Azilanti: Romi će nam vratiti vize

V. C. S.

28. 01. 2013. u 20:45

Азиланти: Роми ће нам вратити визе
Od početka zime zemlje EU opet imaju problem sa azilantima iz Srbije. Glavni razlog - četvoročlana porodica u Nemačkoj dobija 420 evra

BROJ lažnih azilanata iz Srbije u Nemačku bukvalno je dupliran u prošloj u odnosu na pretprošlu godinu, jer je ova zemlja, uz Švedsku, jedina koja nas nije stavila na listu sigurnih država i tako skratila procedure za odobravanje azila, čime bi se lažnih pre rešila. Ovo pokazuje najnoviji godišnji izveštaj beogradskog Centra za pružanje pomoći tražiocima azila.

Tako je, recimo, u 2011. godini 4.579 državljana Srbije tražilo azil u Nemačkoj, a lane ih je, za 10 meseci, bilo 8.477. Do kraja godine ovaj broj je premašio 10.000. Za razliku od Nemačke, Belgija je prošlog maja stavila našu zemlju na listu sigurnih trećih država, i skratila proceduru za odlučivanje o azilu na 15 dana. Tako je broj tražilaca utočišta sa 1.109 u 2011. pao na 571 lane.

Po rečima Radoša Đurovića iz Centra, broj onih koji apliciraju za azil u evropskim zemljama povećava se svake, pa i ove zime:

- Razlog je, pre svega, ekonomske prirode. Ljudi žele da prezime u toplim centrima, uz zdravstvenu i drugu zaštitu koju im obezbeđuju nemačke vlasti. Hoće da se spasu od hladnoće, mraza i gladi do proleća.

Tako je Srbija postala prva zemlja po broju azilanata u Nemačkoj. Iza nas su Avganistan i Sirija (sa po 2.000 azilanata manje), Makedonija je na petom mestu, a stanovnici BiH na desetom. Pošto statistika u Bonu posebno vodi azilante sa Kosova, oni su na devetom mestu.

TEK 150 DOBILO AZIL U ZEMLJAMA EU Jedan broj srpskih tražilaca azila je ”političku zaštitu” tražio i kako bi rešio sopstvene zdravstvene probleme. To sve ipak, kako ističu u Centru, ne znači da nema i onih koji zaista traže zaštitu od progona. Tako je pre dve godine oko 150 naših građana zaista i dobilo azil u zemljama EU. Podaci za prošlu godinu se tek čekaju.

Broj srpskih azilanata u ovoj zemlji naglo je porastao između jula i oktobra (sa 535 u julu na 3.838 u oktobru). Ovome je doprinela i odluka nemačkog ustavnog suda, kojom je oboreno prethodno smanjenje pomoći za pridošlice s Balkana, koja je za četvoročlanu porodicu bila 120 evra, plus hrana, smeštaj, odeća i obuća, zdravstvena zaštita.

Ustavni sud je ovu meru oborio kao diskriminatorsku, s obzirom na to da se odnosila samo na naše državljane, sa kojima Nemci definitivno imaju i najveći problem. Sada je pomoć po porodici 420 evra, plus ostale beneficije.

Romi čine 80 odsto naših azilanata u Nemačkoj, i većinu u Švedskoj i Belgiji, dok je u ovoj poslednjoj 60 odsto etničkih Albanaca. Švedska je, inače, prošle godine donela odluku da se svim tražiocima za koje se utvrdi da su zloupotrebili azilni sistem, zabrani ulazak u ovu zemlju od jedne do pet godina. Švajcarska je proceduru skratila na 48 sati za razmatranje azilnog zahteva, nakon čega je broj od 410 tražilaca azila u avgustu pao na 35 u novembru.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (117)

zoks

28.01.2013. 22:03

Znaci Srbija je kriva sto nemacka njima isplacuje novac?Mora da je Srbija kriva i za "poplave" u Etiopiji!

Deda Mika

29.01.2013. 00:14

@zoks - Ma mi smo za sve krivi a najvise sto im dajemo pare za nerad, smestaj bez para, sve zdravstvene usluge za dzabe. A dozvolili smo im da kradu slobodno do 15hilj.

Croata

29.01.2013. 07:58

@zoks - Srbija je kriva jer im ne obezbjedjuje normalan zivot, Srbija je kriva jer im ne omogucuje radno mjesto, zdravstvo, socijalnu pomoc .....

Nikola

29.01.2013. 08:38

@zoks - Nije Srbija kriva što oni primaju novac. Ali Nemačka je zemlja gde je čovek na prvom mestu ma ko on bio. On taj novac dobija da ima da živi dok čeka odgovor. Tamo svako ima stan i socijalu ako ne radi. Brinu o svojim gradjanima ali brinu i o azilantima. Nije kao u Srbiji gde se oni vredjaju. Svako se bori za bolji život. Srbija treba da donese zakon za svakog ko traži azil ićiće godinu dana u zatvor pri povratku jer tamo lažu.

zoks

29.01.2013. 11:48

@zoks - Nikola@ kazes da idu u zatvor???Pa ce opet da optuze Srbiju za krsenje nekakvih nakaradnih ljudskih prava!!Ne,ne,nego neka Nemci kazu da ukidaju pomoc za azilante i niko im nece vise doci!Najlakse je praviti se humanistom a drugoga optuzivati kad se taj nazovi humanizam zloupotrebljava!

pecanac

28.01.2013. 22:08

Sta ima veze ako su romi, znaci imaji drzavljanstvo srbije onda su vasi. Kad djokovic pobjedjuje galamite na glas srbin pobjedio ,kad je negativno onda je kriv rom,bosnjak,ili albanac. Ko vas nezna skupo bi vas platio)))

Keba

28.01.2013. 22:30

@pecanac - Pored toga sto ima srpski pasos, Djokovic je i Srbin...Ako neko ima nemacki pasos, ne znaci da je i Nemac, ili Srbin ako ima srpski pasos...Ko je isao u skolu, makar dva razreda, trebao bi ove stvari da zna...

