Kada bismo slepo verovali jeziku brojki, činilo bi se da je u Srbiji, uprkos hroničnoj krizi, sve manje nezaposlenih. Prema poslednjim podacima Nacionalne službe za zapošljavanja posao u ovom trenutku traži 762.576 naših građana, a u istom periodu prošle godine na njihovom spisku bilo je 1.546 prezimena više. I "sveža prošlost" ukazuje na to da se stvari, bar prividno, kreću na bolje.

- I u odnosu na prethodni mesec broj nezaposlenih je smanjen i to za 12.689 osoba, odnosno za 1,66 odsto - navodi Srđan Andrijanić iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ipak, daleko smo od oporavka - uglas ocenjuju ekonomisti. A i iz Međunarodne organizacije rada u Srbiji poručuju da se "suviše ne zanosimo brojkama".

- Bez obzira na ova pomeranja ne možemo da očekujemo značajniji rast zaposlenosti do kraja ove godine - ocenjuje Jovan Protić, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada u Srbiji.

BROJ OTPUŠTENIH SVE VEĆI Osim što pada broj nezaposlenih, u Srbiji ima i sve više onih koji su izgubili svoje radno mesto. Prema podacima Privredne komore Srbije, u odnosu na april 2011. godine, broj zaposlenih smanjen je za 18.900 osoba, ili za 1,1 odsto: - Od ukupnog broja zaposlenih u aprilu ove godine, 1.332.786 ljudi radilo je kod pravnih lica, dok se broj privatnih preduzetnika i zaposlenih kod njih procenjuje na 401.016.

- Statistika pokazuje samo sitne korake napred, ali još nema ni govora o bitnim pomacima. Da bi do toga došlo, neophodne su promene Zakona o radu i veći rast bruto društvenog proizvoda.

Prema zvaničnim prognozama, BDP će u ovoj godini porasti svega 0,5 odsto, što je daleko od preduslova za nova zapošljavanja.

- Da bi se stopa nezaposlenih smanjila za 0,2 odsto, BDP mora da poraste bar jedan procentni poen - objašnjava Protić i dodaje da su za nova radna mesta, osim privrednog rasta, neophodne i izmene Zakona o radu koji je u ovom času isuviše restriktivan, pa "ne dozvoljava ni lak izlaz, a ni ulaz na tržište rada".

Mada je Srbija dostigla svoju istorijski najnižu stopu nezaposlenosti, iz zvaničnih institucija ukazuju da nije baš sve tako crno.

- U 2010. godini se zaposlilo oko 140.000 sa naše evidencije, a u 2011. smo imali pojačano zapošljavanje, pa je sa spiska skinuto više od 180.000 prezimena - kažu u NSZ.

S druge strane, u ovoj službi primećuju gotovo istovetne trendove kada je sama struktura nezaposlenih u pitanju. Tako i ovoga maja najveće redove na birou stvaraju mladi (od 25 do 29 godina) kao i oni sa nedovoljnim kvalifikacijama. Sa završenom osmoletkom u ovom se času poslu nada čak 218.641 kandidat.