Dragan Simeunović: I naukom na teroriste

Lj. BEGENIŠIĆ

26. 05. 2013. u 20:58

V. d. direktora Akademije za nacionalnu bezbednost o osnivanju i ciljevima ove ustanove. Upis 30 studenta na jesen. Školarine iz sopstvenih sredstava BIA

AKADEMIJU za nacionalnu bezbednost nije osnovala BIA, nego Vlada, polazeći od društvenih potreba i nužnosti da se podigne nivo znanja onih koji rade ili tek treba da rade na vrlo specifičnim bezbednosnim poslovima, što u prvom redu znači pripadnika BIA. Ne možete se uspešno boriti protiv organizovanog kriminala, terorizma i drugih bezbednosnih izazova ako niste modernizovani u znanjima i veštinama.

Ovako razloge za osnivanje akademije pri BIA objašnjava profesor Dragan Simeunović, koji je imenovan za v. d. direktora te ustanove. On kaže da će, ako procedura bude išla predviđenim tempom, prvi studenti biti upisani već na jesen.

* Ko će moći da se upiše? Da li će to biti ljudi koji koji već rade u BIA ili i oni koji su tek završili srednju školu?

- I jedni i drugi će imati ravnopravan tretman, a upisaće se oni koji budu najbolji na konkursu. Pravo da konkurišu imaju svi koji ispunjavaju uslove, a koji nisu baš laki. Uspeh iz srednje škole nosiće 40 bodova, a 60 bodova test iz poznavanja srpskog jezika, istorije i provere fizičkih sposobnosti. Pored toga predviđeni su i zdravstveni i psihološki test, test na psihoaktivne supstance i bezbednosna provera. Što se tiče školarine, studenti neće imati nikakve troškove.

PRIZNANjE I KREATIVNI IZAZOV Imenovan sam za v. d. direktora Akademije sa ciljem da kao dugogodišnji profesor univerziteta pomognem u njenom osnivanju - kaže Simeunović. - To doživljavam ne samo kao priznanje za decenije mog naučnog istraživanja terorizma i drugih bezbednosnih fenomena, već i kao kreativni izazov.

* Koliko će akademija primati studenta, ko će im predvati i koji predmeti će se izučavati?

- Akademija će primati maksimum 30 studenata godišnje, jer je reč o elitnim studijama, gde će svakom pojedincu biti posvećeno mnogo vremena. Studije će trajati tri godine. Predavači će prvenstveno biti iz redova BIA, jer se radi o vrlo specijalizovanim strukovnim studijama koje obuhvataju tri polja: tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih i društveno-humanističkih nauka. Studenti će po završetku školovanja dobijati zvanje strukovni inženjer nacionalne bezbednosti. Izrazit akcenat je i na tzv. veštinama bez kojih se specifični bezbednosni poslovi kakve obavljaju pripadnici agencija za nacionalnu bezbednost ne mogu zamisliti.

* Kako će se finansirati Akademija i gde će biti njeno sedište?

- Ova visoka strukovna škola osniva se iz sopstvenih sredstava BIA. Sedište će biti u BIA, budući da ona poseduje i adekvatne prostorije i opremu, i da će daleko najveći deo nastavnog kadra biti iz redova pripadnika BIA koja raspolaže velikim brojem doktora nauka i magistara, ali i s obzirom na činjenicu da kadrovi koji završe ovu akademiju treba da primene stečeno znanje u okviru rada u BIA.

* Da li će to biti fakultet za tajne agente, kako ga neki već zovu?

- Sve značajnije i ambicioznije bezbednosne institucije na svetu imaju svoje sisteme obrazovanja. Recimo, usavršavanje u FBI nije istovetno sa onim koje se sprovodi u nekoj tajnoj službi poput CIA iako su u istoj državi. Uostalom, i BIA ima svoj interni sistem obrazovanja već skoro 50 godina u okviru Centra za školstvo. Bio je red da se isti, iako uspešan, kvalitativno unapredi.

* Studenti državnog Fakulteta bezbednosti protestovali su zbog osnivanja Akademije...

