Još nema odgovora iz Vinče

R. Dr.

05. 06. 2012. u 20:58

Још нема одговора из Винче
Javno preduzeće "Nuklearni objekti" još razmatra izveštaj stručne komisije na koji treba da odgovori o incidentu u Vinči. Očekuje se epilog incidenta do kraja nedelje

JAVNO preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" probilo je rok za odgovor na izveštaj stručne komisije Ministarstva prosvete i nauke povodom rukovanja radioaktivnim materijalom u "Vinči". Svoj stav o događaju od 19. aprila još nije dostavila ni Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja. Od Ministarstva je zatraženo dodatno vreme za pisanje primedbi, a očekuje se da će se ove dve ustanove izjasniti do kraja nedelje.

Ovo je, za "Novosti", potvrdio i državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke dr Radivoje Mitrović.

- Ni NOS, niti Agencija još nisu dostavili svoj odgovor na izveštaj stručne komisije - objašnjava Mitrović. - Od nas su zatražili još vremena, jer je, kako su rekli, izveštaj izuzetno obiman i zahteva pažljivu analizu. Ostavili smo im još neki dan, jer je u interesu svih da okolnosti budu što preciznije utvrđene.

Da je pisanje odgovora u toku, rečeno nam je u JP "Nuklearni objekti Srbije":

VADILI OZRAČENO SREBRO INCIDENT u "Vinči" dogodio se tokom izvođenja eksperimenta kraj bazena s nuklearnim materijalom. Radnici su pokušali da izvade radioaktivno srebro za koje nisu ni znali da postoji. Događaj je u javnost dospeo posle upozorenja Snežane Pavlović, bivše direktorke za radijacionu sigurnost, da je zabeležena povećana količina opasnog zračenja.

- Izveštaj koji nam je dostavljen je obiman i zahteva ozbiljan pristup. Reč je o stručnoj analizi u kojoj nema mesta za proizvoljne konstatacije. Svoje primedbe na navode Stručne komisije poslaćemo najdalje do petka.

I u Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja rečeno nam je da razmatranje izveštaja još nije završeno, a da će do petka biti formulisan stav o ovom slučaju. O detaljima će moći da se razgovara tek pošto odgovor bude poslat u Ministarstvo.

Od ove dve ustanove očekuje se da napišu svoje viđenje povećanja nivoa zračenja u "Vinči". Posle pisanja "Novosti" o sumnji da je opasnost nastala nepravilnim rukovanjem radioaktivnim materijalom, Ministarstvo je formiralo stručnu komisiju za zadatkom da ispita sve detalje. Tim na čijem je čelu bio dr Jovan Puzović, profesor sa Fizičkog fakulteta, ocenio je da je tokom izvođenja eksperimenta na platformi bilo više ljudi nego što je potrebno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije