Vinča: Iz hangara zrači prazna kasa

I. MIĆEVIĆ

15. 02. 2013. u 17:47

Винча: Из хангара зрачи празна каса
U JP ”Nuklearni objekti Srbije” ne primaju plate, a ostali i bez osnovnih sredstava za rad. Ako privatno obezbeđenje otkaže saradnju krug “Vinče” ostaje nezaštićen

ZAPOSLENI u JP “Nuklearni objekti Srbije” već dva meseca nisu primili platu. Preduzeće koje brine o radioaktivnom otpadu duguje i obezbeđenju, nisu platili račune, a nemaju ni za osnovna higijenska i sredstva za rad!

Da problemi postoje ne poriče ni v. d. direktora NOS-a, dr Jagoš Raičević, koji kaže da je najmanje pet puta pisao Ministarstvu prosvete, ali da nikad nije dobio odgovor.

- Problem nuklearnog otpada očigledno je gurnut pod tepih - naglašava dr Raičević za “Novosti”. - Uskoro će biti puna tri meseca otkad smo poslali plan poslovanja Ministarstvu, koji nije usvojen, niti znamo na koliko novca da računamo. Čak smo i baterije za uređaje koji mere zračenje sami kupili.

Plate su već umanjili za 37 odsto, a Institutu “Vinča” duguju milione za račune.

- Nemamo pravo da sklopimo ugovor ni sa kime, ni za šta, što znači da u ovoj situaciji nismo u stanju da prihvatimo odgovornost za nešto što nismo u stanju da ispunimo. “G4S” je firma koja obezbeđuje lokaciju i očekuje da im neko za to plati. Oni dolaze na posao, ali niko sa njima za 2013. godinu nije ništa ugovarao, a nije ni mogao, jer bi to bilo protivzakonito. Rešio sam u četvrtak da kupim vodu za piće, prekršaj sam napravio i povodom sredstava za higijenu, ali tako neću moći još dugo da radim - upozorava dr Raičević, u pismu koje je uputio Ministarstvu prosvete, i u koje su “Novosti” imale uvid.

Iz pisma se vidi koliko je situacija ozbiljna, jer bi privatna firma za obezbeđenje mogla svakog trenutka da otkaže saradnju, a da u krug “Vinče” i JP NOS ušeta bilo ko.

- Nadležni se ponašaju kao da su posle odlaska goriva završeni svi poslovi. Ostala su nam dva reaktora, bazen u kom se prepakivalo gorivo i hangari. Sve to je puno radioaktivog otpada - upozorava dr Raičević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

vinčanac

15.02.2013. 18:07

A kada su delili plate od više hiljada evra, provodili se po najluksuznijim hotelima u belom svetu, nisu o tome obaveštavali javnost. Sada seprave pozicije da su oni neophodni. Pare su potrošene, izveštaj finansijske inspekcije koja je tamo bila danima, nikada nije ugledao svetlo dana.Gospodo, shvatite da vi ne trebate nikome, osima samima sebi. Narod vraće kredite koje ste uzeli i proćerdali na nadobudne "stručnjake" a sada hoćete još. Pa dokle???

beogradjanin

16.02.2013. 15:11

@vinčanac - ja mislim da "vinčanac" nema pojma o čemu priča. Na žalost, sve je više takvih.

JPN

17.02.2013. 13:42

@vinčanac - Ma da, svako je imao 5000 evra mesečno, i svako je dobio automobil na poklon kad se posao završio. Javnost nije ni zanimalo šta se radi dok gorivo nije otišlo, a ni tada nismo čuli nikakve hvalospeve.Da ne pričam o tome da nemam ni pasoš, ne znam ni kako beli svet izgleda, a kamoli da trošim pare koje nemam negde.

NOSOVAC

18.02.2013. 09:27

@vinčanac - Veliki strucnjaci iz Vince se ocigledno drze one narodne - Da komsiji crkne krava. U svakom vasem komentaru se pominju nase plate i neke pare koje smo mi kao imali. Imali smo solidne plate ali smo i radili za razliku od vas. I da jos dodam da smo mi potrebni drzavi a ne kao sto kaze kolega da nismo nikom potrebni,mozda njemu i Vinci nismo jer ne mogu da rade sta hoce sa nuklearnim otpadom.

JP ”Nuklearni objekti Srbije”

15.02.2013. 18:51

To preduzeće vratiti pod okrilje Instituta za nuklearne nauke „Vinča“. Nije mi jasno šta je cilj praviti nekakvo posebno Javno preduzeće osim što se uvećavaju troškovi države na nova radna mesta državnih službenika. Institut Vinča je pre formiranja ovog JP obavljalo sve te poslove. I još nešto. Zašto se za obezbeđivanje lokacije koristi privatna firma, kada je Instut imao svoje obezbeđenje?

