OSIM šefa države Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, prisluškivan je i prvi čovek Narodne skupštine Nebojša Stefanović - saznaju ”Novosti”.

Velika afera, koju su svi već krstili kao ”srpski Votergejt” žestoko je uskomešala državni vrh. Izbila je baš kada se privode kraju istrage o velikim zloupotrebama i višemilionskim proneverama u nekoliko velikih firmi.

Neviđeni skandal, koji je u intervjuu za naš list otkrio Vučić, preti da izazove velike potrese i prestrojavanja u policijskim strukturama, a ne isključuju se i hapšenja pojedinih rukovodilaca službi u MUP!

Nezvanično saznajemo da se već naziru vinovnici ovog slučaja, među kojima su neki koji su otvorili bolovanje čim je bruka pukla u javnosti. Osim priče o prisluškivanju, paralelno je otkrivena i afera sa listinzima poziva sa mobilnih telefona koje su koristili Vučić i Stefanović.

Veliki zaplet nastao je kada je pre četiri dana BIA obavestila Vučića da je jedna služba Uprave kriminalističke policije tražila listinge njegovih kontakata. Navodno, nalog je potpisao načelnik UKP Rodoljub Milović, ali se sada utvrđuje autentičnost njegovog potpisa, jer postoje osnovane sumnje da je reč o faksimilu.

PRAVO SAMO SLUŽBAMA, UZ NALOG SUDA UVID u telefonske listinge mogu da imaju samo policija i bezbednosne službe, i to isključivo na osnovu odluke suda, i za potrebe krivičnog postupka ili ako se sumnja da je ugrožena bezbednost Srbije. Na zahtevima se ne navode imena korisnika telefona, već samo brojevi. Što se tiče prisluškivanja, ovu mogućnost imaju samo policija, VOA, VBA i BIA, ali takođe uz nalog suda i isključivo u svrhe istražnog postupka ili ako je ugrožena nacionalna bezbednost.

- Afera sa prisluškivanjem predsednika Nikolića i potpredsednika Vučića nema veze sa mnom kao ministrom unutrašnjih poslova, već sa policijom, pošto ne postoji jasan sistem nadzora i kontrole akcija. Zato su nepohodne promene u MUP - poručio je premijer Ivica Dačić, koji je o aferi u petak razgovarao sa Vučićem.

On tvrdi da je Uprava kriminalističke policije tražila listinge ne znajući, kako su mu rekli, da je u pitanju telefon Aleksandra Vučića.

- Takve stvari ne smeju da se dešavaju. Ne tako davno skidali su i listinge mojih najbližih saradnika. Oni koji u ovome učestvuju ne treba više da budu na svojim funkcijama. Podržavam Vučića u zahtevu da se sve ispita - kazao je Dačić.

Izvori ”Novosti” prenose da se u MUP sada vodi opsežna istraga kako je došlo do toga da se brojevi telefona visokih državnih funkcionera nađu u policijskoj ”obradi”. Nezvanično saznajemo da originala naredbe u policiji nema, a svi pokušaji da se od ”Telekoma” dobije kopija ostali su bezuspešni.

Istoga časa kada je dobio informacije da ga prisluškuju, Vučiću je pojačano obezbeđenje. Sada ga čuvaju i pripadnici BIA naoružani dugim cevima. Karticu u mobilnom koja je bila pod ”nadzorom”, a koju je koristio i dok nije ušao u vladu, više ne koristi.

Velika polemika otvorila se i u javnosti. Ocene se kreću od toga da je reč o neviđenoj blamaži države do toga da je na delu tajni obračun unutar vladajućeg bloka.

Predsednica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranka Joksimović kaže nam da će ovo telo uskoro razmatrati izveštaje BIA, VOA i VBA.

Šta je još Ivica Dačić izjavio pročitajte OVDE

- Jedno od pitanja koje možemo da pokrenemo jeste zakonitost primene postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka tih agencija. Javnost će biti redovno obaveštavana o tome, a sve u cilju da Srbija postane društvo u kojem neće moći da se dešava da neko neovlašćeno i nezakonito prisluškuje najviše državne funkcionere.

Liberalno-demokratska partija zatražila je hitnu sednicu Odbora za kontrolu službi, a lider DSS Vojislav Koštunica tvrdi da je afera dovela borbu protiv korupcije do kritične tačke.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić smatra da je informacija o prisluškivanju skandalozna, kao i da od odgovarajućih bezbednosnih službi očekuje da objasne celu stvar.

- Ovde nije reč o povredi tajnosti komunikacije bilo koga već visokih državnih funkcionera, uključujući i predsednika. U svakoj zemlji u svetu to bi bio ne samo bizaran već i skandalozan slučaj - rekao je Šabić.

On i ombudsman Saša Janković nedavno su nadzorom telefonskih operatera dokazali da različite službe masovno imaju, najčešće protivzakonit, uvid u listinge poziva građana - i do milion godišnje!

POKRENUTA ISTRAGA

IAKO smo nezvanično saznali da je Republičko javno tužilaštvo pokrenulo istragu o aferi prisluškivanja, u toj instituciji tvrde da se neće oglašavati u vezi sa tim. - Takve informacije sapadaju u domen državne tajne - izjavio je u petak za ”Novosti” Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.