Restitucija: Oteto se teško napušta

B. SUBAŠIĆ

27. 05. 2013. u 07:05

Agencija za restituciju upozorava na otpore povraćaju imovine starim vlasnicima. Uzurpatori ne žele da se odreknu zarade. Pretnje direktoru svakodnevne

RESTITUCIJA se ne bavi samo prošlošću. Ona nije samo ispravljanje istorijske nepravde prema ljudima kojima su komunističke vlasti oduzimale građanska prava i imovinu na montiranim sudskim procesima. Restitucija je suštinski važna za srpsko društvo jer dokazuje da je pravda dostižna i da se ne sme igrati osnovnim ljudskim pravima, a jedno od njih je pravo na svojinu. Međutim, ovaj proces ima i tamnu stranu, jer uzurpatori tuđe imovine ne žele da se odreknu velikih zarada koje su sticali na njoj i vrše pritisak i na vlasnike i na Agenciju za restituciju, ukazuje Strahinja Sekulić, direktor ove institucije.

Rešenjima Agencije, do sada je starim vlasnicima i njihovim naslednicima na teritoriji Srbije vraćeno 86 zgrada, 159 stanova i 646 poslovnih prostora. Međutim, sve su češći slučajevi osporavanja tih rešenja.

- Sve je veći otpor restituciji, od nivoa lokalnih vlasti pa do državnih institucija. Najnoviji primer su hoteli „Beograd“ i „Splendid“, koje smo vratili vlasnicima. Međutim, naša rešenja su osporena iz Ministarstva finansija, s besmislenim obrazloženjima i proces je vraćen na početak. Za Agenciju otpor restituciji nije neočekivan, jer ona raščišćava decenijske zloupotrebe i ukida ogromne profite onih koji su manipulisali poslovnim prostorom, stanovima i raznom drugom imovinom. Taj polusvet, koji besprizorno jede budućnost sopstvenog naroda, svakodnevno mi šalje preteće poruke, koje prosleđujem policiji i nastavljam svoj posao. Restitucija mora da vrati poverenje građana u državu - kaže Sekulić.

NEPOVERENjE U ZAKONE UZURPACIJA i kriminalna privatizacija je razlog što će mnogi podnosioci zahteva za povraćaj imovine biti uskraćeni, priznaju u Agenciji za restituciju. - Do donošenja Zakona o restituciji mnogo imovine je privatizovano, blago rečeno, pod sumnjivim okolnostima. Mnogo građevinskog zemljišta je nelegalnom gradnjom okupirano, a zatim legalizovano. To ruši poverenje građana u zakone - kaže Sekulić.

On upozorava da mnogi moćnici i interesne grupe pokušavaju da zaustave vraćanje imovine starim vlasnicima i naslednicima.

- Građane zato zbunjuje i plaši to što neke anonimne birokrate mogu da zaustave restituciju. Reč je o staroj lošoj praksi da se pojedinci zaklanjaju iza autoriteta institucija i izvrgavaju ruglu zakone i procedure - navodi Sekulić.

Radeći godinama kao pravobranilac Beograda, on se često sudarao s prljavim privatizacijama i građevinskom mafijom, a sada među onima koji ometaju restituciju ponovo sreće iste protivnike. On primećuje mnogo sličnosti između ljudi koji su posle Drugog svetskog rata montiranim ideološkim suđenjima i nasiljem otimali imovinu od starih vlasnika i današnjih moćnika koji ometanjem restitucije pokušavaju da ponove zlodelo.

- Nivo nasilništva je otprilike isti, a nažalost i nivo nemogućnosti zaštite prava. To vidimo u postupcima koje vodimo. Sa stanovišta vlasnika i naslednika, ti procesi su teški i tehnički i emotivno, jer ih vraćaju u traumatičnu porodičnu prošlost. Njih užasne kad se posle 50-60 godina sretnu s istim mentalnim sklopom nasilnika. Pitaju se da li su građani drugog reda i da li za njih uopšte važe zakoni - kaže Sekulić.

On hrabri građane da ne odustaju od svojih prava i podseća da je u postupcima restitucije u zemljama okruženja bilo i po nekoliko promena propisa.

- Mislim da će zakon o restituciji morati da se menja i kod nas - zaključuje Sekulić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Nikola Zlatibor

27.05.2013. 12:08

A sta sa onima ciji su lokali privatizovani... Ko ce njima da nadoknadi imovinu!?

Nikola Zlatibor

27.05.2013. 12:10

Neka plate restituciju oni koji su otkuljivali drustvene stanove za 1000 eur.

442_do_zagreba

01.06.2013. 16:36

@Nikola Zlatibor - Ili biciklisti koji se voze preko Zlatibora. I jedni i drugi su krivi za nacionalizaciju

Milica

27.05.2013. 12:55

Jel neko rece "..a jedno od njih je pravo na svojinu.."? Pocnite od Kosova, zajedno sa zapadnim prijateljima.

Alisa u zemlji cuda-ka

27.05.2013. 15:13

Sasvim je logicno da se korisnici otete imovine protive vracanju starim vraslinicima, to se moze reci da je ocekivano, problematicno je samo sto u drzavnim institucijama ne postoji nikada politicke volje da se to pitanje resi na pravedan nacin. Zakon o povracaju oduzete imovine i obestecenju je donet onako "od bede" samo da se ispuni forma. Ni politicke stranke ne zanima da se ovo pitanje resi pravedno, jedino koga sam ja cula da se interesuje za ovu temu je Srpski pokret obnove

Magdalena

27.05.2013. 15:22

Drzava je prvo resila da donese Zakon kojim bi vratila imovinu starim vlasnicima tek posto je prodala sve sto se moglo prodati, a sada je prosto zbunjena. Kod nas se kaze "kako si posejao tako ces i znjeti", kako ste radili tako vam je sada, a Sud u Strazburu ce biti zadnja stanica starih vlasnika i njihovih naslednika.

SPOvac od malena

27.05.2013. 15:30

Zakon o povracaju oduzete imovine i obestecenju donet je tek 2011.godine i to onda, kada je vlast bila priterana uz zid zahtevima sa Zapada, a da je SPO 2000.godine dosao na vlast sve bi drugacije bilo. Ovako narode, sta si trazio gledaj!

V.Lešić

28.05.2013. 04:22

Desilo se upravo sve ono na šta su Originalni vlasnici i njihovi naslednici ukazivali da će se desiti. Svi koji su došli do otete imovine u posed, teret otimačine žele po svaku cenu da prebace na pleća gradjanima koji nemaju, a ma baš nikakve veze sa otimačinom, kriminalom i korupcijom. Umesto da restitucija bude pokretač napretka svih nas, ponovo postaje predmet žiže javnosti u kojoj genetski predodredjeni , čitaj ološ, sve čine da nam svima nama do kraja zagorčaju život.

vladan lučić iz užica

01.06.2013. 20:10

Po ovom pitanju tražite samo pravdu u Strazburgu,ovde je nećete naći.