Knez

16.02.2013. 07:22

@JP ”Nuklearni objekti Srbije” - Procitaj sledeci komentar ispod tvog i sve ce ti biti jasnije. Imam poznanicu koja je doktor nauka i radi u Vinci. Rekla mi je da su dobijene neke velike pare od EU u vezi skladistenja nuklearnog otpada, osnovano je to javno preduzece, cistacice su tamo imale plate vece od doktora nauka. E, al sada su pare potrosene....

RoRa

16.02.2013. 09:14

@JP ”Nuklearni objekti Srbije” - Institut Vinča decenijama je obezbeđivala milicija odnosno policija a ne vlastito obezbeđenje. Javno preduzeće je osnovano sa ciljem da se finansira odnošenje nuklearnog otpada.

Naivni Miki maus

16.02.2013. 11:38

@JP ”Nuklearni objekti Srbije” - Pa cilj je bio jasan. "Pranje" oko 60 miliona dolara, za koje niko ne zna kako su potrošeni.

sa ciljem da se finansira odnošenje nuklearnog otpada

16.02.2013. 17:26

@JP ”Nuklearni objekti Srbije” - Te posleve je obavljala Vinča i pre osnivanja ovog JP. Po mojim saznanjima ostvarili su oni jedan drugi "cilj". Radi smanjivanja troškova države podržavam predlog komentara @JP.

profesionalac

18.02.2013. 17:34

@JP ”Nuklearni objekti Srbije” - Privatno obezbedjenje cine profesionalci a ne institutovi invalidi rada,a drugo, privatne agencije za obezbedjenje su tri puta jeftinije pa ih zbog toga sve kompanije i u Srbiji i u svetu angazuju. Koja to jos firma ima svoje obezbedjenje?

jpnosovka

17.02.2013. 02:05

JPNOS postoji da bi ljude i životnu sredinu zaštitio od radioaktivnog zračenja, skladištio radioaktivni otpad i brinuo o nuklearnim reaktorima RA, RB i 8 skladišta radioaktivnog otpada... To je odgovoran i težak posao! volela bih da vidim ove hrabre komentatore kako prepakuju kobaltni izvor za terapiju tumora, koji bi za nekoliko sekundi ubio sve ljude u njegovoj okolini u slučaju nepažljivog rukovanja, a da pri tom nemaju svu odgovarajuću zaštitnu opremu i platu!

JPN

17.02.2013. 13:39

@jpnosovka - Da ne pričam o tome da su mi i cipele i odelo od pre 3 godine bez dugmadi, i da ih lepim selotejpom.A maltene sam bio na 2 metra od kontejnera.

BivsiVincanac

19.02.2013. 12:27

JP NOS je napravljeno u okviru velike zloupotrebe nuklearnog goriva u Vinci za planove pojedinaca na stetu Instituta u Vinci. Tu nedefinisanu i nezakonitu tvorevinu treba vratiti u okvire Instituta u Vinci i vazna pitanja resavati po propisima uz pomoc Agencije za zastitu od jonizujuceg zracenja i nuklearnu sigurnost, jedine legalne institucije za brigu o tim pitanjima. Ko je zloupotrebio polozaj i privatizovao drzavne pare, moze lepo i po zakonu da odgovara, pa neka na robiji razvija ideje.

posmatrac

19.02.2013. 13:24

Poštovani,osnovni problem je što su stvari počele da se menjaju na lokalitetu zvanom "Vinca Institut" sa namerom da se decenijski talog "ocisti". Vincanska kultura, na lokalitetu nedaleko od NOS-a i Instituta Vinca, je kultura koja je izumrla.... do ponavljanja lekcija iz istorije ce sigurno dovesti princip da komsiji crkne krava (umesto da bude ziva i zdrava).Nazalost korporativno upravljanje i struktuiran pristup, ali i opsti interes na prvom mestu, tesko se prepoznaju u Vinči u celini.

izigrani nosovac

20.02.2013. 08:38

Dok je naš bivši ''Direktor'' trošio nemilice,kupujući skupocene automobile i davajući plate u proseku 165.000 dinara,svi su ćutali..E sad kad nema više,sad se nešto bunimo..zato sam i napustio ovo politički osnovano ''preduzeće'' koje služi za skućavanje stranačkog smeća najviše..