Kod lekara na tri godine

B. RADIVOJEVIĆ

11. 10. 2012. u 20:56

Код лекара на три године
Doktori, Ministarstvo i RFZO različito tumače koliko često mogu da se rade ginekološki pregledi. Svaki od 588 ginekologa u 157 domova zdravlja treba da pregleda po 2.382 žene

OD ukupno 3,2 miliona žena starijih od 15 godina do sada je ginekologa izabralo njih 1.401.189. To znači da svaki od 588 ginekologa, koliko ih ima u 157 domova zdravlja, sada treba da pregleda po 2.382 žene.

Nije, međutim, razjašnjeno na koliko te žene imaju prava da obiđu lekara - da li jednom za godinu ili za tri godine. Upravo oko toga se trenutno spore domovi zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje. Ginekolozi i uprave pojedinih domova zdravlja tvrde da im RFZO vraća fakture za preglede žena koji su rađeni češće nego jednom u tri godine. U RFZO, međutim, kažu da ginekolozi pogrešno tumače Pravilnik o obimu i sadržaju zdravstvene zaštite, i da ne smeju da vrate nijednu ženu koja dođe na pregled, bez obzira na to kada je rađen prethodni.

- Mi smo zvanično dobili dopis prema kojem su ginekološki pregledi obavezni jednom u tri godine, i ništa tu nama nije ostavljeno da tumačimo ovako ili onako - kaže za “Novosti” dr Maja Todorović, direktor Doma zdravlja u Obrenovcu. - Period od tri godine između dva pregleda je, prema mišljenju ginekologa, previše dug, jer za to vreme može da se razvije bolest. Mišljenje struke je da na preglede definitivno treba ići jednom godišnje, i mi ćemo, ipak, da primamo žene koje hoće da se pregledaju u tom intervalu. To ćemo praktično raditi besplatno. RFZO ne priznaje troškove tako čestih pregleda i vraćaju nam fakture.

SVAKOG DANA UMRE JEDNA ŽENA SLAVICA Đukić Dejanović, ministarka zdravlja, izjavila je da svaka žena može i mora jednom godišnje da ide na ginekološki pregled, pa u domovima zdravlja sada očekuju dodatna uputstva. Srbija je, inače, prva u Evropi po učestalosti raka grlića materice, od kojeg svakog dana umre po jedna žena. A, rak dojke se godišnje otkrije kod 4.000 žena.

U Pravilniku jasno piše da se preventivni ginekološki pregledi i ciljani pregledi radi ranog otkrivanja raka grlića materice rade o trošku osiguranja - jedom u tri godine. A, ciljani pregled radi ranog otkrivanja raka dojke - jednom u dve godine.

- To samo znači da žene koje same ne idu redovno na preglede, bar jedom u tri godine treba da budu pozvane na preventivne i ciljane preglede, a RFZO na godišnjem nivou plaća kompletan ginekološki pregled, briseve, Papanikolau test, kolposkopiju i pregled dojke - objašnjava Sanja Mirosavljević, portparol RFZO. - Ako je žena zdrava, ginekolog će joj reći da dođe za godinu dana, a ako se u međuvremenu pojave problemi žena će biti tretirana koliko god je potrebno. Ženama koje dođu pre nego što istekne 12 meseci, ginekolozi su dužni da, takođe o trošku RFZO, urade pregled, ali ako su zdrave, a ipak žele dodatne analize i testove, to se, onda, ne radi o trošku osiguranja.

U Domu zdravlja u Rakovici “Novostima” je u četvrtak rečeno da su ginekolozi primali sve žene, bez obzira na to koliko je prošlo od poslednjeg pregleda, i da im RFZO dosad nije osporavao troškove tih pregleda.

- Odlučili smo da ćemo se rukovoditi isključivo etičkim principima i nastavićemo da primamo pacijente kao i do sada: kad god dođu na pregled - kaže za “Novosti” dr Tanja Đukić Janković, direktor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije