„Rujna zora“ nastala u Futogu?

Đ. VUKMIROVIĆ

31. 05. 2013. u 20:58

„Рујна зора“ настала у Футогу?
Prema dokumentu pronađenom u Kikindi, nezvanična crnogorska himna nastala je u Futogu

U CRNOJ Gori je, mada je slovila i kao kandidat za zvaničnu, i dalje nezvanična himna, u poslednje vreme svojataju je i Bosanci iliti Bošnjaci, ali dileme nema: popularnu pesmu „Još ne sviće rujna zora“ napisao je, a najverovatnije i komponovao Srbin iz Futoga. Reč je o Vasiliju Vasi Nikoliću (1822-1890), advokatu, vojniku, pesniku, boemu...

- Imao sam dileme oko te pesme sve dok u Narodnom muzeju u Kikindi nisam našao pesmaricu koju je, rukom, na slavenoserbskom, u Mokrinu 1846. ispisao tamošnji učitelj Luka Davidović. Pod brojem 99, u njoj je Nikolićeva pesma „Jošt ne sviti bela zora“. U potonjim verzijama, u njoj jeste promenjena poneka reč, pa je umesto bele, postala rujna zora, ali su to beznačajne izmene - otkriva, za „Novosti“, dr Milovan Miškov, profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Za razliku od izvornog teksta, praktično identičnog današnjem, originalna muzička partitura ne postoji, a ovaj muzikolog i istraživač umetničke tradicije veruje da je Nikolić za pesmu komponovao i muziku.

- Nikolić je vreme u kojem je živeo obeležio i kao jedan od najpoznatijih gitarista svog doba - objašnjava Miškov. - O njemu, inače, biranim rečima piše njegov savremenik Jakov Ignjatović a, uz ostalo, jedno vreme je, na Petrovaradinskoj tvrđavi, bio i ađutant generala Josipa Jelačića kojeg će, nešto docnije, za hrvatskog bana ustoličiti srpski partijarh Josif Rajačić.

VOLELI SU JE
MNOGI PEVAČI
PESMA „Još ne sviće rujna zora“ se, decenijama, nalazila na repertoaru naših najpoznatijih pevača, ne samo narodne muzike. Na gramofonskim pločama ili kompakt diskova do sada su je snimili Bora Spužić Kvaka, Dušica Bilkić, braća Bajić, Nikola Karović, Merima Njegomir, „Sedmorica mladih“, Ljiljana Petrović, Željko Joksimović...

Nikolićevo sočinenije, kako se govorilo u njegovo doba, pretrajalo je dva veka. Tridesetak godina pošto je nastalo i uveliko pevano „širom Srpstva“, pojavila se i prva klavirska partitutara koju je napisao Kornelije Stanković, a u svojoj knjizi „Južno-slovjenske popjevke“ iz 1878. prvi put štampao hrvatski etnomuzikolog Franjo Kuhač.

Što se, pak, tiče rasprostranjene predrasude da je reč o crnogorskoj narodnoj pesmi, odnosno nedavnih izjava poznatog sarajevskog pevača Seje Pitića da će dokazati da je, ipak, reč o bosanskoj sevdalinki, Miškov kaže da je sve to - uzaludan posao.

- Pesme su, uvek, lako osvajale prostore, naročito u istom jeziku, čak i kad se on govori u više država, pa je tako i ova stigla i do Crne Gore, ali svakako nije crnogorska - veli Miškov. - Nesvrsishodni su i pokušaji iz Sarajeva da je proglase za svoju. Mogu, naravno, da je pevaju, jer muzika nema granica, ali je to, definitivno, srpska pesma i tu se ništa ne može promeniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Miro Markovic

31.05.2013. 21:11

Ovo sadasnje intelektualno ludilo, koje je zahvatilo prostore bivse velike Jugoslavije, je ne samo neozbiljno nego i smesno svim cestitim ljudima, koji su posvetili svoj zivot izucavanju slovenskih jezika i slavistike u celini. Od izvornog srpskog jezika, politicari su "naprvili" dodatna tri "hrvatski'', 'bosnjanjski" i "crnogorski"), mada im nisu potrebni prevodi sa jednog na drugi. Obican svet, cak i onaj koji nije isao u skolu, razume sva cetiri jezika bez ikakvih problema. Opsta smejurija!

Tina

01.06.2013. 10:24

@Miro Markovic - Upravo tako, opšta smejurija, jer engleski je engleski i u Americi i Australiji, nemački je nemački i u Austriji i u Švajcarskoj, naravno, sa svojim lokalnim narečjima, i francuski je francuski i na Martiniku, samo srpski ima "hiljadu naziva" i sve te nazive "porodili" su silni komplaksi, a lečenje istih je dug i bolan proces

miki

01.06.2013. 12:33

@Miro Markovic - A sto onda srpski nebi bio u stvari hrvatski? Jesi siguran da je starija koka nego jaje? Otkud svi bas nastadose iz srpskog? Jel to ona "znas li ti bre da smo mi srbi najstariji narod". E moj majstore, plitku vodu gazis...

Makarido

04.07.2016. 20:39

@Miro Markovic - pa prosto je ako uzmes da citas istoriju. Ako te zanimaju "vasi", hrvatski istoricari, uzmi Gundulica, Maretica, Rackog...svi su pisali da ste Srbi. Ako hoces anticke, onda Plinija, Kasijujsa, Ptolomeja, Strabona, Herodota..pa recimo Ami Boue, francuz covek, pa Orbini, pa Tomzaeo ako ces do italije. Pa Dalimih iz ceske, Nestor Kijevski, pa Smajo Sabotic iz Crne Gore, kod nas Olga L. Pjanovic, Milos Milojevic, Jovan Deretic, Sima Lukin Lazic, Djordje Jankovic, Bilbija, Pesic i mnogi drugi itd itd

Miro Markovic

01.06.2013. 06:24

@Dragan Z. Futog - Hvala Dr. Miskovu za ovo lepo otkrice Da se zna odakle izvori izviru, ako ni zbog cega vise, ono bar kao znak zahvlanosti coveku koji je prelepe strofe te pesme napisao i poklonio srpskom narodu. A to sto Crnogorci prisvjose tu pesmu kao svoju himnu, tvrdeci da je to njihova naroda pesmu, to mogu mojem macku Marku da vezu na rep, ako im Marko dozvoli. 'Milogorci' od sprskog jezika napravise 'crnogorski', poturceni Srbi napravise 'bosnjanski' a pokatoliceni Srbi napravise 'hrvatski', ha, ha, ha!

Petar ZR

01.06.2013. 12:53

Ne kaže se "nije crnogorska nego srpska" nego "nije crnogorska nego bačka/vojvođanska". Mnoge pesme iz Crne Gore su srpske.

poka

22.03.2015. 19:04

eto pjesma je moja ,a ja sam niko i nista i dolazim iz.........aman uzivajte u lijepoj pjesmi ,boli me uvo ko je napisao