Nepismenih 1,3 miliona

I. M.

07. 09. 2012. u 22:21

Неписмених 1,3 милиона
Na Međunaordni dan pismenosti izneti zabrinjavajući podaci o obrazovanju građana. Gotovo polovina stanovništva ima završenu samo osnovnu školu ili nema svih osam razreda
OKO 1,3 miliona ljudi u Srbiji potpuno je ili delimično nepismeno. Među njima je oko 250.000 građana koji uopšte ne znaju da pišu, dok preostalih milion delimično ume da čita i piše, ali ne razume pročitani tekst. Gotovo polovina stanovništva u Srbiji ima završenu samo osnovnu školu ili nema svih osam razreda.

U celom svetu danas se obeležava Međunarodni dan pismenosti, a ovi podaci zabrinjavaju i pokazuju da se iz godine u godinu slika pismenosti u Srbiji ne menja značajno.

Situacija je jednako zabrinjavajuća i među decom školskog uzrasta, koja umeji da čitaju i pišu, ali u velikoj meri imaju problem razumevanja teksta. Rezultati međunarodnog PISA testiranja iz 2009. godine, pokazali su da je trećina petnaestogodišnjaka, koji su učestvovali u ovom testu, funkcionalno nepismena - da ne razume dobro pročitani tekst. Ove godine testirana je nova generacija učenika prvog razreda srednje škole, a krajem sledeće godine biće poznato da li su bili uspešniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

alex miles

08.09.2012. 05:21

Ne treba daleko ici." Pismenost" se odrazava u komentarima koji se mogu procitati, kako u ovim novinama, tako i ostalim. Imati tastatutu pred sobom, ne pravi te automatski i pismenim, jer bi onda i moj unuk od 5 godina bio pismen.

jovandeka

08.09.2012. 05:32

I onda se neko čudi što smo ovakvi i što nam ne ide.Pola stanovništva ima samo ili nema završenu osmogodišnju školu. Srbija je eldorado za političke partije.Sa ovakvim obrazovnim profilom političke partije ne trebaju da imaju političke programe,dovoljno je samo obećanje,Ceca i grand parada.Onda vladaš ovim narodom,kako hoćeš i koliko hoćeš.Samo Sloba je vladao preko 20 godina.Malo li je.

Jabre

08.09.2012. 14:43

@jovandeka - hehe sad je 20 godina ? Prošlo je vreme žute propagande duže su oni vladali i ekonomski više uništili Srbiju nego Slobo. Slobo je kriv za današnje stanje koliko i car Jovan Nenad.

odohja

08.09.2012. 10:34

neka ministar i dalje ignorise probleme u skolstvu,neka povecava br. bodova i ukida ispitne rokove,pa ce biti nepismenih joooos vise.to se ,ustvari,zove stvaranje jeftine radne snage,vojske neobrazovanih koji ne misle i ne traze puno.cist apsolutizam koji drzavi itekako odgovara,inace bi se odavno uhvatila u kostac sa ovim problemom.ovako se licemerno ogradjuje zabrinutoscu,a sve cini da nepismenih bude jos vise.

znatizeljko

08.09.2012. 11:48

Ma, pustite to, za sada je vazno da se oslobodimo "prethodnog vremena" i da zavrsimo tu privatizaciju i demokratizaciju ... Onda ce sve da bude reseno, bice mnogo manje i zivih i zdravih, a samim tim i nepismenih. A pismeni nam sad i nisu potrebni, samo bi nas zamajavali i smetali nam u ovoj beskrajnoj otimacini ... Ostavite vise tu temu, kakva pismenost, vidite da ovaj clanak niko i ne cita ...