Da li nam ove sezone opet preti ”svinjski grip”, ili su upozorenja lekara iz Hrvatske da bi ove zime moglo biti znatno više obolelih, posebno od virusa H1N1, preterana, trenutno niko ne zna. Činjenica je, međutim, da H1N1, od kojeg je u Srbiji umrlo 134 obolelih, nije nestao i da opet može ”da zakuca na vrata”.

- Trenutna epidemiološka situacija je takva da o eventualno masovnijem obolevanju od gripa, pa i od tipa H1N1, nema ni govora - kaže za ”Novosti” dr Predrag Kon, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograda. - U cirkulaciji ima novih virusa, ali nijedan od njih, bar zasad, nije pokazao potencijal da može da izazove pandemiju.

U Institutu za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut”, gde se slivaju epidemiološki podaci iz cele Srbije, kažu da se trenutno u čitavoj Evropi registruje nizak nivo aktivnosti virusa influence.

KRIZA I LOŠA HRANA ŠIRE VIRUS Na masovnost obolevanja od gripa, osim karakteristika samog virusa, može da utiče i ekonomska kriza - tvrdi dr Radmilo Petrović. - Ljudi se sada nekvalitetnije hrane i to može da bude uzrok da ove sezone od gripa oboli više ljudi, nego što bi inače obolelo.

- Činjenica je, međutim, da se povećava broj zemalja koje prijavljuju sporadično prisustvo virusa gripa AH1N1, koji je 2009. izazvao pandemiju, zatim virusa A - H3N2, i virusa tipa B - rečeno je ”Novostima” u ”Batutu”. - Od 10. do 16. decembra, u Evropskom regionu, ukupno 748 testiranih uzoraka bilo je pozitivno na virus gripa. Od toga 319 na virus gripa B i 429 na virus gripa A. Od 429 influenca A potvrđenih uzoraka, 272 su suptipizirana: 109 je bilo A (H3N2), a 163 A (H1N1).

U Srbiji je za nedelju dana, prema poslednjim podacima, registrovano 3.598 slučajeva sličnih gripu, a epidemiolozi porast obolevanja ne očekuju bar do završetka školskog raspusta.

- Izvesno je da se H1N1 neće zaršiti na ”epizodi” koju je imao 2009, i da će se on na svake dve ili tri sezone ponovo pojavljivati - kaže dr Radmilo Petrović, epidemiolog. - Taj tip gripa bi mogao sporadično da zahvata prvenstveno najmlađu populaciju koja nema antitela na H1N1. Malo je verovatno, međutim, da on sada bude opasniji, jer svaki virus gripa je najjači upravo prve godine kada se pojavi. To znači da je H1N1 već imao svoj maksimum i da on više ne može da izazove pandemiju.