Srbi sa severa KiM: Odbačene su ucene i poniženja

E. V. N.

03. 04. 2013. u 12:31

Srbi sa severa Kosmeta jednoglasno pozdravili odlučnost državnog vrha Srbije na pregovorima u Briselu. Od međunarodnih predstavnika zatraženo da se osigura mir, a od Srbije da zaštiti narod

ODLUČNOST i jedinstvo državnog vrha Srbije, iskazani u osmoj rundi pregovora sa Prištinom u Briselu, izraz su državničke, nacionalne i odgovorne politike prema najbitnijem državnom pitanju. Ta odlučnost je kod građana i rukovodstva na severu Kosmeta prihvaćena i pozdravljena kao neprihvatanje daljih ucena, ponižavanja i uslovljavanja od strane jednog dela međunarodne zajednice.

Ovo je zaključeno u sredu, na zajedničkoj sednici četiri Skupštine opština sa severa Kosova i Metohije, održanoj u Leposaviću. Odbornici sa severa Kosmeta od međunarodnih predstavnika na KiM zatražili su da, u skladu sa svojim mandatom, osiguraju mir i bezbednost za sve Srbe i nealbance. Izrazili su očekivanje da će se međunarodne snage bezbednosti uzdržati od jednostranih poteza i blagovremeno sprečiti svaki pokušaj tzv. prištinskih vlasti da nasilnim akcijama ugroze mir i bezbednost na Kosovu.

Povodom otvorenih pretnji iznetih u pojedinim medijima i najava moguće nasilne integracije severnog dela Kosmeta u tzv. kosovsku državu, predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić poručio je vlastima u Prištini, američkoj administraciji i Briselu da znaju da ”Srbi sa Kosova i Metohije nisu ratni plen Albanaca koji su dobili 1999”:

- Nismo mi ničija svojina i ne mogu oni raspolagati nama kako misle. Mi smo svoji, živimo na svojoj zemlji i niko nema pravo da primenom sile menja taj naš status.

Ristić je poručio kontingentu američkih vojnika, čiji je dolazak najavljen ”da su dobrodošli ukoliko žele da očuvaju mir i sigurnost svakoga ko živi na ovim prostorima”:

ODBOR ZA OSNIVANjE SKUPŠTINE SKUPŠTINE opština Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok formirale su u sredu Odbor za pripremu akata o osnivanju Skupštine, vodeći računa, kako je rečeno, o Ustavu Srbije i volji građana iskazanoj na referendumu februara prošle godine. U sastav Odbora ušli su predsednici i sekretari Skupština četiri opštine sa severa Kosova, a prema potrebi, Odbor će angažovati stručna i druga lica.

- Ako im je namera da silom pokušaju da instaliraju kosovske institucije na teritoriji opština severnog Kosmeta biće smatrani kao okupaciona sila i mi ćemo se prema okupacionoj sili ponašati kako zaslužuju.

On je poručio vlastima u Beogradu da, ukoliko međunarodne snage odustanu od svoje obaveze osiguravanja bezbednosti za sve građane na KiM ili stoje po strani u slučaju nasilja i oružanih akcija, država Srbija ima obavezu da zaštiti svoj narod na ovom prostoru.

U jednom od zaključaka s sednice ukazano je na potrebu da se u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji vrati ruski kontingent u sastavu Kfora, koji bi za srpski narod bio garant mira, a u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Srbi u Gračanici smatraju da osmom rundom pregovori i Briselu nisu okončani i da se očekuje njihov nastavak.

- S obzirom na to da ništa nije dogovoreno, to je još jedan dokaz da naš pregovarački tim neće ići ispod predviđenog minimuma, a to je ZSO sa izvršnim ovlašćenjima u oblasti policije, sudstva i prostornog planiranja - kaže Vladeta Kostić, načelnik kosovskog okruga.

On naglašava da Srbi južno od Ibra u zajednici vide spas zato što je to jedino rešenje i zaštita za njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Danica

03.04.2013. 22:00

najvažnije je uraditi da se naši ljudi na Kosmetu osećaju sigurno i da ih Srbija nije izdala. Oni su svi heroji srpskog naroda.

slava

04.04.2013. 17:52

ja sam siguran dace da potpisu jer vucic vec je reko da ce da bude lose ako nema dogovora ja neznam kako moze da se pregovara sa albancima ako oni nece