Sila Bozja Vojnici Srbije

28.01.2013. 22:38

@pecanac - pravi problem za Nemce su Siptarine sa Kosova i MK i Balije jer su muslimani. A uglavnom kad je negativno onda krivimo i Srbe jer smo Srbi. Stime o cemu pricas bre? Uglavnom Romi nemaju nikakav pasos ili su ga bacili pa me cudi kako oni mogu biti drzavljani Srbije

Srbin

28.01.2013. 23:00

@pecanac - Ima pasos republike Srbije, po tome je gradjanin Srbije ili Srbijanac. Srbin je etnicka odrednica onih koji pripadaju rodu i narodu Srba, bili drzavljani Srbije, Srpske tj. BiH, Crne Gore i Makedonije kao etnickim teritorijima te Zanzibara, Madagaskara ili Nemacke kao dijasporom, ne igra u tome nikakvu ulogu. Rom rodjen u Srbiji je Srbijanac, ali po nicemu nije Srbin jer tom narodu ne pripada. To nije rasizam nego logika. Isto tako Srbin rodjen u Nemackoj moze biti njen gradjanin ali nije Nemac.

Deda Mika

29.01.2013. 00:05

@pecanac - Pa ta dva razreda skole i jesu problem - nema ih. Mrzela ga uciteljica.

muki iz beograda

29.01.2013. 02:49

@pecanac - nisu svi krivi pojedinac i pusti vanzemaljca dhokovicha atako i ti se sramotish ti i tvoj karakter trebaju izdrzhati kako mogu ostale a posle trzhichet da se vratet same azilanti itako da ostanu u srbiji i dobro i zlo da delu svi gradjani biche bolje u srbiji za svi

Milka

29.01.2013. 08:09

@pecanac - Ima veze i te kako. Ako ste imali kontakte sa nekim ko živi u Beču, Nemačkoj i slično u poslednje vreme znali bi da su ti isti koji se predstavljaju kao Srbi počinioci i nekih kriminalnih dela. Pa zbog njih strada cela srpska dijaspora. I Srbija bi morala a učini neki korak da bi promovisala srpsku dijasporu u pozitivnom smislu. Srpski državljani u Beču ne progovaraju srpski jezik u javnom prevozu ili na ulici da ih ne bi poistovetili sa lažnim azilantima. Takva vam je prava slika.

Ljubo

29.01.2013. 08:29

@pecanac - ti izgleda nisi ni ta dva dovrsio.ajde tako lepo opisi amerikanca molim te.

Nikola

29.01.2013. 08:33

@pecanac - Ne kaže se srbijanac, već srbin. Samo oni koji nas mrze upotrebljavaju tu ružnu reč. Tom rečju oni dele srbe. Hrvat je hrvat bio u Hrvatskoj ili u Srbiji. Samo vi srbi dozvoljavate da vas podrljugljivo nazivaju srbijancima. To su i izbeglice ovde donele. Treba doneti zakon kao u Americi, Francuskoj. Tamo su svi amerikanci, francuzi.

Srbin u ostavci

29.01.2013. 09:08

@pecanac - Srbine molim vas da mi objasnite kako ste dobili rec Srbijanac. Zar nije Srbija=Srbin. Tako samo bivsa "braca"zovu cinicno kad hoce da nas omalovazavaju. Recimo zivite u Bosni i pitaju vas sta ste po nacionalnosti a vi kazete Bosnjak. Koji jezik pricate oni kazu Bosanski? Izvedite mi na bilo koji nacin od Bosnjak="Bosanski" pa tako i ne moze Srbija="Srbijanski" nego Srpski. Zivim u Francuskoj i za njih je Karabatic cist Francuz ali srpskog porekla. Tako ovde u EU razmisljaju,pasos Srbije=Srbin

milorad

29.01.2013. 09:26

@pecanac - jeste on je nemac ako je iz nemacke,dubrovcanin ako je je iz dubrovnika ,dalmatinac ako je iz dalmacije, kordunas ako je iz korduna ,licanin ako je iz like ,banijac ako je iz banije ,hercegovac ako je iz hercegovine, srbin iz srbije sumadinac iz sumadije itd. ALi moze biti npr:Srbin -Romske nacionalnosti ,ili dalmatinac romske nacionalnosti ili hrvat romske nacionalnosti ili nemac romske nacionalnosti ,ako mu daju vizu, boravak i drzavljanstvo!

PEcanac

29.01.2013. 10:03

@pecanac - Ipak na kraju je bitno ko ceh placa,u ovom slucaju je srbija !!!

zoks

29.01.2013. 10:39

@pecanac - Nikola@ apsolutno nije tacno da nas zovu "srbijanci"oni koji nas mrze,nego radi geografske pripadnosti kad se misli i govori o Srbima iz Srbije se kaze "srbijanac"!I pevacica Snezana Djurisic peva "....i opanci po tome znaju srbijanci"!A gramaticki se slazem da naziv "srbijanac"nije ispravan,jer ne kazemo italijanci,rusijanci,itd..itd...!Pozdrav!

