Učenje jezika: Ruski pao na 10. mesto

I. M.

27. 07. 2012. u 20:46

Учење језика: Руски пао на 10. место
Posle engleskog, koji uče svi, u osnovnim školama najviše časova nemačkog jezika. Osnovci vole i francuski, italijanski, španski, grčki, a oko 2.500 bira kineski

NAJVEĆA gužva za upis prvaka je u razrede koje u ponudi imaju italijanski, španski, grčki ili neki drugi jezik koji se tek poslednjih godina uči u osnovnim školama u Srbiji. Zbog sve manjeg broja dece, većina škola kuburi sa brojem učenika, a samo tamo gde se nude „moderni“ jezici traži se mesto više u klupama.

Tradicionalni ruski uči tek svaki deseti osnovac ili ukupno - 63.000! Engleski, po pravilu, uče baš svi, ili zvanično 600.000 učenika od prvog do osmog razreda. Najveći broj osnovaca uči ga kao prvi jezik, od prvog razreda. Tako je engleski preuzeo nekadašnji primat ruskog, koji je sada potisnut čak na četvrto mesto. Pre njega su i nemački, koji uči 90.000, i francuski koji „parla“ 80.000 osnovaca.

Osim engleskog, francuskog, nemačkog i ruskog, kao drugi strani jezik đaci uče i španski i italijanski. Časove italijanskog pohađa oko 8.000, a španskog nešto više od 3.000 đaka. Ukoliko žele da uče još neki jezik, to može da bude samo kao treći, fakultativni.

Od prošle školske godine oko 2.500 učenika osnovnih i srednjih škola ide i na časove kineskog. Da se sporazumeju i napišu osnovne znakove, uče ih nastavnici iz Kine. U dve beogradske škole uči se čak i grčki! A u OŠ „Petar Petrović Njegoš„ italijanski je potpuno istisnuo ruski. Uveden je u jedno odeljenje da bi posle nekoliko godina sva deca htela da ga uče.

U NOVOM SADU ODUZETE SVE ŠANSE PROFESOR Radojka Stepanov Tmušić godinama bije bitku za očuvanje ruskog jezika u školama. U podacima koje prilaže kao argumente za sistematsko istrebljenje ruskog iz srpskih škola navodi i da nijedna osnovna škola u Novom Sadu nema ovaj jezik u ponudi. Ona navodi i da je, time što je uvedeno da srednjoškolci uče samo jezik koji su već savladavali u osnovnoj školi, ruskom oduzeta još jedna šansa.

Da bi deca mogla da uče neki novi jezik, moraju da budu ispunjeni različiti uslovi. Prvi je da se ne zapošljava novi nastavnik i ne otpušta stari, samo da bi se promenio jezik.

Ukoliko škola ima nastavnika koji je kvalifikovan za još neki jezik za koji se izjasni dovoljan broj đaka, može da zatraži dozvolu da organizuje tu nastavu.

Posebno je moderna dvojezična nastava, koju je do sada imalo 18 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a od septembra će se paralelno na srpskom i francuskom učiti i u gimnazijama u Pirotu, Sremskim Karlovcima i Valjevu. Dvojezična nastava postoji i na nemačkom, italijanskom, španskom i engleskom jeziku. Ovog juna ni sto bodova nije bilo dovoljno za upis u bilingvalna odeljenja Treće beogradske gimnazije ili Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

zulu

27.07.2012. 23:33

Ma nemojte mi reci? samo mislim, a kako je krenulo, da ce znanje engleskog, francuskog i njemackog uskoro vrijediti ko toalet papir. Suprotno tome ako niste znali, kineski se sve vise uci u americkim skolama. Uspon kineske i ruske ekonomije koja sve vise dolazi do izrazaja dovesce do popularnosti njihovih jezika u skorijoj buducnosti. Svijet se okrece za 360 stepeni. A kako sve vise nasih nezaposlenih ljudi masovno odlaze u rusiju na rad, ne vidim da ce im ''sprehanje'' ili ''speaking'' trebati.

Vlada Kragujevac

28.07.2012. 01:54

@zulu - Nema veze to sa razvojem zemlje, takvo je geopolitičko stanje da su engleski, francuski i španski jezici budućnosti- doduše u Evropi se nemački još dobro drži.

e

28.07.2012. 12:46

@zulu - Učila sam ruski i sad imam probleme.Kompjuter, literatura,programi,učenici (radim u školi)koriste i znaju engleski,sve je na engleskom i strane sveta ,google,kviz na internetu- da ne nabrajam više.Kinezi pre nauče jezik države gde borave tako da nije perspektivan a koliko je bilo nas u Rusiji?

Đorđe

28.07.2012. 15:38

@zulu - @zulu Ako se svet okrene za 360 stepeni vraća se na isto. Možda ste mislili za 180 stepeni? Usput, za kinesku ekonomiju se slažem ali za rusku ne mogu, jer ona raste protekle decenije samo zahvaljujući rastu cena energenata. Poslednjih godina je primetna stagnacija, a najavljuje se čak i blagi negativan rast. A, o enormnom rastu ruskog javnog duga da i ne pričam. Samo sam realan.

Marina

28.07.2012. 10:43

U našem gradu polovina škola je uvela španski. Ali to nije bio izbor djaka već direktora škola. Samo ne vidim da u ovom gradu posluje bar jedna španska firma. Ruski su izbacili pa sad radnici NIS-a pohadjaju kurseve ruskog u privatnim školama.

zastupnik gradjana

28.07.2012. 12:56

Vi, kao ozbiljne novine, ne biste smeli dozvoliti da se objavi tekst čiji je naslov u suštoj suprotnosti sa sadržinom samog teksta, misleći pritom na naslov "ruski pao na deseto mesto".U samom tekstu se navodi da je ovaj jezik na četvrtom mestu.Slučajno ili namerno?