Naučnicima smanjeni budžeti

I. MIĆEVIĆ

14. 05. 2013. u 07:31

Научницима смањени буджети
Naučnim institucijama budžeti smanjeni, nekima se duguje i od prošle godine. Umesto 70, SANU lane dobio 30 miliona

NAUČNI instituti potpisali su s državom, konačno, ugovore o finansiranju za ovu godinu, ali su sredstva koja će dobiti, prema tvrdnjama iz pojedinih instituta, prepolovljena u odnosu na 2012. godinu. Za materijalne troškove mnogi su dobili svega 1.000 do 2.000 dinara po istraživaču za godinu dana.

Toliko je izdvojeno za eksperimente, nabavku dela materijala, putovanja na kongrese i naučne skupove. Dugovanja od prošle godine, kažu u pojedinim naučnim kućama, više niko i ne spominje. Samo Srpskoj akademiji nauka i umetnosti za 2012. godinu, umesto 70, isplaćeno je 30 miliona dinara.

- Deo dugovanja iz prošle godine prebačen je u budžet za ovu godinu. Ne možemo više da utvrdimo šta i koliko su nam isplatili - kaže za „Novosti“ dr Đurica Jovović, saradnica Instituta medicinskih nauka i predsednica Sindikata nauke. - Ako se ovako nastavi, moraćemo da izađemo na ulice i tako skrenemo pažnju na naše probleme. Nemamo sredstava za putovanja, ovde treba da radimo pomoću štapa i kanapa, a od nas se očekuje visoka produktivnost i dobri rezultati.

Na loše raspolaganje finansijama i zastoj u realizaciji Strategije naučnog i tehnološkog razvoja više puta je ukazivala i SANU. Pisali su čelnim ljudima u državi i tražili sastanke. Poslednje pismo uputili su u martu, ali nisu dobili odgovor. Oni se, između ostalog, pitaju kako će država da objasni poreskim obveznicima zašto otplaćuju kredit od koga su opremu dobili i privatni univerziteti, koji su profitne institucije.

MINISTARSTVO SE IZVINjAVA INSTITUTI su od Ministarstva prosvete dobili pismo u kome im se objašnjava da je situacija teška i da para nema. Ministarstvo se izvinjava istraživačima što su im troškovi „skresani“ i obećavaju da će se potruditi da obezbede dodatna sredstva.

- Na naučnom budžetu su i institucije koje nisu registrovane kao naučnoistraživačke. Pare za inovacije mogu da dobiju i frizeri i kamenoresci, ali je to zabranjeno naučnicima - kaže akademik Zoran Popović, saradnik Instituta za fiziku.

- Upozorili smo i na to da se broj radova sa naučnih skupova smanjio za tri do četiri puta, jer ljudi nemaju novca za putovanje.

On dodaje i da se ogroman novac troši na popularizaciju nauke, umesto na poboljšanje nauke, kako bi imali šta da promovišemo. S godišnjim budžetom od 5.000 dinara po naučniku nemoguće je otputovati na naučni kongres, potvrđuje i dr Ivan Dojčinović, prodekan za nastavu Fizičkog fakulteta u Beogradu:

- Od tih 5.000 treba da putujem, da kupujem kablove, utikače, prekidače i ostale sitnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MITROVIC Despota Ilija

14.05.2013. 11:12

Istrživanje tople vode nije nauka. nikad nismo imali više "DOKTORA NAUKA." A REZULTATI NI MLAKA VODA ponudite privrednicima vaša dobra dostignuća i imaćete novca za dalje istraživanje. lelemudanje ne daje pare . gospodo doktori nedostatak novca osejaće žito od kukolja.

Asgard

14.05.2013. 20:49

Naucne institucije su svojim nikakvim rezultatima opravdali smanjenje ulaganja u njih! Zasto ulagati u nesto sto ne donosi nikakve rezultate. Ako neki naucni institut ima neki potencijal neka pronadje svog sponzora medju firmama koje bi njihova istrazivanja i pronalaske mogle da implementiraju u poboljsanje svog poslovanja - i resen problem. Ako nijedna nasa naucna institucija nije u poslednjih 10 godina izumela nista od cega bi bilo ko u ovoj zemlji imao koristi onda ne treba ni da postoji!

Sladjana

14.05.2013. 22:56

Pre svega, ispravite ime. Predsednica Sindikata zove se Đurđica Jovović! Ono što nije napisano u tekstu a važno je, jeste da je neko potrošio 400 miliona na ime uvećanja mase za plate prošle godine od 3,46% a niko povećanje plate nije dobio kao ostali na budžetu. Nešto tu nije u redu. U nauku, svakako, treba ulagati.

Sladjana

15.05.2013. 13:49

Pogrešili ste ime predsednice sindikata, ja sam vam to napisala, objavili ste komentar, ali niste ispravili ime "Đurica" u "Đurđica".