ŽIVOT u Srbiji prosečno najduže traje u okolini Zlatibora i na zapadu zemlje, dok je vek građana prosečno najkraći - u ravnici. Najdugovečnija mesta u Srbiji su Žitorađa, gde ljudski vek traje u proseku 77,6 i Petrovaradin sa 77,2 godine. Najmanje godina u proseku dožive žitelji Bele Crkve, Alibunara, Novog Kneževca, Nove Crnje i Čoke. Prosečan život u ovim mestima jedva da premašuje 70 godina.

Ovo su rezultati dobijeni na osnovu najsvežijih podataka Republičkog zavoda za statistiku o očekivanom trajanju života, koji se odnose na prošlu godinu. Oni su potvrdili staru statističku tezu da Vojvođani žive prosečno najkaraće, a da se godine najlakše nižu u Zlatiborskom, Rasinskom i Moravičkom okrugu.

- Životni vek u Srbiji, prema našim podacima, prosečno traje 74,22 godine - objašnjavaju u RZS. - Žene žive duže, pa one beleže u proseku oko 76,8 godina. Očekivani vek muškaraca na nivou države je 71,6 godina.

Na spisku gradova sa najdugovečnijim građanima je Nova Varoš, gde je projektovani životni vek oko 76 godina, a približno toliko dožive i žitelji Bajine Bašte, Blaca, Žagubice, Aleksandrovca i Dimitrovgrada. Njih slede Sjenica, Užice, Ivanjica, Arilje, gde čovek prosečno ubeleži više od 75 godina.

VAZDUH NE KROJI ŽIVOT NIVO zagađenosti životne sredine u gradovima kojima ekologija nije jača strana ne ogleda se drastično u očekivanom životnom veku njihovih žitelja. Iako žive u sredinama koje važe za zagađene, projektovani statistički vek Pančevaca je 73,8, Borana 73,3, Obrenovčana 73,1, a žitelja Majdanpeka 72,4 godine. Kučevo, Lapovo ili Aleksinac nemaju ozbiljnijih problema sa zagađenošću, ali njihovi meštani prosečno dožive tek koju preko 70 godina.

Po dužini trajanja života u Srbiji ”fenjeraši” su u mestima na jugu Vojvodine. Južnom Banatu uz rame su Bečej, Čoka, Bačka Topola, Mali Iđoš... Od gradova iz centralne Srbije, njima društvo pravi Aleksinac i Crna Trava, gde je prosek godina ljudskog veka oko 71 godinu.

Na dužinu ljudskog veka, prema oceni stručnjaka, utiče kvalitet života, standard, nivo zdravstvene zaštite, čistoća životne sredine... Demograf Ivan Marinković, međutim, nepoverljiv je prema očekivanoj dužini trajanja života i kaže da ovaj pokazatelj nije ogledalo stvarnog stanja:

- Procene o životnom veku u određenim delovima zemlje biće moguće tek kada svi građani Srbije budu imali približno istu zdravstvenu zaštitu.

Da kvalitet i dužinu života ljudi u Srbiji kroje društvene promene smatra i sociolog Goran Lazić:

- Manje turbulentno vreme i rast životnog standarda uticaće i na životni vek. U Evropi se živi znatno duže, mada Srbija u regionalnim okvirima ne predstavlja nikakav izuzetak.