Šabić: Naše podatke imaju svi, a mi to potcenjujemo

FoNet / Tanjug

11. 04. 2013. u 11:29

Naše podatke imaju svi, od obdaništa, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, kulturno umetničkih i sprotskih društava, i nismo ni svesni problema - rekao je Rodoljub Šabić

BEOGRAD - Akcije kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti su pokazale da ličnim podacima mogu da pristupaju neovlašćena lica jer se čuvaju na nebezbedan način, izjavio je danas poverenik Rodoljub Šabić na otvaranju sastanka organa za zaštitu podataka o ličnosti država Centralne i Istočne Evrope.

Poverenik je ukazao da naše podatke imaju svi, od obdaništa, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, kulturno umetničkih i sprotskih društava što vrlo često potcenjujemo, a da nismo svesni problema.

"Kasno smo doneli Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je na načelnom nivou u skladu sa evropskim standardima, ali on ima dosta kontradiktornosti, rupa, provalija", zaključio je Šabić i dodao da je pitanje da li Srbija ima dovoljno snažnu instituciju koja bi obezbedila primenu standarda koji su propisani zakonom.

PRISLUŠKIVANJE

Šabić je kao jedan od problema naveo činjenicu da je potpuno liberalan uvoz opreme za prisluškivanje u Srbiju. On je postavio i pitanje kako firme u sektoru bezbednosti, koje zapošljavaju hiljade ljudi, pristupaju i obrađuju lične podatke.

Ukazujući da je uspeo da napravi kvalitetnu ekipu, on je naveo da postoji problem u broju ljudi koji će se na adekvatan način baviti pitajem zaštite podataka o ličnosti.

Nadzor nad zdravstvenim institucijama je pokazao da se upitnici o dobrovoljnim davaocima krvi čuvaju na otvorenim policama bez ikakve kontrole, rekao je on dodajući da su na njima odgovori na veoma lična pitanja.

Kod mobilnih operatera se pokazalo da je podacima o komunikaciji pristupano više put nego što se, po njegovim rečima, može opravdati potrebama policije i službi bezbednosti.

Rezultati te akcije su pokazali ogroman kontrast između stvarnog stanja i ustavnih garancija za zaštitu ličnih podataka, upozorio je Šabić i dodao da se otvorilo pitanje pristupa neovlašćenih lica podacima o korisnicima mobilnih telefona.

"Privatni sektor, bezbednost biometrije, video nadzor i bezbednosna provera su ogromne oblasti u kojima se svakodnevno robusno vrše obrade podataka, a da mi nemamo nikakvih zakonskih pravila", rekao je Šabić novinarima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Srki

11.04.2013. 15:23

Ovaj cova ne zna posao koji bi trebao da radi, a uz to je pokazao da je politicki orjentisan u nekolko slucajeva kad je zabranjivao pristup informacijama koje bi javnost trebalo da zna.

Bakivet

11.04.2013. 17:09

Dali smo , prilikom vakcinacije psa, lične podatke našem veterinaru radi upisa u bazu pri Ministarstvu poljoprivrede! Neko iz ministarstva je naše lične podatke prosledio nekoj seoskoj stanici iz Ripnja. Oni nas zovu na kućni telefon, prete i maltretiraju. Kažu, moramo kod njih da vakcinišemo psa! Prijavili smo ih ministarstvu poljoprivrede, ali kakvu satisfakciju imamo od toga?