Izmena Zakona o zaštiti potrošača

Tanjug

četvrtak, 24. 01. 2013. u 18:01

Измена Закона о заштити потрошача
Aktuelni Zakon o zaštiti potrošača nalazi se u fazi izmena i dopuna kako bi se u Srbiji ostvario onaj nivo zaštite koju imaju potrošači u zemljama Evropske Unije

BEOGRAD - Aktuelni Zakon o zaštiti potrošača nalazi se u fazi izmena i dopuna kako bi se u Srbiji ostvario onaj nivo zaštite koju imaju potrošači u zemljama Evropske Unije, rečeno je u četvrtak na seminaru o zaštiti potrošača. Cilj projekta "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji", kojeg finansira Evropska Unija, jeste unapređenje zaštite prava i interesa domaćih potrošača i pregled novina koje srpski zakon iz ove oblasti treba da sadrži u buduće.

Profesor Tijeri Burgoanji, vođa projektnog tima, rekao je da Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije radi na nacrtu strategije zaštite potrošača za period od pet godina i na dopunama postojećeg zakona o pravima potrošača.

Zakonodavac u Srbiji treba da, kako je objasnio Burgoanji, u postojeći Zakon o zaštiti potrošacača unese novine koje se tiču zaštite ugroženih potrošača, ugovora na daljinu, vansudsko rešavanje potrošačkih sporova, prava putnika, prava tržišne inspekcije i udreženja potrošača da zahtevaju prekid prakse koja je suprotna interesima potrošača.

On je dodao da se u Srbiji kao i u Evropskoj Uniji potrošači suočavaju sa čestim poskupljenjima na koja ne mogu da utiču, ali imaju pravo da budu informisani o formiranju i menjanju cena.

U cilju podizanja svesti i znanja potrošača u Srbiji o svojim pravima za mart je najavljen i Sajam potrošačkih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)