Srbin

29.01.2013. 23:06

@pecanac - Srbin je narod, Srbijanac je drzavljanstvo. Austrijanac je drzavljanstvo, Aleman, Bavarac su etnicki narodi Austrije koji pripadaju Nemackom narodu. Rosijanin je Rusijanac, Ruski je Rus na ruskom. Postoje etnicke odrednice koje se pripisuju narodu, onom koji je nositelj sopstvene kulture te socijal-politicke odrednice koje se pripisuju drzavljanstvu drzave koje nosis. Srbin moze biti gradjanin Austrije tj. Austrijanac, ali ne moze biti etnicki Aleman. Kinez moze biti Srbijanac ali nikako Srbin.

Srbin

29.01.2013. 23:18

@pecanac - Neznanje je najgora kuga u Srba. Srbijanac je svaki drzavljanin Srbije od Afrikanca do Azijata, Roma, Eskima svako ko drzi drzavljansto Srbije je Srbijanac. Srbin je Srbin, slovenskog roda i kulture, nastao integracijom i asimilacijom svega onoga sto je pridonelo etnogenezi etnosa zvanog Srbin (znacenje "pripadnik istog roda", "onaj koji deli majcino mleko"). Sve sto je prihvatilo nasu kulturu i tradiciju te sto smo mi kao narod prihvatili u sopstveni rod smatramo Srbima, sto nismo ne smatramo.

Nn

28.01.2013. 22:11

Srbija je kriva zasto dopusta da lazni azilanti izlaze iz Srbije, najverovatnije ovi kvazi azilanti potplacuju granicare.

Srbin

28.01.2013. 22:29

Uf otkrili smo toplu vodu. Rom odavno vazi za Srbina u Evropi. Kada vide belca iz Srbije prvo se zacude kako to da je Srbin. Jest rasisticki ali je rasizam hladna realnost sa kojom trebamo da se suocimo. Nemam nista protiv Roma, ali Romi nisu Srbi, niti imaju ista sa Srbima zajednicko, niti to treba da se propaguje, jer samo stvara probleme u drustvu, i med njima i med nama. Ima neka se podupiru kao narod koji jesu, a ne da se pripisuju nama sa nekom potrebom nasilnog integrisanja u drustvo.

DK

29.01.2013. 07:15

@Srbin - U tome je poenta, zbog toga potrazuju azil, diskriminacija i rasna netrpeljivos koaja vlada u Srbiji.

Srbin

29.01.2013. 23:00

@Srbin - U Srbiji, u Austriji, u Nemackoj, u Engleskoj u Evropi, gde god. Ne tera njih rasna netrpeljivost, tera ih sto nema hleba u Srbiji bez teskog rada, a sa teskim radom samo za Srbe. U vremenima gladi najpre dobe oni kojima drzava po kulturi pripada, pa ostale manjine. Romi imaju sami da se pobrinu za sebe. Srbima su Romi kao i svakom drugom narodu, simpaticni kad su pijani, neprijatani kad otrijezne. Nemci su ih istrebili u celoj Evropskoj Uniji, duznost je da ih zato natrag prihvate kao Jevreje.

Bojan

28.01.2013. 23:50

@Realista - zato sto oni nisu dosli tamo da rade, i ne pada im na pamet da rade,jer im je lakse lezat i dobijat pare..

rus

29.01.2013. 05:43

@Realista - realista,mora da ti bude jasno,da ni jedan rom ne ide da radi,nego da iskoristi te labave zakone,procedura oko dobijanja azila trae oko pola god.aza to vreme jedna familija zastedi oko 10 000 evra.

Radovan

29.01.2013. 07:36

@Realista - Pa ako ih reintegrisu na pravi nacin radice i oni. A mislim da su im Nemci naneli jako puno zla i da bi na taj nacin mogli da se bar malo oduze tom nesrecnom narodu.

Nenad Mitrovic

29.01.2013. 08:57

@Realista - Postoje romi koji su integrisani u drustvo i oni koji to nisu. Zasto veliki broj njih nije integrisan? 1. Zato jer ne zele da rade. Od rodjenja su vaspitavani da kradu, provaljuju, prose ili da se bave nekim drugim kriminalom 2. Zato jer su neobrazovani, a neobrazovani su jer su izbegavali skolu da bi se za to vreme bavili onim sto sam malo pre nabrojao3. Zato sto su tradicionalno i poslovicno prljavi i kao takvi su nosioci raznih zaraznih bolesti usled cega mogu da ugroze ljude oko sebe ...

Radovan

29.01.2013. 10:17

@Realista - U normalnim zemljama, kriminalci su u zatvoru, neobrazovani se skoluju a bolesni se lece Nenade, a ne proteruju!

Realista

29.01.2013. 19:18

@Realista - @rus: Mislim da sam jasno napisoa da se "reintegracija" trazi od nas. Neka nam pokazu kako se to radi pa da ih poslusamo.

Немања

29.01.2013. 00:01

А да им не дамо пасоше,направили би нас на фашисте.Нека им Швабе укину помоћ,ни један неће отићи

Bgd

29.01.2013. 00:42

@Немања - Pa i bilo bi fasisticki. Sa drugim delom se slazem. Resavanje problema je moguce iskljucivo sa njihove strane. Bilo kakva intervencija sa nase bi predstavljala diskriminaciju gradjana Srbije na osnovu rase, nacije, cega vec. E sad, mi smo mali, oni su veliki, pa im se moze da nam postavljaju uslove itd.

?

