Nove bolesti u našim krajevima, vraća se i malarija

Tanjug

03. 05. 2013. u 12:07

Stručnjaci upozoravaju da su vrućine donele bolesti do sada nepoznate na ovom podneblju, a vratile su se i one koje su bile iskorenjene

BEOGRAD - Sa lepim vremenom stigla je i najezda komaraca, a sa njima i strah od mnogih bolesti koje prenose, kao što su denga, žuta groznica, virus Zapadnog Nila, čikungunja groznica, a stručnjaci se slažu da su globalno otopljavanje, tropske vrućine, migracija stanovništva, doneli u naše krajeve infektivne bolesti koje su bile nepoznate na ovom podneblju.

Oni takođe ukazuju da su se vratile i stare bolesti koje su bile iskorenjene na ovim prostorima Evrope, poput malarije.

Koordinator za vektorske zarazne bolesti i zoonoze u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" dr Bojana Grgić rekla je Tanjugu da je prošle godine prvi put kod nas registrovan virus Zapadnog Nila, ali da postoji opasnost da se pojave i denga i čikungunja groznica, jer su registrovani u okruženju.

ČUVAJTE SE KRPELJA

Prof. Delić istakao da je realno očekivati i pojavu infekcija koje se prenose ujedom krpelja, da su u Hrvatskoj i Sloveniji registrovani krpeljni encefalitisi, i da će testovi za dokazivanje ove bolesti biti dostupni u Srbiji ove godine.

Ona je naglasila da će se nadzor, što se tiče virusa Zapadnog Nila, obavljati i ove godine u humanoj populaciji, ali je dodala da bi mnogo značilo da se u nadzor uključe i veterinarske ustanove.

Komarci, kako kaže, više ubadaju životinje nego ljude (posebno konje), prenose im infekciju i njihovim praćenjem na određenom području znalo bi se da li je virus u cirkulaciji.

"Sve te službe treba nas da obaveste da na određenom području imamo cirkulaciju virusa, da treba da podignemo sistem i da pratimo šta se dešava u humanoj populaciji i da na vreme upozorimo ljude", naglasila je ona.

Grgić je pojasnila da je za groznicu Zapadnog Nila karakteristično da se infekcija uglavnom odvija bez simptoma ili su toliko blagi i nespecifični da niko ne bi pomislio da se radi o nekom egzotičnom oboljenju, a da se teži oblik bolesti u vidu meningitisa ili encefalitisa, koji zahteva bolničko lečenje, razvija kod jedne od 150 ubodenih osoba.

KAKO DA SE ZAŠTITITE

Dr Grgić kaže da treba izbegavati boravak napolju, bar dok se ne sprovede akcija zaprašivanja, kao i da treba izbegavati periode kada komarci najviše ubadaju, a to je sumrak ili rano jutro. “Ukoliko već moramo da boravimo u tom periodu napolju treba nositi adekvatnu odeću dugih rukava, a ako to nije moguće onda nepokrivene delove kože treba mazati sredstvima koja odbijaju komarce”, nagasila je ona. Kuća se od komaraca može zaštititi stavljanjem mrežica na prozore, ali i sredstvima za uništavanje komaraca. “Vodu u posudama koja se zadržava treba menjati, jer ta ustajala voda je pogodno stanište za razmnožavanje komaraca. To su stvari koje mi za sebe možemo da uradimo”, zaključila je naša sagovornica.

Prvi oboleli od groznice Zapadnog Nila otkriven je prošle godine početkom jula, a 71 pacijent imao je verovatnu ili potvrđenu infekciju.

“Od ovog broja negde oko 75 posto pacijenata javilo se na teritoriji Beograda, oko odsto iz južno Banatskog i Sremskog okruga. To su bila područja pogođena infekcijom”, ukazala je dr Grgić.

Govoreći o ostalim bolestima koje mogu da prenesu komarci, ona je naglasila da denga i čikungunja groznica nisu registrovane u Srbiji, ali da je denga registrovana u Hrvatskoj i Francuskoj, a čikungunja groznica u Italiji, što ukazuje da se mogu pojaviti i kod nas.

