Eparhija Raško prizrenska i Kosovsko-metohijska povodom sve teže situacije u kojoj se nalazi srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji apelovala je na sve relevantne institucije da spreče humanitarnu krizu na ovim područjima.

"Politički pritisci i korišćenje sile protiv srpskog stanovništva neizbežno će uticati na dalji proces iseljavanja koji se, nažalost i dalje nastavlja, dok je proces povratka gotovo potpuno zaustavljen", navodi se u saopstenju eparhije.

Eparhija Raško prizrenska izrazila je i zabrinutost zbog najnovijih akcija Kfora na severu Kosova, navodeći da se pokušajima da se po svaku cenu srpski narod u tom delu Kosova natera da prihvati kosovske registracione tablice, korišćenjem borbenih vozila i blokiranjem alternativnih puteva, koji su glavni kanali za snabdevanje naroda osnovnim namirnicama i lekovima, stvara se ozbiljna humanitarna kriza koja može da ima nesagledive posledice.

"Najodlučnije apelujući da se postojeći problemi rešavaju dijalogom i bez upotrebe sile i pretnji, Eparhija poziva sve relevantne faktore da se konstruktivno uključe u iznalaženje rešenja koja treba da doprinesu ostanku i opstanku srpskog naroda na celoj teritoriji Kosova i Metohije i normalnom životu svih stanovnika na ovom prostoru", poručeno je u saopštenju.

Eparhija Raško-prizrenska takođe poziva srpski narod da sačuva prisebnost i mir i da na miran i dostojanstven način zaštiti svoja osnovna prava uz rešenost da ostane i opstane na svojim vekovnim ognjištima.