29.01.2013. 10:18

@Немања - Ne razumem zar je Nemackoj i ostalim zemljama komplikovano da napisu: "Ne primamo cigane iz inostranstva", i tako rese sve svoje probeme.

zoks

29.01.2013. 10:33

@Немања - Ta "divna" i iznad svega "postena" jebropa to i hoce! Neka uvedu vize,pa sta?Vidite li vi da oni koriste sve sto je moguce i nemoguce da Srbiju optuzuju?Jeste li toliko slepi?Jeste li culi ministra Rasima Ljajica u "Cirilici" kad kaze da ga je ministar za ekologiju Svedske pitao "a kada cete da isporucite optuzene Haadu"!Opametite se Srbi,vreme je!Nema sa evropom na lepi nacin,oni samo silu prepoznaju,jer su i sami takvi!

albanac

29.01.2013. 00:08

mene ne pise nacionalnost u pasos da sam albanac a imam srpski pasos onda kako mene da kazu ili stosam upametitese malo ljudi

Ja-Ivan

29.01.2013. 00:13

Nemci su sami krivi! Npr. sviceri su to lepo resili, priznaju srpski rezim, Srbiju stavili na listu "sigurnih drzava", tako da obrada zahteva za azil traje svega 48 casova, nakon cega ovu "ugrozenu" gospodu salju pravac svojoj kuci i basta!

4C

29.01.2013. 00:42

Ово је најлуђа земља на планети, гомила све оно што нико не жели у својој држави! Или ћемо се очистити од багре или можемо полако да бирамо погодну шљиву под коју ћемо ускоро стати!

nena

29.01.2013. 01:18

Fakat je da ova zabradjena NIJE Srpkinja!Kakvi su tio nasi granicari kad ne umeju da prepoznaju i razlikuju Rome ili siptare od nas,Srba?Pa bre,na 100 km se vidi,ako neko hoce da vidi.I prestanite vise da nas smarate sa tim vizama.Nek ih uvedu i nek se nose.Ja moram u inostranstvo,tamo su mi deca,pa cu htela ne htela,vizu placati.I molim vas,nek budem i rasista,dokle ce mo u sopstvenoj drzavi biti taoci neradnika,lenstina i bescastnih?Znam,bice ovde cenzure,ali sve dok cutimo,oni nas jasu.

Igor

29.01.2013. 14:56

@nena - Ja sam Rom...Zavrsio sam fakultet, imam stalan posao...Znaci li to da sad i ja treba da stradam i da trpim uvrede zbog nekih ako se opet uvedu vize, ako hocu da odem za godisnji odmor negde preko? Drugo, da li Vi znate razliku izmedju nas Roma starosedelaca i ovih sto su dosli sa Kosova, i Albanaca? Oni niti jesu Romi, niti imaju bilo kakve veze za nama...izjasnjavaju se onako kako im to u u momentu odgovara politicki.Gledam ih svaki dan u Novom Sadu sta rade, a mi ni krivi ni duzni ispastamo!

Raca

29.01.2013. 01:36

Ovo je veliki problem za Srbiju a i nase gradjane koji su napolju a jos nisu sredili papire, jer svi ispastaju zbog nesposobnosti drzave da ovaj problem resi na adekvatan nacin za vecinu. Daleko vise azilanata dolazi iz Avganistana ali to nije toliki problem. EU pritiska nasu drzavu da poostre propise i tako prema sopstvenim gradjanima ne romske nacionalnosti koji cine vecinu stanovnistva se ponasaju kao maceha! Sramota...

kiefer

29.01.2013. 02:22

I opet ne mogu nikako da shvatim zasto ne poštujemo tog našeg Vuka ...Čovek je lepo rekao da pišemo kako čitamo i obratno, pa zato ne mogu da razumem to "EVRO". Milion puta sam do sada pregledao sve novčanice i ni na jednoj nisam mogao da nađem tako napisano...čak ni na Grčkim novčanicama...Interesantno da DOLAR kažemo ispravno, pa i ostali novac u svetu, ali ne EURO..Pitam se kako bismo reagovali da neko u svetu Novaka npr zove Nofak ili Novek itd..

Mikica

29.01.2013. 10:37

@kiefer - Pa Evro je ispravno zato sto se na srskom kaze Evropa a ne Europa.Ime valute je nastalo kao skracenica od Evropa.

kiefer

29.01.2013. 14:47

@kiefer - Da li ti znas sta je vlastito ime? Mnoga imena su nastala na ovaj ili onaj nacin...ili mi ti mozes reci kako je nastalo npr. ime EVROPA. Da li to znaci da mi ipak ne treba da postujemo imena i to divno pravilo koje nam je VUK postavio???

filip2

29.01.2013. 04:56

Nemci su sami krivci,za te lazne azilante,sta i ne vracaju direktno sa granice.nego prvo t prime drze i 3 do 5 meseca onda kukaju da im srbija kriva,pokusali oni i u finsko,ali finci direktno sa granice nazat,u zadne 2 god.nije vise niko pokusao da udje tamo.

sMile

29.01.2013. 05:08

Apsolutno,, Srbima su uvek drugi krivi, I Romi i Albanci i Crnogorci,, najgora drzava na svetu, i nije tacno da su Romi, svi trce za pare u fasisticku Nemacku,, fuj,, uvesti vize na sto godina,,!! ;-))

Croata

29.01.2013. 07:19

Vize stizu za nekoliko sedmica, vec je pokrenuta procedura. Znaci od 1.7Srbi ce trebati vize i za Hrvatsku. Vize dobija Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Vova

29.01.2013. 11:06

@Croata - Croata, pa ni vi necete od 01.07. u EU. Slovenija ce da vas zakoci, evo vec 15 godina vas ne pustaju u Evropu. A ako i udjete, ove godine cete ostati i bez Rusa u turistickoj sezoni koji su dolazili bez viza u Hrvatsku iz Crne Gore. Zato ce Rusi ove godine da dupliraju svoje posete u Crnoj Gori i Srbiji (a oni donose velike pare). Ko je od vas "Europljana" imao neku vajdu

