BEOGRAD - Od virusa "Zapadnog Nila" u Srbiji su do sada preminule tri osobe, starije životne dobi, izjavila je danas zamenik direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Olga Dulović.

Reč je o starijim osobama koje su, osim virusa encefalitisa, imale i druge zdravstvene komplikacije, rekla je Dulovićeva Tanjugu i navela da te tri osobe preminule prethodnog meseca, ali je potrebno vreme da bi se analizama utvrdilo da je uzrok smrti zaista virus encefalitisa.

Ranije je saopšteno da je prva žrtva virusa bila žena koja je lečena u Pančevu, a potom i na Klinici za infektivne i tropske bolesti koja je preminula polovinom avgusta nakon što je kod nje dijagnostikovano ovo oboljenje.

Juče je saopšteno da je virus "Zapadnog Nila", koji prenose tigrasti komarci, potvrđen kod još 16 osoba, tako da je do sada registrovano ukupno 37 zaraženih. Reč o podacima koji se odnose na period do kraja avgusta.

Stručnjaci su ukazali da građani nemaju razloga za zabrinutost jer postoje različite forme virusnog encefalitisa, koje mogu biti blage i prolaze neprimetno, a nekada mogu biti i veoma ozbiljne i životno ugrožavajuće.

Resorna ministarka Slavica Đukić Dejanović je ranije kazala da nema opasnosti da će se u Srbiji razviti epidemija izazvana virusom sa zapadnog Nila koji prenose komarci i da nema razloga za paniku.

Predstavnici Komisije za nadzor i kontrolu suzbijanja komaraca, Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, kao i sa Veterinarsko specijalisičkog instituta u Kraljevu juče su saopštili da u Srbiji nisu otkriveni tigrasti komarci niti ima razloga za paniku zbog virusa "Zapadnog Nila", ali je potrebna obazrivost, jer prenosnik virusa može biti bilo koja vrsta komaraca.

Kako je objasnila epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Snežana Radivojević, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" dostavio je spisak još 15 ljudi koji bi trebalo da budu testirani na prisustvo tog virusa.