Veliki petak najtužniji dan u hrišćanstvu

Tanjug

petak, 03. 05. 2013. u 10:17

Велики петак најтужнији дан у хришћанству
SPC i vernici obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet Isus Hristos. Ovaj dan hrišćanske žalosti je poslednji i najznačajnijih u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hristos.

Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica.

Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja hristovu sahranu.

Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajnijih u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskrsenja koji SPC obeležava u nedelju 5. maja.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova jevanđelja o događalima u dane Stradanja.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a u Srbiji je običaj da se zaustave svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se farbaju jaja u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.

Srpski patrijarh Irinej pozvao je u uskršnjoj poslanici vernike da ostajući uz Boga, ostanu dušom i srcem i uz stradalni narod na Kosovu i Metohiji i u svim krajevima zemlje gde pravoslavni stradaju zbog imena i vere u Hrista.

''Pozivajući vas sve na bogoljublje i čovekoljublje, deco naša duhovna, pozivamo vas i da svagda ostanete uz onoga koji je pobedio sva stradanja i iskušenja, koji je na kraju pobedio smrt kao našeg najvećeg neprijatelja, da, ostajući uz njega, ostanemo dušom i srcem i uz naš stradalni narod'', kazao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski Irinej služiće Vaskršnju liturgiju u ponoć između subote, 4. i nedelje 5. maja u Hramu Svetog Save.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

momcilo

03.05.2013. 10:30

nasa vlast je uspela da danas imamo raspece Srba sa KiM. Srbi sa KiM dele sudbinu Hrista. Izdani i prodani od svoga naroda za neke sitne pare.

Demokrata/sps dukelo

03.05.2013. 16:26

@Demokrata / SPS - Malo postovanja omasio si rubriku za te lobisticke provokacije da li si ti Srbin.......

srpska

03.05.2013. 13:22

Ja mislim da smo mi Srbi odlutali od vjere pravoslavne. Evo jedan banalan primjer. Veceras je najtuzniji dan, ali ce se piti i slaviti do zore, kao da je "najobicniji dan". Zato nam se sve ovo desava i desavace. Pozdrav

sMile

03.05.2013. 18:50

@srpska - Danas je post, i molitva za Isusove muke,, nema krkacenja prasetine , jagnjetine, rakije..itd.. !! ;-))

Stefan Perovic

03.05.2013. 13:26

Nazalost,najtuzniji i najcrnji dani za Srbe su posle 5 oktobra.....Trenutno je Srbija na rasprodaji....

Немања

03.05.2013. 15:16

Музика трешти пред кафићима,редови за пљескавице,журке у најави за вечерас.....Шта да очекује овај народ?

sMile

03.05.2013. 15:40

Svim ljudima dobre volje koji se drze krscanskih nacela, Srecan Uskrs,, Hristos Vaskrse i sve najbolje u zivotu i radu,,!! ziveli,,!! ;-))

Milan,konobar

03.05.2013. 21:51

Ako je? A jeste,Veliki petak najtužniji dan u hrišćanstvu.Onda pozivam i prozivam RRA da izvrši svoju zakonsku obavezu i kazni bar one radio i TV stanice koje imaju nacionalnu frekfenciju koje su danas emitovale muziku.Jer se samo tako mogu naučiti pameti.Pa imali išta gore nego na najžalosni dan puštati muziku?Jesmo li mi kao narod svesni i zreli ili nismo?