- To je bila donekle prirodna, mada ishitrena i iskonstruisana reakcija na nekim visokoškolskim institucijama, koju su podgrevali neki nesavesni pojedinci. Sada kada se zna da nije reč o akademskoj već o izrazito strukovnoj instituciji namenjenoj pre svega zanatskoj obuci sadašnjih i budućih pripadnika BIA, i pritom nije u sastavu ni beogradskog ni bilo kog drugog univerziteta, i naročito kada se vidi da ta škola upisuje samo 30 polaznika, svako ko se išta razume u ove stvari ne može imati više nikakve dileme. Fakultet bezbednosti, koji inače visoko cenim zbog nesumnjivog napretka u poslednje vreme, ne mora da brine jer je u pitanju fakultet koji je već godinama najpopularniji sudeći prema broju prijavljenih. Čak i da je BIA napravila fakultet, a nije, broj od 30 studenata ne bi mogao ugroziti instituciju koja ima 2.200 studenata, koliko ima Fakultet bezbednosti, i koji upisuje njih 400. Akademiji su potrebni partneri i ja ih vidim upravo u Fakultetu bezbednosti, Kriminalističko-policijskoj akademiji i drugim ozbiljnim institucijama. Oni koji pričaju da osnivanje Akademije povlači ukidanje njihovog fakulteta, ne samo da govore totalnu neistinu, već svojim kućama čine i veliku štetu jer širenje ovakvih glasina može dovesti do opadanja broja onih koji će hteti da ga upišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Krle profa

26.05.2013. 21:57

Fakultet bezbednosti se opravdano buni protiv ove nepravedne odluke. Za razliku od ove akademije koja ce verovatno stancati diplome svojim operativcima iz BIA-e na Fakultetu bezbednosti se debelo greje stolica da bi se dobila diploma, a na kraju ce verovatno diploma BIa-e biti ona sa kojom su vece sanse za zaposlenje. Ovo znam jer je nekoliko ucenika (odlikasa) kojima sam predavao u srednjoj skoli upisalo ovaj fakultet.. Apsolutno sam protiv ovakvih muvatorskih odluka!

vuk-maniti

28.05.2013. 10:28

@Krle profa - U pravu ste profesore ! Ne' "tatine i mamine sinove!!! Sa tog fakulteta u "vremenskom prostoru" testirajuci napraviti selekciju-NAJ'talentovanijih i povesti na poslediplomske studije ?!!!

Ekspert

27.05.2013. 01:15

Kriminalizovana BIA sad zeli da se bavi malo i tezgarenjem. Sem sto su izdavali znacke pripadnicima Zemunskog klana BIA nema znacajnije rezultate. Dragan Simeunovic je odavno poznat kao veliki manipulator te ne postoji niko razuman na nasem FPN ko sa njim uopste civilizovano moze da razgovara. Ne postoji primer u svetu gde tajne sluzbe skoluju svoje buduce uposlenike posle srednje skole, htedoh reci, mozda u Africi ali ne i u civilizovanom svetu. Posredi je potpuna privatizacacije BIA.

El Capitan

27.05.2013. 01:23

Skola za unuke UDBASA i OZNASA.Zar vec nemamo dovoljno bezbednjaka ili smo opet toliko ugrozeni da nam treba jedan agent na dva stanovnika?Selo gori a baba se ceslja......E zemljo Srbijo.

vuk-maniti

28.05.2013. 09:53

@El Capitan - Da zivim u Srbiji ili sam njen drzavljanin bio bih ovom akademijom prezadovoljan !? Drzava ce dobiti skolovane kadrove na zadacima tajne policije, tako da IMUNITET nece moci imati svaki lupez'=lopov, koji provocira i izmislja probleme !!!

vuk-maniti

28.05.2013. 15:23

@El Capitan - Izvinjavam se pogrijesio sam!!! Ovakvim ne'selektivnim sistemom dobila bi se ponovo mafiokratija ?! Od 30.polaznika moze da ispadne da ni jedan ne valja nista ?! Tako se pravi "negativna selekcija !???