Croata

29.01.2013. 13:34

@Croata - Vov Mi ulazimo u EU 1.07. Slovenija moze samo da serenda. O nasim turistima. U Hrvatsku su dobro dosli svi ljudi dobre volje. Zadarski, splitski i Dubrovacki aerodromi imaju najavljen povecan broj turista iz Engleske, Norveske, Svedske i Danske cak i do 50% .O Njemcima da i ne pricamo, da mogu svi bi dosli 1.7. da zajedno s nama profestaju dan ulaska u EU.Rusi koji su dolazili dolazit ce ponovo. Ni vama niko ne brani da pristupite u EU. To vam je bilo nudjeno 1990 godine ali je Milosevis odbio

Meda

29.01.2013. 07:45

Naslov je jadan.Sirotinja ide da trazi lazni azil i to sto Romi prestavljaju najveci deo sirotinje Srbije je mnogo slozenije nego sto sam romofobicni naslov kaze.

Vule

29.01.2013. 08:03

Policija Srbije mora da dobije podatke nekako o tim laznim azilantima.Posle je lako,ko je zloupotrebio biometrijska dokumenta vise ih ne moze produziti.

Rom

29.01.2013. 08:17

Dobro ljudi, kao Srbin s romskim korenima i stanovnik Nemacke zeleo bih samo da kazem, da te razlike 90-tih niko nije pravio kad smo bili mobilisani i branili srpstvo gde kod je trebalo! Ja sam Srbin jer se tako osecam i druge drzave nemam ali mi je tesko kad citam ovakve komentare. Vrlo je moguce da ce zbog laznih azilanata koji jesu vecinom romske nacionalnosti gradjanima Srbije ponovo uvesti vize ali je to problem Republike Srbije koja bih trebala da vise vodi racuna o svojim gradjanima.

zoks

29.01.2013. 11:29

@Rom - Vode racuna o vama i zapadne zemlje,pa ne radite nista(98%)populacije,nego kradete,svercujete,i zivite na racun socijale(novca poreskih obveznika)!To je nasa i vasa istina!

Srbin

29.01.2013. 22:54

@Rom - Problem je taj sto ste naterani da se gledate kao Srbin zbog diskriminacije. U normalnoj drzavi dali ovde ili bilo gde bili biste ponosan Rom i ponosan gradjanin te drzave. Vi jeste Nemac i Rom, ali Srbin romskih korena je nemoguc. To ne postoji po samoj definiciji etniciteta. Kao sto ni Kinezi ni Indijci ne mogu biti Srbi jer ne pripadaju slovenskom kulturno-lingvistickom meta-etnicitetu, ne mogu ni ostali azijski narodi, ujedno i Romi. Vasa situacija je problem danasnjeg srpskog drustva.

Deda

29.01.2013. 08:34

Raspadom SFRJ a potom SRJ mnogi romi a pogotovo sa Kosova i Makedonije su se naselili na prostorima Srbije. E oni su nazovi ugroženi i ti nam prave probleme.

Mrsoje

29.01.2013. 08:45

Neka mi neko objasni...Kako to da je policiji promaklo gotovo 600 autobusa sa Azilantima.To je gruba racunica za proslu godinu.MUP ne mora nikom da uskracuje pravo na putnu ispravu.Ali moze,kako to rade kolege u EU da pravi racije.Zaustavlja na Autoputu,kontrolise agencije,autobuse,prevoznike i sl.To moze da se radi.Pa to gledam svake sedmice na Nemackom RTL.Ja takve akcije nisam ni primetio kod nas.Znaci mozemo zkkljuciti da NEKOM odgovara da nam vrate vize.

vita-brevis

29.01.2013. 08:51

Da li postoje podaci, koliko je Roma proterano iz Hrvatske, Bih, a posebno sa Kosova u Srbiju? Poslednjih godina sam ih vidjao svakodnevno po gradu u kome zivim (u Vojvodini), gotovo uvek se krecu u grupi i posto ih cujem, zakljucujem da su sa Kosova. Da li Srbija sama moze da iznese ovaj "teret"?

mima

29.01.2013. 10:47

@vita-brevis - Postavili ste pravo pitanje.Nedavno je u jednoj hrvatskoj emisiji objavljeno da u Hrvatskoj trenutno ima oko 40 hiljada Roma.A u Srbiji sigurno milion.Nemam nista protiv njih,ali se pitam da li postoji neka evidencija odakle su dosli svi ti Romi.Kad su ih iz Nemacke i drugih zemalja proterivali,da li su ih pitali iz koje su zemlje dosli,ili su ih sve poslali u Srbiju.Ovo je veoma ozbiljan problem,ne samo zato sto ce nam ukinuti bezvizni rezim ,nego cemo morati da izdrzavamo toliki broj ljudi.

rohan

29.01.2013. 11:59

@vita-brevis - mima & vita-brevis: 100% ste u pravu, a nisu glavno pitanje sebi postavili u EU, ko je Rome i zasto najurio/istjerao iz drzava EU (npr. Njemacka, Francuska itd.) a evidencije negdje ni u vidu pare nema , nego sada pokusavaju svu krivicu i lopticu da generalizuju i prebace na drzave ex Yu (u ovom slucaju najvise na Srbiju). Pojacati monitoring na granicnim prelazima i uvesti strozije kazne.

Gane

29.01.2013. 09:01

Srbija mora da uspostavi mehanizam na granici...kao i BiH......bez diskriminacije a sa validnim dokazima izlazka o razlogu iz zemlje ...i problema nema al da se to uredi...bez zloupotreba ....kazne drakonske ...nadalje vecina EU zemalja Srbiji pripisala siguran status a Nemacka dakle osamljena to politicki ipak ispade radi kao vid pritiska e to mozemo ukazati a ne svojom voljom promeniti ... nisu Srbi bede tolike da prosjace par meseci ..stan i hranu..i. dzeparac...i to se zna !