Direktor Klinike za Infektivne i tropske bolesti KCS prof. dr Dragan Delić naglašava da za njega kao infektologa nije dilema da li će pojedinih infektivnih bolesti biti, samo je pitanje vremena kada će se one pojaviti.

On kaže da je virus Zapadnog Nila dokazan prošle godine, jer su bili dostupni testovi za dokazivanje ove infekcije, što ne znači da ga nije bilo i ranije.

“Stvorili su se određeni uslovi da se ta infekcija pojavi u našoj populaciji, a to su migratorne ptice, koje su domaćini za ovu infekciju, tu su komarci koji prenose infekciju sa ptica na čoveka i tu je populacija koja nema imunitet”, rekao je Delić.

On je naglasio da je samo u ovoj ustanovi prošle godine od virusa Zapadnog Nila lečeno 58 pacijenata, da je desetak pacijenata umrlo i da su to uglavnom bili stariji bolesnici sa nekim hroničnim bolestima.

On je upozorio da klimatske promene, porast temperature, migracija stanovništva pogoduju prenosiocima određenih infekcija, a posebno komarcima, i da će se nove infektivne bolesti pojaviti na ovom podneblju, ali da će se ponovo vratiti i one koje su bile skoro iskorenjene, poput malarije.

Pobeći od komaraca ne možemo, ali se možemo zaštititi kako bi njihove ubode sveli na minimum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Pavle

03.05.2013. 12:32

Nije cudo da ima toliko komaraca,jer se na vreme ne unistavaju larve.Bara ima na pretek a to je i leglo komaraca.Sve se zna,a nista ne preduzima.Svake godine ista prica.

dejan

03.05.2013. 12:48

da kazete dok se ne izvrsi zaprasivanje ali to zaprasivanje se vrsi samo u beogradu jer je ocigledno srbija samo beograd i nista vise a u istocnoj srbiji nije zaprasivano valjda jos od vremena tita pa nas svake godine terorisu komarci a ove godine je posebna prica verovatno komentar nece biti objavljen jer sam napao nas voljeni grad drzavu u drzavi ali je to nazalost istina sve se radi za beograd pa nije ni cudo sto su se svi odvojili od nas jer ljudi nisu hteli sve da daju za beograd

Hovan dugi

03.05.2013. 15:00

@dejan - cuti dok nisu poceli da vade organe na istoku za ove cate u velikom prljavom gradu.

krole

03.05.2013. 18:46

@krole - Znanje stices kroz skolovanje,a samim tim diploma treba da znaci da si stekao i neko znanje! Sto ne odes na operaciju ili pregled kod nekog doktora bez diplome?

darko82

03.05.2013. 23:12

@krole - A diploma moze i da se kupi ili da se zaradi ako si tain i mamin sin ili cerka. Uvek glasam za znanje. Puno nam je zdravstvo ovih sa diplomama koji ne znaju ni najosnovnije stvari da prepoznaju, kamo li nesto drugo.

Hovan dugi

03.05.2013. 14:59

@kicholino - jak si mi ti kad se komarca plasis,to je sve propaganda da bi se kontrolisalo stanovnistvo, zimi u kuce leti u kuce ,napolju je opasno u prirodi .Nekad se covek borio za opstanak u prirodi a sad ga teraju da zivi u karantinima

@hovan dugi

03.05.2013. 16:01

@kicholino - NATO pakt je kriv za sve, namerno truje sveti srpski narod i pravoslavlje. Nato, CIA, MOSAD i naravno Vatikan.

kicholino

03.05.2013. 16:15

@kicholino - ma daj covece sta bre lupetas...pa zivim u prirodi na obali save...dodji i sedi jedno 15 minuta na terasi u bilo koje doba dana ili noci pa da vidimo kakav si junak...

komarac

03.05.2013. 14:22

@ - Kako ce da uniste korupciju a nemogu ni komarce, ja neznam sta se ceka a ovoliko plasite narod preko medija

Vladimir

03.05.2013. 17:41

Dokle god postoje komarci na nasoj teritoriji postojace sansa da neko dobije bolest.