BEOGRAD - Stranka Zeleni Srbije saopštila je u četvrtak da je u Timočkom regionu uginuo zabrinjavajuće veliki broj ptica, pretežno u pograničnoj oblasti prema Rumuniji i Bugarskoj, u Knjaževcu, Zaječaru i Minićevu i upozorila građane da ne diraju ptice do potvrde laboratorije, jer postoji opasnost zaraze.

Problem je prijavljen nadležnim službama, a 19. marta su uzeti uzorci i poslati Epidemiološkom Institutu Zaječar, a odatle su po nalogu inspektora poslati i u refernetnu laboratoriju u Kraljevu.

Masovni pomor ptica u celoj Timočkoj krajini, svakako se ne može pripisati prvobitnoj informaciji da je "jutarnji mraz" uzrok pomora ptica, navodi se u saopštenju.

Reč je o višednevnoj pojavi čiji uzrok nije hladno vreme, jer su temperature svakodnevno u porastu, a pomor ptica je svakim danom sve veći, ukazuju Zeleni.

Još je sve u sferi nagađanja, a Zeleni Srbije podsećaju na slične slučajeve u susednoj Rumuniji pre par godina, ali i širom Evrope i Amerike.

Za sada nisu primećeni bilo kakvi efekti te pojave na stanovništvo, osim masovnog broja ptica čija beživotna tela leže uanokolo, navodi se u saopštenju.

Zeleni upozoravaju da bi što pre trebalo prikupiti uginule ptica kako ne bi došlo do epidemije usled raspadanja i nekontrolisanog hranjenja mačaka i svaštojeda uginulim pticama.