Sabor SPC: Razrešen Konstantin

R. Dr.

28. 05. 2013. u 20:58

Сабор СПЦ: Разрешен Константин
Problemi u srednjoevropskoj eparhiji u utorak bili tema sabora. Vladika je na raspolaganju najvišem crkvenom telu
SVETI arhijerejski sabor SPC razrešio je episkopa Konstantina (Đokića) daljeg upravljanja Srednjoevropskom eparhijom.

Ovo je najvažnija odluka zasedanja redovnog prolećnog zasedanja najvišeg crkvenog tela, koje već deset dana traje u beogradskoj Patrijaršiji. Time je stavljena tačka na niz zloupotreba, optužbi i sukoba u čijem je središtu ovaj vladika. Kako je u utorak saopštio portparol SPC vladika bački Irinej (Bulović), Konstantin je razrešen trajno, posle čega je stavljen na raspolaganje Saboru SPC.

- Analizi postojećeg problema Eparhije srednjoevropske bilo je posvećeno čitavo prepodnevno zasedanje. Posle iscrpne analize, u kojoj je učestvovao veliki broj članova Sabora, doneta je jednoglasna odluka - objasnio je Irinej.

Razrešenje vladike Konstantina predložio je Sveti sinod, koji je posle velikog broja predstavki vernika iz Evrope, koje na adresu Patrijaršije stižu gotovo deceniju, sproveo istragu i utvrdio nepravilnosti u upravljanju eparhijom. U više od 300 stranica njegovog dosijea upakovan je niz finansijskih malverzacija, prisvajanje crkvenog novca, ali i nezakonito poslovanje, stvaranje klanova i nepotizam.

Razrešenje je poslednji čin drame koja je počela još krajem prošle godine, kada je odlukom Sinoda Konstantin suspendovan. Iz njegovih ruku najpre je istrgnuta berlinska parohija, a upravu nad eparhijom preuzeo je lično patrijarh Irinej. Prethodno je na Saboru Eparhija srednjoevropska podeljena tako što su iz nje izdvojene Švajcarska i Austrija.

Kakva će biti dalja sudbina ovog arhijereja u utorak niko u Patrijaršiji nije mogao da kaže. On će zasad ostati vladika bez eparhije, mada je moguće i da će se Sinodu obratiti molbom za penzionisanje. Upućeni u crkvena zbivanja ne isključuju ni Crkveni sud da odmeri Konstantinovu krivicu.

Sledeći vladika koga čeka saborsko rešeto je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda), koji se poslednjih nedelja našao u centru homoseksualne afere. Crkvena skupština trebalo bi da odluči da li će i protiv njega biti otvoren crkvenosudski postupak, ali i u kom manastiru će mu biti mesto boravka.

POPUNA PET EPARHIJA

EPARHIJA srednjoevropska jedna je od pet upražnjenih episkopija SPC koja bi već na ovom saboru mogla da dobije episkopa. Upražnjene su stolice i u Zvorničko-tuzlanskoj, Žičkoj, Austrijsko-švajcarskoj i Južnoameričkoj episkopiji. U crkvenim krugovima se spekuliše da su najozbiljniji kandidati za nove katedre vladike Vasilije (Vadić) i Jovan (Mladenović).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

alex miles

29.05.2013. 05:48

Ovaj mora da ga je tesko "zatutuljio", kada ga se cak i SPC odrekla. Koja li je to lopurda morala da bude ? Uff ! A jedini nije za sigurno.

alex miles

29.05.2013. 05:51

Tek sad videh. Jednog Konstantina slave, a drugoga kude. SPC na vrhuncu slave im svoje. Jad i beda, da gore ne moze biti.

Deki

29.05.2013. 09:23

Hahaha..portparol SPC Vladika Bački Irinej, čovek koji gaji leglo kriminala u svojoj eparhiji, koji se ne udostoji da primi svoje parohijane kada imaju nešto da mu saopšte, koji se van službe odeva tako što raširi ruke, a sluge mu navlače odežde, koji živi u raskoši i na visokoj nozi. Moraće nešto temeljno da se menja u ovoj našoj SPC, ovako više ne ide. Totalno su diskreditovali i Crkvu kao instituciju i veru i sve nas koji želimo u sveštenstvu da vidimo uzor u moralu!

MakSim

29.05.2013. 10:15

Mislim da iz neznanja pogrešno tumačite situaciju u crkvi i prognzu za nje- no razrešenje.Napr Vladika Kačavenda,u koliko se bavio protivprirodnim blu- dom,počinio je smtrni greh za što mora biti ekskomuniciran iz SPC i nika- ko nemože boraviti nu u kavom manastiru.U suprotnom vrh SPC bi skrenuo u tešku jeres i potpuno otpao od svog naroda što bi rezultiralo raskolom ka- kav se nepamti u istoriji.Slično bi se desilo u sl.eventualnog poziva Papi!

Borislav

29.05.2013. 11:53

Na zalost neke cistke ove prirode je trebalo vec ranije sprovesti. Mozda bi bilo dobro da episkopi menjaju eparhije svako 4 godine ili u nekom drugom vremenskom intervalu. Mene cudi sto vladika Dositej nije na spisku za istrage. Koliko je samo svestenika pobeglo iz Skandinavije zbog njegovog nacina rukovodjenja eparhijom a o gradnji klanova da i ne govorim. Inace treba uzeti u vid da je i crkva postala podlezna politickoj situaciji pa se sve vise okrece kako vlast trazi.

alex miles

30.05.2013. 05:33

@mili - Nije greska ni slucajno. To su lopurde i prevaranti najgore vrste.

Kliment - Ohrid

30.05.2013. 12:51

@mili - Moze da bude greska, ali kod Jovana Vraniskovskog sigurno nije.