UPIS prvaka u srednje škole počeo je u petak, a za željene smerove i odeljenja potrebno im je, u proseku, i po nekoliko bodova manje nego prethodnoj generaciji. Ove godine polovina zadataka na završnom ispitu bila je nepoznata, pa su i učenici osvajali manje poena.

Da se đaci upisuju sa nekoliko bodova manje nego prošle godine potvrđuje i Ljiljana Đokić, direktorka Gimnazije "Sveti Sava" u Beogradu.

- Dobili smo, ipak, dobru decu, a stižu već i molbe onih koji nisu uspeli da budu raspoređeni u našu školu. Već prvog dana upisalo se oko 80 odsto učenika sa liste - objašnjava Ljiljana Đokić.

Navala je i na Turističko-ugostiteljsku školu, gde je prošle godine na jedno mesto konkurisalo od šestoro do osmoro učenika.

NEĆE DA POKRIVAJU KROVOVE U GRAĐEVINSKOJ školi u Beogradu niko se nije prijavio za smerove polagača obloga i krovopokrivača. Simboličan broj đaka imaće i smer za elektroinstalatere (9), armirače (6), stakloresce (1) i tesare (2). U Tekstilnoj školi u Leskovcu niko nije zainteresovan za smer konfekcionar-krojač, dok bi po jedan prvak da uči za mehaničara tekstilnih mašina i tekstilnog radnika.

- Interesovanje nam je veće od očekivanog i opet imamo odlične učenike, ali su osvojili koji bod manje - komentariše Milijanko Portić, direktor škole.

Na smeru za farmaceutskog tehničara Medicinske škole u Vranju, gde je prošle godine 45 učenika osvojilo sto bodova, pa je proširena i kvota da bi svi bili primljeni, sada niko nema maksimalnih sto, a upisivalo se i sa 92 poena. Za medicinskog tehničara u Novom Pazaru prošle godine trebalo je najmanje 99, a ove je bilo dovoljno čak 10,5 bodova manje.

Ipak, i ove godine bilo je odeljenja za koja su kandidati i sa sto bodova ostajali daleko ispod crte. Reč je o oglednim, dvojezičkim odeljenjima gimnazija. Pored maksimalnih sto poena, na osnovu ocena iz škole i rezultata male mature, dodatne poene prikupili su na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Za razliku od ovih razreda za koja ni maksimalnih sto poena nije bilo dovoljno, u neke škole može se upisati i sa nula poena sa male mature ili sa manje od 30 poena u ukupnom zbiru.