Država slepa za Nikolinu

Jelena ILIĆ

28. 04. 2013. u 20:55

Slepa devojčica proterana s KiM, Nikolina Petković (7), lišava se prava na školovanje. Pored tolikih „evropskih zakona“ i komisija, jedino razumevanje stiže od drugova iz razreda

SEDMOGODIŠNJA Nikolina Petković, rođena bez očnih jabučica, lekari kažu - žrtva bombardovanja osiromašenim uranijumom - dete je drugog reda. Iako zakoni Srbije kažu da joj sleduje pomoć države u školovanju, njeni školski dani su pravo mučenje, jer nastavnih sredstava, a ni stručnjaka za rad sa Nikolinom nema.

Prošlog septembra, iako težak invalid, krenula je u prvi razred osnovne škole „Heroj Ivan Muher“ u Smederevskoj Palanci, po principu inkluzivnog obrazovanja. Ipak, ona ne može samostalno da pohađa školu, pa su joj neophodni defektolog-tiflolog, prilagođena nastavna sredstva i pomagala, udžbenici, računar sa prilagođenom tastaturom i mišem, prevoz do škole i nazad.

- Od svega toga, Nikolina ima jedino personalnog asistenta na časovima. U školi nemaju obučenog kadra za rad sa slepom decom, niti učila. Za to nema novca. Isti odgovor daju i u opštini. Ni u predškolsko nije išla, nisu imali uslova. Država kažnjava moje dete kao da već nije dovoljno kažnjeno - kaže otac Jugoslav Petković.

Roditelji slepe devojčice su se obraćali svima - od škole, opštine, preko prosvetne inspekcije, do ministra prosvete.

Ministar reče da za Nikolinin slučaj „nema nadležnost“.

BEZOBRAZNI SU! PREDSEDNIK opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić Kena, upkros obećanju, nije odgovorio na pitanja „Novosti“. Nezadovoljan što se porodica obratila novinarima, u telefonskom razgovoru poručio je „da im je pomogao više nego ikom drugom, da koriste njegovu osetljivost na bolesnu decu, da su bezobrazni i da svaki dan nešto traže“.

- Zahtev opštini podneli smo polovinom februara - kaže otac. - Odgovor nismo dobili, a usmeno nam je rečeno da ne mogu da pomognu. I škola se obraćala, bez uspeha.

I zaštitnik građana se uključio preporukom. Isti zahtev roditelja i pedagoga škole, kao i zaštitnika građana, nije rešen, iako je rok od sedam dana davno prošao.

- Komisija je 2011. predložila da dete upišemo u školu za slepu i slabovidu decu u Kragujevcu. Nemamo uslova da se preselimo, a ne možemo dete od sedam godina, životno vezano za nas, da pošaljemo samo u internat - kaže otac Jugoslav.

Nikolini nije obezbeđen ni prevoz.

Ministar Žarko Obradović, u pismu roditeljima, naveo je da, shodno zakonima ove zemlje „svaki učenik sa smetnjama u razvoju ima pravo na prevoz ili naknadu prevoza od kuće do škole i nazad bez obzira na udaljenost“. Još jedno mrtvo slovo na papiru.

U Centru za socijalni rad kažu da su specijalizovano kombi vozilo ustupili dnevnom boravku za decu i omladinu ometenu u razvoju „Puž“.

Porodica Petković je tako mesecima u začaranom krugu mrtvih propisa i krutih institucija. Nikolina, uprkos svemu, ne izostaje iz škole. Stidljiva i ranjiva, odmah je očarala drugare, koji joj nesebično pomažu, kao i personalni asistent Nataša. Kaže, najviše voli matematiku, a na času srpskog samo sluša, jer da bi naučila da čita, potrebne su joj knjige na Brajevom pismu.ŽRTVA BOMBARDOVANJA NATO

PORODICU Petković rat je 1999. proterao iz Đakovice i zarobio u dvadesetak kvadrata sobe 203 hotela „Srbija“ u Boru. Tu se u oktobru 2005. rodila Nina. Lekari kažu da je njen hendikep posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom. Otac i majka su nezaposleni.