Slobodan

29.01.2013. 09:41

Treba identifikovati koje su to problematicne etnicke grupe ciji pripadnici traze azil. Nakon toga za njih treba uvesti pravilo da pre izlaska iz zemlje moraju da pokazu povratnu avionsku kartu, najmanje po 1000 eura po osobi za svaki dan izmedju dana odlaska i dana povratka na avionskoj karti ali i da pausalno uplate po 10.000 eura kauciju koja bi im bila vracena nakon povratka u zemlju ako u medjuvremenu nisu trazili azil. I na kraju da deponuju 2 clana porodice u zatvoru do svog povratka.

Zeljko

29.01.2013. 09:42

Dajte bre ljudi kontrolisite te rome vise na granicama, istresajte ih iz pantalona ako treba, postoje normalni ljudi koji imaju mogucnost da putuju i poslovno i turisticki, zaista na par dana ili nedelja a opet ce morati da se ponizavaju u redovima i moljakaju raznorazne cinovnike ljigave za vize zbog ovakvih propaliteta. Sto je jos gore stvaraju i negativnu sliku o nama koja i ovako nije ruzicasta, pa jos oni treba da dosole. Kad ih vidite u coporu valjda vam je jasno da nemaju nameru povratka.

Stefan

29.01.2013. 10:49

@Zeljko - Da su EU i SAD ispunile moralnu obavezu prema Srbiji,ne bi se ovako nesto desavalo,jer bi postojao sistem za socijalna primanja (ovo sto sada imamo ne mogu da svrstam u „sistem”) ,bilo bi vise posla za sve itd. Ne odobravam njihov nacin,ali ni ne osporavam. Mnogi nasi intelektualci,vrstni strucnjaci odlaze odavde,zasto ne bi mogli i Romi,koji nemaju svoju maticnu drzavu i imaju pravo da se krecu svuda po Svetu?Ne brinem se da ce Tebi i meni uvesti vizu zbog toga,jer ovo nije razlog tome.

Zeljko

29.01.2013. 12:01

@Zeljko - Slazem se, ali ovde nema reci o diskriminaciji, nasi vrsni strucnjaci, sportisti i umetnici odlaze iz ekonomskih razloga, i ja ne osporavam, mada sam se snasao lepo i posteno u svojoj zemlji, ali ne bih imao protiv i da radim u inostranstvu, mene nervira sto romi, siptari, ''bosnjaci'' i ostali sa srpskim pasosem, zloupotrebljuju nase poverenje time sto lazu gde stignu da su im prava ugrozena u Srbiji sto nikako nije tacno. Cak naprotiv, sam se ponekad osetim ugrozenim od njihove strane.

dusan

29.01.2013. 12:26

@Zeljko - zeljko po tvom znanju vidim da si upucen u neke stvari,sigurno si i ti jedan od takvih koji bi da lazu .a to ugrozavanje od takvih ljudi sto kazes navedi mi barem edan primer gde ikako si bio ugrozen.

Zeljko

30.01.2013. 09:28

@Zeljko - Dusane da si procitao moj komentar pre nego si izvalio glupost procitao bi i da sam sasvim dobro situiran u svojoj zemlji i nemam razloga da idem okolo da molim i lazem za socijalu neku. Ugrozen sam recimo na pijaci, autobuskoj stanici a i sloboda kretanja mi je ugrozena kroz romska naselja, pogotovu nocu. Na Kosovo ne mogu da odem u posetu rodjacima, jer vise ne zive tamo zato sto nisu ugrozeni, u Novom Pazaru moras da pazis u koji lokal izlazis recimo...

Cale

29.01.2013. 10:28

Za EU i Deda Mraz ce uskoro biti Srbin koji trazi azil.Ili su toliko glupi,ili nas namerno z... . Mislim da je ovo drugo.

Resenje

29.01.2013. 10:31

Lako resiv probem. Bez obzira da li imaju pasose, povratne karte i novac ili ne, dozvoliti prelaz granice samo onim romima koji imaju pismenu garanciju vlade zemlje u koju putuju overenu u ambasadi da ona preuzima na sebe sav rizik i obaveze u slucaju njihovog zahteva za azil, kradje, ubistva ili nekog drugog kriminalnog ponasanja. Ostale treba vratiti nazad sa granice.

radojko

29.01.2013. 12:21

@Resenje - Znaci samo romi da vade sve te papire,a Srbi ne kradu po tebi.

dusan

29.01.2013. 12:33

@Resenje - zeljko stvarno preterujes koga to romi po inostranstvu ubijaju dali citas uopste sta se desavalo u spaniji i ko je to cinio , ja mislim da bojovic i njegova grupa nisu romi ili ces mozda da kazes da su ih mozda romi naterali na to.

Resenje II

29.01.2013. 19:42

@Resenje - Kriticari, procitajte clanak i videcete da su romi ti koji prave probleme i zbog kojih nam preti ponovo uvodjenje viznog rezima. Srbe, Japance, Svedjane i Fince iz Srbije niko ne spominje.

vladan

29.01.2013. 10:31

zbog cega im daju azil kada znaju ko su i odakle dolaze zbog njih ce ispastati neduzan narod da ne moze da ide vani

Nikola Perić

29.01.2013. 11:23

Za te pare koje strane države daju azilantima preseliće im se tamo cela Srbija.

