GROZNICU “zapadnog Nila” u Srbiji ima 21 osoba, dok je jedan pacijent od ove opake bolesti preminuo. Ovo su u ponedeljak potvrdili nadležni u Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”. Svi zaraženi smešteni su na infektivne klinike i njihovo stanje se prati.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, do 1. septembra, groznica “Zapadnog Nila” laboratorijski je potvrđena kod šest pacijenata, sa jednim smrtnim ishodom. Glavni simptomi su groznica, mučnina, povraćanje i glavobolja. Najteži slučajevi imaju upalu mozga i moždanih ovojnica. Period inkubacije do dve nedelje.

- Osim jedne osobe sa stalnim prebivalištem u Nemačkoj, ostali oboleli nisu putovali u inostranstvo, u poslednje dve nedelje - kaže dr Jelena Obrenović, epidemiolog i šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta “Batut”. - Radi se o ljudima sa teritorije Južnobanatskog okruga, njih troje i tri osobe iz Beograda. Prosek starosti je od 52 do 82 godine, i svi su imali neuroinvazivni oblik bolesti - meningitis. U referentnu laboratoriju u “Torlaku”, dostavljeni su uzorci 23 pacijenta, koji su smešteni na infektivnim odeljenjima. Sumnja je odbačena kod pet slučajeva, a 12 osoba je najverovatnije zaraženo. Neki od ovih pacijenata boravili su u Grčkoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Prema rečima dr Obrenović, za sada ne postoje elementi koji bi ukazali na eventualno epidemijsko javljanje bolesti, već se radi o sporadičnim slučajevima.

- Sezona aktivnosti komaraca je pri kraju, a u narednom periodu, u saradnji sa drugim institucijama, sprovodiće se aktivnosti kako bi narednu sezonu dočekali spremniji - objašnjava dr Obrenović.

Osnovni način prenošenja bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila jeste ubod zaraženog komarca. Oni se inficiraju prilikom sisanja krvi obolelih ptica. Virus se ne prenosi među ljudima putem kontakta.

Kako kaže naša sagovornica, groznica “Zapadnog Nila” spada u preteće bolesti u Evropi, čija je učestalost u poslednje dve decenije porasla. Klimatske promene, intenzivan međunarodni saobraćaj, češće izlaganje ljudi divljim životinjama i komarcima samo su neki od razloga za nastanak i širenje ove bolesti.


OPASNI U SUMRAK I ZORU

NAJEFIKASNIJI način prevencije bolesti izazvane virusom “Zapadnog Nila” je sprečiti ubod komarca:

* Prilikom boravka u prirodi koristiti sredstva zaštite protiv uboda komaraca na otkrivenim delovima tela

* Nositi odeću koja pokriva noge i ruke

* Ne izlagati se komarcima u sumrak i u zoru

* Koristiti zaštitne mreže protiv komaraca na vratima i prozorima

* Najmanje jednom nedeljno isprazniti vodu iz saksija za cveće, kanti, buradi, limenki i posuda za hranu i vodu kućnih ljubimaca