Dug stroj činovnika u sistemu odbrane

R. Dr.

03. 01. 2013. u 20:58

Na platnom spisku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i oko 10.000 službenika. Najviše civila angažovano je u Ministarstvu odbrane - od vozača i majstora do naučnika i istraživača

NA platnom spisku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je i oko 10.000 vojnika bez uniforme. Od ukupno 36.000 pripadnika sistema odbrane trećinu čine civili koji rade na različitim poslovima - od vozača i majstora do naučnika i vrhunskih istraživača.

Civila je najviše na radnim mestima u Ministarstvu odbrane, dok ih je na pozicijama u Vojsci Srbije znatno manje - oko 17 odsto. Najveći deo platnog spiska civila u Ministarstvu čine zaposleni u vojnom zdravstvu i administraciji, ali svoje plate zarađuju i u naučnim ustanovama, remontnim zavodima, izdavačkoj i medijskoj delatnosti.

- Samo na VMA, osim lekara, koji imaju status sanitetskih oficira, radi i gotovo 1.500 sestara i medicinskih tehničara - objašnjavaju u Vojsci Srbije. - Civili su i osnovni kadar u ostalim granama vojnog zdravstva, ali i vojnim naučnoistraživačkim ustanovama. Veliki broj njih obavlja tehničke, zanatske i poslove vojne administracije.

U PROSEKU PRIMAJU PO 50.000 DINARA PROSEČNA plata civila u sistemu odbrane je oko 50.000 dinara. Najniže zarade imaju vojni nameštenici, samo sa osnovnom školom, koji primaju nešto više od 22.000 dinara. Prosečna plata doktora nauka, zaposlenog u Ministarstvu odbrane je oko 80.000 dinara. Reč je o zaradama, u čije iznose nisu uračunati različiti dodaci koje primaju zaposleni u sistemu odbrane.

Civili u sistemu odbrane, prema zakonu o vojsci, imaju dvojak status. Svoj posao obavljaju kao vojni službenici, kojima je potrebna diploma više škole ili fakulteta i kojih je na kadrovskim listama oko 8.000. Drugu kategoriju čine vojni nameštenici. Ova grupa zaposlenih u sistemu odbrane obuhvata najširi krug osoblja za čija radna mesta je dovoljna srednja stručna sprema i kojih je oko 1.500.

U Vojsci Srbije kažu da je broj civilnih lica poslednjih godina prilagođen sadašnjem obimu i zadacima sistema odbrane. Nedostaju, međutim, stručnjaci za složena istraživanja u vojnonaučnim ustanovama. Njihovim primanjem u radni odnos bila bi popunjena rupa, nastala posle napuštanja vojske velikog broja školovanih ljudi tokom krize devedesetih godina.

Dugoročni plan razvoja sistema odbrane do 2020. predvideo je da stroj Vojske sledeće decenije broji u miru 30.000 pripadnika. Gotovo polovinu činiće profesionalni vojnici, trećina će biti oficiri i podoficiri, dok će ostatak popuniti civili. Ova šema odgovara tzv. norveškom modelu organizacije kadra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Krpelji

04.01.2013. 05:14

Što je najgore, od kad je počela feminizacija VS, primljeno je mnogo žena u administraciju, tako da budžet izdržava nekoliko stotina novih parazita bez ikakve potrebe.

Dudule

04.01.2013. 11:24

ništa mi da naučimo ili nećemo namerno; imali smo bombardovanje i videli nedostatke vojske, a to sigurno nisu administrativna piskarala nego SS sistemi