SVETI arhijerejski sabor SPC razrešio je episkopa Konstantina (Đokića) daljeg upravljanja Srednjoevropskom eparhijom.

Ovo je najvažnija odluka zasedanja redovnog prolećnog zasedanja najvišeg crkvenog tela, koje već deset dana traje u beogradskoj Patrijaršiji. Time je stavljena tačka na niz zloupotreba, optužbi i sukoba u čijem je središtu ovaj vladika. Kako je u utorak saopštio portparol SPC vladika bački Irinej (Bulović), Konstantin je razrešen trajno, posle čega je stavljen na raspolaganje Saboru SPC.

- Analizi postojećeg problema Eparhije srednjoevropske bilo je posvećeno čitavo prepodnevno zasedanje. Posle iscrpne analize, u kojoj je učestvovao veliki broj članova Sabora, doneta je jednoglasna odluka - objasnio je Irinej.

Razrešenje vladike Konstantina predložio je Sveti sinod, koji je posle velikog broja predstavki vernika iz Evrope, koje na adresu Patrijaršije stižu gotovo deceniju, sproveo istragu i utvrdio nepravilnosti u upravljanju eparhijom. U više od 300 stranica njegovog dosijea upakovan je niz finansijskih malverzacija, prisvajanje crkvenog novca, ali i nezakonito poslovanje, stvaranje klanova i nepotizam.

Razrešenje je poslednji čin drame koja je počela još krajem prošle godine, kada je odlukom Sinoda Konstantin suspendovan. Iz njegovih ruku najpre je istrgnuta berlinska parohija, a upravu nad eparhijom preuzeo je lično patrijarh Irinej. Prethodno je na Saboru Eparhija srednjoevropska podeljena tako što su iz nje izdvojene Švajcarska i Austrija.

Kakva će biti dalja sudbina ovog arhijereja u utorak niko u Patrijaršiji nije mogao da kaže. On će zasad ostati vladika bez eparhije, mada je moguće i da će se Sinodu obratiti molbom za penzionisanje. Upućeni u crkvena zbivanja ne isključuju ni Crkveni sud da odmeri Konstantinovu krivicu.

Sledeći vladika koga čeka saborsko rešeto je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda), koji se poslednjih nedelja našao u centru homoseksualne afere. Crkvena skupština trebalo bi da odluči da li će i protiv njega biti otvoren crkvenosudski postupak, ali i u kom manastiru će mu biti mesto boravka.


POPUNA PET EPARHIJA

EPARHIJA srednjoevropska jedna je od pet upražnjenih episkopija SPC koja bi već na ovom saboru mogla da dobije episkopa. Upražnjene su stolice i u Zvorničko-tuzlanskoj, Žičkoj, Austrijsko-švajcarskoj i Južnoameričkoj episkopiji. U crkvenim krugovima se spekuliše da su najozbiljniji kandidati za nove katedre vladike Vasilije (Vadić) i Jovan (Mladenović).