Sasa

29.01.2013. 14:11

@Nikola Perić - E bravo,ostce Srbija prazna!!! Smeju se romima,pa sta je smesno zar nije jadno za ovu zemlju? Samo su crnci iz Afrike bezali jer niceg nije bilo i romi iz Srbije!!! A nas narod plitkouman,ne cuti od sramote,nego bruka rome!!!

Grobi

29.01.2013. 11:37

Dosta vise stresa o tome...nek policija radi svoj posao transparentno i u naj boljoj mogucoj meri...a Nemci ako zele da rese stvar nek praduzmu kao i vecina zemalja EU mere.....ako ne....tu mi nemamo mogucnost promene...jer je politika...to ispade.....!

djura cvorovic

29.01.2013. 11:47

evropska unija je dvolicna,smetaju im romi,ali nece nama da kazu ko se to lazno prestavlja kao azilant,da mu ne bi uzeli pasos,to je navodno krsenje njegovih prava,nece ih tamo,ruse im kucice,kada srbija to uradi to onda nije demokratski

zvonko

29.01.2013. 11:48

Pa sto ih bre pustaju?Odmah se vidi na granici zasto idu tamo.Nemaju dovoljno para u djepu i sa celom porodicom idu.Krivi su oni na granici ,policija i carina,znaci ministar policije nek da ostavku , kad ne zna da radi.

Goran

29.01.2013. 12:13

@zvonko - Nemaju dovoljno para u "djepu" ??? Ovako pričaju ovi što traže azil. Da ti nisi možda jedan od njih?

lepi

29.01.2013. 20:42

@zvonko - ...pa i ti si trazio azil, samo to je davno bilo....i dobijo si ga....

Cigan iz USA

01.02.2013. 14:18

@zvonko - Nije tacno oni du jedan po jedan da me osete komsije aponesto para bude u pasosu za policiju

Cvrstina

29.01.2013. 12:00

Znaci da ceo narod mora da ispasta zbog snalazljivih prevaranata, a gde je za takve stvari cvrst odgovor od svih strana,a?!

MatijaBG LDP

29.01.2013. 12:08

Ocekuje se saopstenje sa Marakane ,dzajic i Covic pod hitno da usvoje rezoluciju o ugrozavanju prava njihove navijacke grupe.

Simic Dragan

29.01.2013. 12:30

Pitali se ko zasto toliki narod trazi azil ???? aprtom za sicu od 400 eura ja verujem da u Srbiji nemaju ni to

Danica

29.01.2013. 12:40

Romi su građani svijeta i lako im je napustiti zemlju gdje su rođeni.Oni su divan, skroman narod,ne čine terorističke napade i ne bore se za vlast. Neka im se Njemačka za istrebljenje u ratu oduži bar parčetom hljeba i toplom sobom. mora Evropa nešto i da da siromašnima, dosta su navlačili u svoje jazbine iz cijelog svijeta. Obrazuj se narode da se ne bi dao ugnjetavati.

zoks

29.01.2013. 12:52

@Danica - Neuporedivo vecu stetu su napravili niskosrbi Srbiji nego cigani!Cigani su jedan jedini narod na svetu koji nikada nije radio protiv drzave u kojoj su ziveli,mislim na ratove,terorizam i slicne stvari!A da jesu neradnici,pogotovo ovi po evropi to je istina!Zapad im je dao stanove,placa im struju,vodu,lekara,tablete,stanarinu,decje dohotke,i oni opet 90% ne rade nego prose,kradu,svercuju!

Aleksa

29.01.2013. 13:45

@Danica - @Danica "romi su divan skroman narod" ha, ha, ha....joj, pa netreba ustvari nista reci, ti zivis u sapunicama....nemogu da verujem sta kazes!

M

29.01.2013. 13:50

@Danica - nije to tacno da romi su ne radnici dodji vidi u evropi kako romi rade i sta rade to samo u yugoslaviju nisu imali uslovi da rade a ovde svi rade ovde i dokrori romi i sve drugih posla rade ko sto radi evropski narod

dunja

29.01.2013. 13:56

@Danica - a ti imas nesto protiv roma? Sta su to tebi romi uradili da imas lose misljenje o njima,zar su Srbi svi pametni,bogati...Nemoj molim te!! Izmedju prvih 5 smo po nepismenosti, najvise u svetu imamo ljude koji nemaju vise od 5 zuba u vilici, u svakoj kuci ima neko ko je otisao u inostranstvo da cisti i pere toalete,tanjire.......Okreni se pogledaj oko sebe,ovo je Srbij,ti si Srbin a to je svuda u svetu smesno i zalosno!!!! pozzzz

Glupi srbin !!!

29.01.2013. 12:46

em romi, em albanci poreklom, em ispada da su Srbi... Siptari su genijalci ustvari.... za 50 godina, cela Evropa ce biti njihova....

pera

29.01.2013. 14:13

Drzavu ovaj problem ni malo ne zanima. Verujem da bi im i odgovaralo uvodjenje viza, kako bi imali razloga za kukanje kako nas niko ne voli, a prosla vlast ce to vesto iskoristiti tvrdeci kako ovi sadasnji nisu sposobni i kako nas zbog njih, opet, niko ne voli. Na kraju ce ispastati obican narod zbog sake vucibatina, neradnika i prevaranata (ne zelim da generalizujem).Evropa nas godinama upozorava. Lepo kazu ljudi da se urazumimo. Ali jok!