Imaju još dvoje dece. Očne proteze koje Nina nosi, jednom godišnje roditelji dobijaju preko lekarske komisije, a sve ostalo kupuju sami. Tako zakon kaže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

tamaris05

29.04.2013. 08:21

Inkluzija u skolama je najveca GLUPOST koju je ova drzava mogla u skolstvu da uradi jer deca sa nedostatkom, kao ova devojcica, nemaju adekvatne mogucnosti da se skoluju a normalna deca gube na kvalitetuo obrazovanja jer nema u svim skolama posebno obucenog lica za rad sa decom sa posebnim potrebama vec to moraju da rade ucitelji koji nisu za to skolovani.Bolje je da takva deca idu u posebne skole a da se organizuju zajednicke ekskurzije i vannastavne aktivnosti.

Stari iseljenik

29.04.2013. 08:45

Tog mangupa treba odmah oterati sa mesta predsednika! On je očigledno utuvio sebi u glavu da su građani zbog njega tu, a ne on zbog građana! (koji su ga birali!) Takvih tupsona je na žalost prepuna Srbija! Sramota. Vlada Srbije bi pod hitno trebala da podrži tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv onih koji su koristili zabranjeno oružje kod bombardovanja Srbije. Ovakvih posledica biće sigurno dolazećih godina još više.

Dara

29.04.2013. 09:36

Predsednik opstine kaze da su bezobrazni.Jao jao, tugo moja.Kako ga samo nije sramota obrusavati se na ove nesrecnike.Takvi su nam svi politicari,a mi ih biramo i dalje.Tesko nevoljnicima u ovoj bednoj zemlji.

zoks

29.04.2013. 09:50

Ovim evrofanaticima ce ta eurupa glave doci!Nego mi je zao sto "uz suvu i sirova gori"!

jugoslav

29.04.2013. 10:20

ja sam otac mile nikoline to sto kaze presednik opstine da sam iso svaki dan to nije istina isosam 5 ili 6 puta da trazim ono sto po zakonu sledi moje cerki za skolovanje zasto da moja cerka nikolina nema uslova za obrozovanje kao ostala deca i sta je mene davao non stop to nije tacno jer opstina je duzna po zakonu da obezbedi uslova za skolovanje a naricito invalitima moje cerki nisu nista obezbedili za skolovane

DOBRONAMERNA SUGESTIJA

29.04.2013. 11:06

@jugoslav - Nisam shvatio kakva je tačno uloga tog internata koji se ovde spominje ali ako imaju uslova da je prime, ako bi se brinuli o njoj, što bi valjda logično činili - kako ne bi, i ako je to uslov za njeno školovanje, mislim da bi ste trebali da je pustite. Ipak je za njeno najveće dobro da bude što samostalnija, kao i za svako drugo dete, pa kakvo god dete bilo i kakve god potrebe imalo....

Goran

29.04.2013. 11:20

(Ako je tacna informacija o telefonskom razgovoru) Radoslav Milojičić Kena je covek koga treba smeniti i zabraniti pristup bilo kom Birou za zaposljavanje. Neka provede dva minuta bez ocnog vida pa neka onda prica ko je bezobrazan. Od svakakvih spodoba nam zavisi da li ce nam neko pomoci kad nismo u zdravom stanju.

vesna

18.06.2013. 13:34

Postovani roditelji,imam licno iskustvo jer mi je muz slepo lice.Takodje je skolovan od svoje sedme godine u takvoj skoli u Zemunu

vesna

18.06.2013. 13:39

Obratite se savezu SLEPIH i Slabovidih,sm palanka.Zbog buducnosti vaseg deteta evo vam i broj telefona 026 318236.Trazite vesnu ili Zoricu.Molim vas prihvatite,za dobrobit vaseg deteta!pozdrav vesna!