvatskoj nije ni stalo da se prava istina iznosi.

cc

08.06.2013. 13:55

@GALEB BIJELI - Meni se cini da su Srbi u Hrvatskoj bili konstutitivni ne samo radi stradanja nego i radi diprinosa u 2 sv.ratu a mozda i zbog neceg drugog. Molim te Galebe Bijeli napisi mi nesto sivo na tu temu da ne bude sve crno-bijelo.

вук

04.06.2013. 14:23

Треба ли боља илустрација природе и карактера те вампирско-сатанистичке творевине зване ''ЕУ'' од чињенице да у своје окриље, као пуноправног члана, управо прима и новосклепану ендехазију - псеудодржавну творевину утемељену на геноциду!?

Крокодил

19.06.2013. 11:02

Чу пресељени! Пресељени!! Пресељени!! Ово је вређање интелигенције. Смучи ти се текст код прве реченице. И аутор. Да ли би волела да буде мало "пресељена" од Хрвата?