Ceo život dve sobe

R. Dr.

petak, 05. 04. 2013. u 20:58

Цео живот две собе
Najveći broj stanova u republici je dvosoban, a popis pokazao da se zidaju sve veći. Najgore u Trgovištu, a najkomfornije u Velikom Gradištu

KUHINjA sa dve sobe mera je stambenog prostora prosečne porodice u Srbiji. Od tri miliona stanova u kućama i zgradama u republici svaki treći je dvosoban. U najvećoj teskobi živi se u gradovima, gde je dve trećine stanova manje od 80 kvadrata.

Da građani Srbije, ipak, žive u nešto većem komforu nego deceniju ranije, pokazali su rezultati popisa stanovništva, koji se odnose na površinu stanova i broj prostorija u kojima žive građani Srbije. Prebrojavanje je ukazalo da je u odnosu na 2002. danas manje garsonjera, dok najveći porast beleži broj većih apartmana.

- U republici je evidentirano nešto više od milion dvosobnih stanova - objašnjava Snežana Lakčević iz Republičkog zavoda za statistiku. - Sličan broj stambenih jedinica ove strukture evidentiran je i 2002. godine. Apartmana od jedne sobe je 461.316, što je za tri posto manje nego deceniju ranije. U blagom porastu su veći stanovi, a među njima je najviše trosobnih - 840.734.

Stanovi sa dve sobe najčešći su u svim delovima Srbije, a najveća teskoba vlada u - gradovima. Tome u prilog ide broj garsonjera, kojih je najviše u Beogradu. Za razliku od žitelja prestonice koji se tiskaju u sobi i kujni, najkomfornije je u Vojvodini. Stanovnici severne pokrajine žive u kućama, među kojima je najviše onih koje pod krovom kriju pet i više soba.

Najveći broj prostora za stanovanje u Republici ima između 40 i 80 kvadrata. Najmanju prosečnu površinu imaju stanovi u Trgovištu i Priboju (54,4), a za svega neki kvadrat veće su ”gajbe” u Majdanpeku (55,6) i Crnoj Travi (56,4). Četiri zida, sa druge strane, najdalja su u Velikom Gradištu i Malom Crniću, gde prosečna kvadratura prebacuje 100 kvadrata. Ove gradove po kvadraturi prate ”gajbe” u Svilajncu, Golupcu i Petrovcu na Mlavi.

Da veliki broj stanova ne znači i komfor smatra Goran Rodić iz Odbora za građevinarstvo PKS:

- Većina praznih stambenih objekata u lošem je stanju - za rušenje ili temeljnu obnovu. Prema našim podacima, u Srbiji postoji čak 1,5 miliona stambenih jednica koje ne ispunjavaju standarde za život u njima.

PREKO DEVET SOBA U 18.500 KUĆA

U KOMOCIJI najviše uživaju vlasnici oko 300.000 stanova i kuća koji broje više od pet soba. Popis je otkrio da je 146.000 petosobnih stanova, dok je onih sa šest odaja 75.000. Mapa je, međutim, potrebna stanarima kuća i stanova koje pod krovom imaju devet i više soba i kojih je prebrojano čak 18.500.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Stan od 40 kvadrata

06.04.2013. 16:58

Nije problem srbiji da napravi vece stanove i kuce, imamo i prostora i majstora da zidaju. Problem je u svim pacovima koji se ugradjuiju u stanogradnju, pocevsi od drzavne korumpirane birokratije, pa preko posrednika nekretnina i banaka zelenasa, pa na kraju do kriminalaca koji pare od pljacki i droge peru preko investicija u gradjevinu.