Drugi put o datumu Dražine smrti

E. R.

28. 05. 2013. u 20:44

Други пут о датуму Дражине смрти
Prvi osnovni sud u Beogradu 14. juna ponovo odlučuje o datumu kada je streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović
PRVI osnovni sud u Beogradu 14. juna ponovo odlučuje o datumu kada je streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović. Advokati koji su tražili Čičinu rehabilitaciju opet će izložiti dokaze da je on streljan 17. jula, 1946, a ne 31, kako je sud nedavno presudio.

Punomoćnik udruženja građana i pojedinaca koji su zatražili da se Mihailoviću vrate čast i ugled, advokat Aleksandra Andrić, kaže da su sudu tokom postupka dostavljene zvanične odluke državnih organa iz kojih se jasno vidi da datum smrti ne može da bude onaj naveden u prvoj odluci.

- Dostavili smo odluku Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 16. jula 1946, u kojoj piše da je „odbijena molba za pomilovanje na smrt osuđenih izdajnika i ratnih zločinaca“ meću kojima je i Dragoljub Mihailović - kaže Andrićeva. - Zatim dopis kojim Prezidijum obaveštava ministarstvo pravosuđa da je odbijena njegova molba za pomilovanje i da se „upućuje na dalji postupak“, i dopis u kom Vrhovni sud FNRJ obavešatava ministarstvo unutrašnjih poslova da je „presuda izvršna i da se dostavlja sa molbom za zakoniti postupak“, odnosno da se izvrši smrtna kazna.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Branko

28.05.2013. 22:27

Ovo što se u poslednjih 20-tak godina zbiva sa pok.đen.Mihailovićem je veća sramota od onoga što se dešavalo pre toga. Govorimo o pravnoj državi a šta to imamo - cirkus "Medrano"?

obican

29.05.2013. 12:19

@Branko - Има ли Србија снагу, веру, душу и разум да почне да опрашта? Ава Јустин је поручио: "Усправимо се и избегнимо воденицу смрти." Сами међусобно. Злочине у лето 1941. године и 1945. године, починили су Срби. Не вреди бежати од тога осим у опрооштај.

Vojvoda Micko Krstic

29.05.2013. 00:31

"Ubise te komunisti,izdajice, antihristi"Vecna ti slava Srpski mucenice.

alex miles

29.05.2013. 05:54

postali ste smejurija citavoga sveta. Ubite ga vec jednom, pa neka se zna kada je ubijen. Uff !

Borislav

29.05.2013. 12:44

E da je Srbija imala pravi odnos do Drazinog slucaja ovo bi vec davno bilo reseno. Trebalo je pohapsiti sve one komunisticke generale i politicke rukovodioce koji su ziveli i ucestvovali u vreme streljanja generala i drzati ih u zatvoru dok god ne ispricaju istinu o svemu. Medjutim i na zalost mi dozvoljavamo da se njihovi unucici jos izzivljavaju nad Drazinom sudbinom.

iva

29.05.2013. 22:16

Najbolje je za pravi datum konsultovati istoricara Momcila Pavlovica, direktora instituta za savremenu istoriju. U slucaju da nema vremena zbog velikog angazovanja na sve strane, posao ce prepustiti svom sinu. Naime, potpisace sa njim novi ugovor.