Titov trezor još popisuju

V. C. S.

ponedeljak, 06. 05. 2013. u 20:58

Титов трезор још пописују
Komisija za Brozove stvari nije završila rad. Oliver Antić: Posao ide sporo jer ima na hiljade predmeta. Veliki problem su i stari novčići, koji nisu dobro popisani i zavedeni

SADRŽAJ vreća, nađenih u sefu Narodne banke Srbije, u koje je Predsedništvo SFRJ pohranilo stvari posle smrti maršala Josipa Broza Tita, još nije obelodanjen, jer Komisija nije završila posao. Nije reč ni o kakvom prikrivanju, kao što se spekuliše - kaže, za „Novosti“, predsednik tročlane komisije i savetnik predsednika republike prof. Oliver Antić.

Ovu komisiju oformio je predsednik Tomislav Nikolić da, u ime Predsedništva, kao pravnog naslednika nekadašnjeg Predsedništva SFRJ, otvori sefove, utvrdi šta je u njima i o tome obavesti Prvi osnovni sud, pred kojim se vodi ostavinski postupak između Brozovih naslednika. Osim Antića, komisiju čine i Nikolićev savetnik general Milorad Simić i zamenik generalnog sekretara predsednika Nenad Jevremović.

Komisija je otvorila sef u NBS 10. aprila i od tada traje popis stvari i poređenje sa spiskom koji je uz njih pohranjen.

- Posao ide sporo jer ima na hiljade predmeta, a među njima i onih koji nisu dobro zavedeni. Recimo novčići, kod kojih je jako bitan datum izdavanja, jer od toga zavisi njihova numizmatička vrednost. A neki su pogrešno popisani u vreme kada je komisija Predsedništva SFRJ sastavljala spisak. Zato je bitno da svaki predmet bude identifikovan. Kada budemo izašli s konačnim sadržajem sefa, javnost će biti prilično iznenađena - kaže Antić za „Novosti“.

On ne može da precizira kada će posao biti završen. Uz to, Antić podseća da su ranije vlasti sadržaj sefova proglasile tajnom, pa Komisija mora da bude sigurna da među nađenim stvarima nema i dragocenih papira:

- I naslednici i javnost su čekali 33 godine, pa će morati da ulože još malo strpljenja kako bismo došli do prave istine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

demokrata

06.05.2013. 21:45

Samo dok ne podelimo ovo malo neke stvari medju sobom a posle ćemo da pokažemo svima ono što ostane, hehehehehehehhehe!!!

Sredoje

06.05.2013. 22:29

Ko zna da li ce oni sve to dobro da popisu, sve mi se cini da ce i neki od njih da omrse svoje brkove.

Kajzer Soze

06.05.2013. 22:32

Koji bre Brozovi naslednici sve je to srpsko zlato koje je sam Broz prisvojio, i koje treba kroz restituciju vratiti njenim pravim nalednicima

Leva ruka desni dzep

06.05.2013. 22:46

Ma ja , sada sve to nije uredno i lepo popisano , pa cete vi lepo popisati i uredno spustiti u svoj dzep.

Leva ruka desni dzep

06.05.2013. 22:50

Javnost ce biti prilicno iznenadjena :----kako bas nista nismo nasli vredno osim neke bizuterije sa buvljaka.

Zoran1

07.05.2013. 00:13

Kako je moguce da neko ko je u drzavu dosao bez icega i ko je "radio besplatno da samo pomogne narodu" zavrsi kao miljarder? Ko tu koga laze? Da se dedinjski klan ne boji istine, drzavne arhive bi bile davno vec otvorene.

Miro Markovic

07.05.2013. 02:06

Veoma je ironicno da jedan diktator, koji je dosao da bude vodja proleterijata, bez igde icega osim idelologije za otimacinu tudjeg, sada ima zaostavstvinu koju njegovi "naslednici" vodje hoce sa pravom da naslede. Kao ideoloski komunisti oni treba da se stide bilo kave imovine, jer kad su oni dosli na vlast, svima porodicam koje su imale posteno steceno: kuce, zemlju, umetnicke predmete, novac, zlatno, itd., sve je bilo oteto i prigrabljeno a svi vlasnici proglaseni za neprijatelje i poubijani

atlas2000

07.05.2013. 07:14

Srbija nije pravni sljednik sfrj, to je već 1000 puta potvrđeno, ali srbi, kao srbi ko prase na progon!

Marko Bg

07.05.2013. 21:43

@atlas2000 - posto me vec vuces za jezik,reci cu ti da su najvise Srbi iz Sbije,narocito iz Beograda se zalagali i nadala da se SFRJ ne raspadne. Najveca jugonostalgija vlada u Beogradu i Srbiji...i kad bi sad isao po celoj SFRJ i pitao ljude "da li bi ste voleli da ponovo postoji SFRJ",najveci deo pozitivnih odgovora bi dobio u Srbiji !

Marko Bg

07.05.2013. 07:16

Pa jeste,sve smo probleme resili,sve cveta i blista,pa saavetnik predsednika drzave nama pametnija posla nego da ceprka po nekakvim dzakovima !

Mile

07.05.2013. 10:16

Tito jezuit je bio samo izvršilac zločina nad 3 mil.Srba. Tito je bio egzekutor centralne katoličke komande iz Vatikana. U Drugom klanju (Čitaj: Drugi svt. Rat) sa Titom je upravljala ista centralna katolička komanda kao i sa:1.) Antom Pavelićem-Jasenovac 2.) Horti Miklošom-Racijom u Vojvodini 3.) Dražom Mihajlovićem i 4.)Handžar divizijom. Cilj je bio zversko ubijanje 2 milona Srba.

Zaplanjac

08.05.2013. 07:22

@Mile - Mile kad nešto pišeš potrudi se da to bude nešto pametno. Ovo što si napisao je da ne kažem šta. Ma ko da je Tito bio period njegove vladavine odn. sistem je bio dosta pošteniji i humaniji. Uostalom čovek nije ništa prisvojio, niti ostavio svojim naslednicima. Sve je ostalo u ondašnjoj državi i nije iznešeno na Kipar ili bilo gde drugde. Nisu ga voleli, niti ga danas vole lopovi, kriminalci i večito gladna buržoazija.

miki

07.05.2013. 15:06

@ - Au,grobar u sefu bravara! ocistice ga ocas posla,pa njima bi bio mali i sef emirata!a gde je tu dinkic,on je expert za pronalazenje para(grcka,kipar,svajcarska)