Radoslav

29.01.2013. 17:26

Ovo je opasno za Srbiju.Sto pre nesto uraditi na nasim granicama inace nam se crno pise.Nemoze jedan mali broj ljudi sve da pokvari.Ima nas oni koji putuje u goste naprimer ja sam bio dve nedelje u svajcarsku avionom do Bazela doso sam na granicu pita me svajcarac koliko ostajem ja pokazujem povratnu kartu i toliko.Planiram ponovo da idem za dva meseca.I nebih voleo da budu ponovo vize.Ovo od kada Wizzair leti jeftino iz Beograd za Bazela mnogo ljudi putuju kod rodbine.

zoks

29.01.2013. 17:27

Prava evropska dvoličnost. Donesu zakone, kao šampioni ljudskih prava, pa onda traže od nas da zabranimo svojim građanima da ih koriste. Ako misle da neko zloupotrebljava njihovo zakonodavstvo, neka im sami ne dozvole te azile šta imamo mi sa tim. Romi samo uzimaju ono što im oni sami nude. Šta me briga gdje će cigan kad sjedne na voz. Zašto meni da neko uvodi vizu i ograničava mi kretanje bez obzira na razlog, jel to evropa ?

Ruben Lonuestro

29.01.2013. 17:50

@zoks - Da to je evropa zoks ; i usput bravo na komentaru ; hulje euro rajha rade na lozenju malogradjanske svesti i i budjenju antiromskog rasizma u Srpskom narodu ; tako da imaju cime puniti njihove televizijske dnevnike i ostale trac papire.

Branko

29.01.2013. 19:55

@zoks - Molim, kažite g-dine Zoks kada ste Vi iskoristili bezvizni režim i seli na voz da upoznate Jevropu? Ne ograničava kretanje viza - često je u pitanju i mentalni razlog. Svako Vam dobro.

zoks

31.01.2013. 08:32

@zoks - Branko, ja sam obisao dobar dio jevrope kako Vi kazete, prije 91. i vozom, a viza i te kako ogranicava kretanje. O mentalnim razlozima nećemo. Pozdrav !

Rajko

29.01.2013. 19:41

Ovo nam namerno radi vlada Nemačke.Zašto ih plaća?Odmah treba da ih sikteriše curik.Neka se Nemci ugledaju na Švajcarce i ostale,koji su to rešili jednostavno.Srbija je demokratska zemlja,demokratiju su nam doneli EU na čelu sa Nemačkom,i ne treba da plaćaju "azilante iz Srbije"

Radovane Radovane

30.01.2013. 03:37

@Rajko - Ma eto im ih. Dobro i Romima dobro i Sbiji. Danke deuchland :)

Branko

29.01.2013. 19:48

Tako su i Hitleru tridesetih godina prošlog veka za sve bili krivi Jevreji i Romi. Jevreji su ovog puta pošteđeni, bar što se Srbije tiče /Nedićeva zasluga/ ali zato su tu Romi - na vetrometini - udri po njima. Za sve su oni krivi. Sram nas bilo.

Milan

30.01.2013. 09:28

@Branko - Branko, primi jednu njihovu porodicu kod sebe u stan ili kucu ako ti se toliko dopadaju i ako mislis da su toliko dobri. Ovde nisu problematicni svi romi. Nas narod opravdano mrzi samo one rome (svih uzrasta) koji su asocijalni, besprizorni i devijantni. Oni romi koji postuju zakone ove zemlje i ne ugrozavaju ostale gradjane i drzavu bez obzira da li su oni univerzitetski profesori ili baba sere ili nesto trece po profesiji nisu predmet ove diskusije niti iko normalan ima nesto protiv njih.

Za postene pravda za ostale ...

30.01.2013. 14:33

@Branko - Slazem se sa Milanom. Posteni romi imaju i trebaju da imaju sva prava kakva imaju i ostali gradjani Srbije. Tu nacionalna i verska pripadnost nije bitna. Medjutim, fukara koja krade kablove, dzepari, prosi sa ili bez dece, sakati sopstvenu ili kupljenu ili otetu decu radi prosjacenja, provaljuje u kuce, podrume i stanove, uzurpira javne povrsine, urla i svira u autobusima, itd. treba da bude u okovima proterana do najblizeg granicnog prelaza pod pretnjom smrtne kazne ako se vrate u zemlju.

jovan

29.01.2013. 20:08

Da se razumemo, tacnije, da se ne lazemo. svaki covek koji nameri da izadje oiz ove kalakurnice, ne moze po definiciji, nikako da bude lazni azilant. On je istinski azilant iz potrebe i iz vristanja.

Sasa

30.01.2013. 16:45

@radojko - A sta nam to duguju?! ja u komsiluku imam romsku porodicu koja zivi sasvim normalno i isli su u rat kada god je trebalo za ovu zemlju,a moji rodjak je 1991 pobegao kod roditelja u Austriju!! Svaka cast romima i njih ima i ovakvih i onakvih kao i nasih Srba!!!

Dragan

30.01.2013. 09:12

Ako ova smesna drzava nije sposobna da se jednom za sva vremena beskompromisno i ostro obracuna (zatvorom, proterivanjem ili batinama) sa olosem koji potkrada njihove gradjane, prosi, provaljuje, obija, siri zarazu, prlja gradove i na kraju ugrozava bezvizni rezim, i treba da nam EU ponovo ukine bezvizni rezim.

HitmanSRB

30.01.2013. 09:41

Mislim da su tu dobrim delom i kosovski albanci. U Novom Sadu je otrkiven lik koji je 28 Albanaca sa KiM prijavio da žive na istom mestu, u podrumu. Razlog: oni njemu plate dobre pare, dobiju naše pasoše, pa pravac Švabenland po azil. Mada oni su svakako pametniji od mene, koji primam 30.000 i sedim i pišem ovo za računarom.Možda im se i priključim.

Vladan

12.09.2013. 13:32

Njih treba otvoriti azil u bivsoj kasarni ispod Avale stitite ih ko bele medvede eto vam sada vize!!!!