Vrane sejale zarazu

J. Su. - N. S.

04. 09. 2012. u 09:46

Вране сејале заразу
Inficirane ptice glavni krivci za pojavu virusa ”zapadni Nil” u našoj zemlji. Bolest za sada potvrđena kod 23 pacijenta, dok je pod sumnjom nekoliko desetina osoba. Bolest prenose i buve

PRECIZNIH podataka o broju zaraženih virusom “Zapadni Nil” koji bi narednih dana mogli da se suoče sa teškim oboljenjima, u Srbiji nema. Bolest je, zasad, potvrđena kod 23 pacijenta, dok je zbog sumnje na infekciju hospitalizovano nekoliko desetina osoba širom Srbije, a jedna osoba iz Pančeva je preminula. Stručnjaci, ipak, tvrde da razloga za paniku nema.

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije smešteno je dvadesetak pacijenata zbog sumnje da su oboleli od virusnog encefalitisa, dok je kod dvoje bolesnika ta bolest i dokazana, objasnila je prof. dr Olga Dulović, zamenik direktora Klinike.

- Kod ovih pacijenata očekuju se rezultati kako bi se utvrdilo da li su i oni zaraženi tim virusom, a za pojedine analize potrebno je i do dve nedelje - rekla je prof. dr Dulović.

- Groznicom “Zapadnog Nila”, tokom jula i avgusta, u Srbiji su zaražene 23 osobe, pored onih koji su sada hospitalizovani i za koje virus još nije potvrđen. Polovinom avgusta preminula je žena iz Pančeva koja je lečena u ovom gradu, a potom na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Najveći broj zaraženih nije putovao u predele u kojima je bilo inficiranih poput Grčke.

Virus “Zapadni Nil”, kako objašnjavaju stručnjaci, bio je lokalni, ali se preko ptica i insekata proširila i na druge zemlje.

ZAPALJENJE MOZGA NAJTEŽE Profesorka Dulović savetuje građanima da, ukoliko primete neke simptome kao što su glavobolja, visoka temperatura, otekle žlezde i pospanost, da se jave lekaru. Najteža forma virusnog encefalitisa je zapaljenje mozga.

- Nisu u pitanju nikakvi tigrasti ili tufnasti komarci, već su to naši domaći, koji su se ovde i izlegli - kaže za “Novosti” Bosiljka Đuričić, profesor na katedri za zarazne bolesti životinja Veterinarskog fakulteta u Beogradu. - Svi komarci koji bodu i sišu krv prenose infekciju. I buve mogu da je prenesu. Inficirani izvor infekcije u prirodi su ptice iz roda vrana. Virus kod nas u prirodi ima aktivno prisustvo već dve godine.

Da je kućni komarac glavni “krivac” za slučajeve groznice “Zapadnog Nila”, za “Novosti” je potvrdila i dr Bosiljka Krtinić, stručnjak za komarce iz novosadske “Ciklonizacije”.

- Tigrasti komarac je ključan u prenošenju “Denga” i “Čikunguja” groznice, a virus “Zapadnog Nila” poslednji je na spisku bolesti koje bi on prenosio - objašnjava dr Krtinić. - Naučnim studijama dokazano je da je prenosnik ove zaraze kućni komarac. Njegova staništa su kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi. Osnovni rezervoar virusa “Zapadnog Nila” su ptice.

Prema rečima dr Bojane Grgić, epidemiologa Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, virus se u telu ptica umnožava i prisutan je u njihovoj krvi dva do tri dana i komarac može da se zarazi samo u tom periodu. Zaraženi insekt prenosi infekciju na potomstvo, ali i na životinje i ljude.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

DR

04.09.2012. 12:14

Sad nabavite par miliona vakcina zlu netrebalo( provucicemo ih nekako kroz RZZO kao i one onomad). Ps. Kako nista nenauciste od bivsih kolega iz prosle vlade ili niste ni bili tu?

lolzinjo

04.09.2012. 15:09

To se barem lako radi , malo cesceg zaprasivanja ali posto smo mi banana od drzave sadasnji kako predhodni pustice nas da malo hranimo komarce !!!

matori

04.09.2012. 20:13

i sad treba da vam verujemo????Posle pticjeg,pacijeg,svinskog stigao i ovaj sargasto-pirgasti..Podnece i to ovaj narod,nama niko nista ne moze samo smo sami sebi opasnost.