Srbija obeležila Dan državnosti

Tanjug

15. 02. 2013. u 08:29

Nacionalni praznik obeležen u Marićevića jaruzi kod Orašca. Nikolić položio venac na na Avali, Dačić lovorov venac na Oplencu. Održana i svečana sednica parlamenta

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas, povodom 15. februara, Dana državnosti Srbije, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a premijer Srbije Ivica Dačić položio je lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu .

Nikolić je u spomen knjigu upisao: "U ime svih građana Srbije, u ime dece koja žive u miru, u ime Srbije koja postoji, izražavam zahvalnost zato što ste svoj život prineli kao žrtvu svojoj Srbiji".

Nikolić je dalje napisao: "Teško je ako si nepoznat, a junak, ali je na ponos Srbiji za koju ćemo se večito boriti. Poznati i nepoznati. Hvala".

Srbija danas obeležava Dan državnosti u spomen na Prvi srpski ustanak i Sretenjski ustav.

Dačić je na Oplencu izrazio nadu da više niko neće morati da gine kako bi pokazao svoj patriotizam, već da će to činiti živeći i radeći za Srbiju.

Dačić je izjavio da Srbija 209 godina, nakon Prvog srpskog ustanka, ima slične geostrateške probleme i probleme u zaštiti nacionalnih interesa, kao i proteklih nekoliko vekova.

On je rekao da je uveren da će sećanje na slavne pretke naslediti sećanje na vreme kada će doći do razvoja Srbije i kada će ona vratiti svoj ugled, uticaj i poštovanje u svetu čime će se, prema njegovim rečima, uvek lakše odbraniti građani Srbije.

Dan državnosti i 209. godina od Prvog srpskog ustanka obeleženi su danas u Marićevića jaruzi kod Orašca, pomenom koji je služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom, polaganjem venaca kraj spomen obeležja Karađorđu i srpskim ustanicima i muzičkim prikazom.

Lovorove vence su u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića, položili savetnik predsednika Oliver Antić, princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici Vlade, ministar Velimir Ilić, državni sekretar MUP-a Vladimir Božović, veliki broj građana i udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova.

Pored zastava Srbije, Ravnogorskog pokreta i Kraljevine Srbije, nošeni su i transparenti "Kosovo je obraz Srbije", a tokom svecacnosti više puta čulo "Kosovo je srce Srbije" "ne damo Kosovo", "živeo kralj" , a pevale su se i pesme "Vidovdan", "Od Topole pa do Ravne Gore" ...

U Domu Narodne skupštine povodom nacionalnog praznika održana je svečana sednica.

SVEČANA AKADEMIJA U ZUBINOM POTOKU

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je na svečanosti da Srbi proslavljaju Dan državnosti srećni ali i zabrinuti za svoj opstanak i očuvanje svojih kuća, svetinja i svojih grobova.

To je razlog, kako je objasnio, zašto Srbi sa zebnjom gledaju u do sada postignute sporazume dogovorene u Briselu i to je razlog zašto su zabrinuti zbog nastavka dijaloga.

“Ovih dana se preti ukidanjem institicija Republike Srbije na KiM od strane međunarpodne zajednice, a mi smo se svih ovih 13 prošlih godina borili da očuvamo srpske institucije na Kosovu i Metohiji,”- rekao je Ristić.

On je naglasio da Srbi na severu Kosova osim srpskih institucija druge ne žele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

MatijaBG LDP

15.02.2013. 09:04

Srecan rodjendan divna,plemenita,raznolika,hriscanska zemljo......svim gradjanima ,bez obzira na nacionalnu pripadnost,svaki clan LDP/a cestita dan nama zajednicke zemlje i zaklinjemo se na njen rodjendan da cemo je uvesti u EU i NATO pakt i vratiti tamo gde je uvek pripadala...u red demokratskih,gradjanskih,hriscanskih zemalja,u red evropske zajednice slobodnih demokratskih naroda!Srecno!!

Жарко

15.02.2013. 12:34

@MatijaBG LDP - Матија несрећниче, ти си тотално пошандрцао и лека ти нема. Али си на неки начин ипак забаван па немој да престанеш са објављивањем твојих будалаштина. И на њих треба обратити пажњу, а не само на оне паметне.

Logic

16.02.2013. 01:41

@MatijaBG LDP - Kako ovo zvuči pola-zakletva. pola zdravica, pola molitva, ni od tri polovine ne nakrpi jedno celo za uvođenje, pa ti Era odgovara: Potrefio ti tako u kuću! I aj' ne slušaj Bože šta Buća na Božić truća, ovo j' živ mi Todor da se čini govor, pa govor'te usta tek da niste pusta! Na zdravlje ti popara LDP ovska.

Masu

15.02.2013. 15:30

@PEcanac - Ta, kako ti kazes Srbijica, je zaslusila da ima drzavu i drzavnost, jer se sama,snagom svojih Srba oslobodila visevjekovne okupacije od strane velikog carstva. A tvoji preci,koji slave velikog Djerdja Kastriota, koji je zivot posvetio borbi protiv tog carstva,su postali najgori turski basibozuk.Morali su Srbi da vas oslobode od Turaka, Austro-Ugari da vam poklone drzavu, i jos pokusavate preko NATO-vaca da nesto usicarite.

baunti

15.02.2013. 18:34

@PEcanac - Ta "Srbijica" je u svojoj najmanjoj verziji (u tvojoj glavi) opet veca od najvece verzije albanije koju sanjas. A znas i sam da je docekati neces.

Kaldrmas ZN

15.02.2013. 12:22

Jutros sam prosao gradom, nigde ni na jednoj ni lokalnoj ni drzavnoj ustanovi nema ni jedne zastave Srbije ma o kakvoj drzavnosti je ovde rec.To postuju samo oni politicari koji su je kabinetski doneli. Koliko se secam Sretenje je religiozan praznik , tako je neko hteo da ova drzava ne bude sekularna zemlja.

442_do_zagreba

15.02.2013. 16:53

@Kaldrmas ZN - Pa piše u Ustavu da je sekularna, to je dovoljno. A manjine su "zaštićene više nego bilo gde na svetu". To je makar svima vidljivo...

ČeM

15.02.2013. 12:33

Има једна друга лепа симболика - данас је Дан државности Србије и рођендан Преседника. Честитка и Србији и Преседнику.

dane

15.02.2013. 12:37

da li postoji zakon ,po kome i zgrade moraju na praznike da stave zastavu? odnosno ,komunalna policija da napise prijavu ,presedniku skupstine stanara ,ukoliko ne stavi?

Amerikanac

15.02.2013. 17:59

Intersantno danas u SADu je praznik isto Dan Predsjednika ali nazalost vecina naroda radi

Alex Miles

17.02.2013. 03:52

Dan drzavnosti, u redu, ali ne vidim da kakve to veze ima sa popovima, a na slici ih je citava "armija".Verovatno nemaju bolja posla, pa ovde dangube i "alavisu" na racun naroda im.Sramota !

212

15.02.2016. 22:41

@Alex Miles - sto nisu dosli u Orasac hahah da vide kako se obelezava 212 , a ne 209 god.od ustanka