BEOGRAD - Poverenik Rodoljub Šabić izjavio je da je današnji razgovor sa direktor BIA Nebojšom Rodićem bio konstruktivan i da je ta agencija spremna da podrži predlog mera koje su dali poverenik i zaštitnik građana u oblasti elektronskih komunikacija, a u vezi sa zaštitom privatnosti.

"Ono što je glavno kao poruka sa sastanka, koji ocenjujem kao konstruktivan, jeste da je BIA spremna da podrži predlog od 14 mera koje smo dali", rekao je Tanjugu Šabić i naveo da se razgovaralo o pristupu takozvanim zadržanim podacima u elektronskoj komunikaciji građana.

On je istakao da je to dobro, ali da treba biti realan i reći da je zapravo manji deo tih mera nešto što BIA može da uradi.

"Oni su danas potvrdili spremnost da svoje aktivnosti svedu u ustavne okvire i da ubuduće podacima pristupe isključivo uz odluku suda", rekao je Šabić i dodao da je, ipak, najveći deo mera koje je potrebno doneti stvar aktivnosti drugih organa.

Ukazujući da očekuje da uslede i druge aktivnosti, odnosno da se angažuju i ministarstva pravde, unutrašnjih poslova i odbrane, vlada i Skupština Srbija, on je istakao da je neophodno doneti neke nove ili izmeniti postojeći zakone kako bi mere bile u potpunosti realizovane.

Šabić je istakao da je sastanak trajao tri sata i da je održan na inicijativu direktora BIA Nebojše Rodića, a da mu je prisustvovao i zaštitnik građana Saša Janković.

"Ragovarali smo o još nekoliko tema, o Zakonu o tajnosti podataka i potrebi da se zameni novim ili izmeni, jer imamo loše stanje u toj oblasti, na šta sam krajem prošle godine upozoravao i vladu i Savet za nacionalnu bezbednost", rekao je Šabić.

On je kazao da se razgovaralo i o takozvanim bezbednosnim proverama, o situacijama kada vlasti proveravaju građane radi obavljanja određenih poslova, kao i o potrebi da se i ta oblast uredi na moderniji način.