Sećanje na Jasenovac: Srbi su najveće žrtve

G. VILA - J. KNEŽEVIĆ

22. 04. 2012. u 10:10

Komemoracije stradalima u ustaškim zločinima. Cvetković: Možemo opstati samo uz toleranciju. Dodik: Srbi su narod mira, ali su bili naivni. Josipović: U staštvo - nikad više

DONjA GRADINA, JASENOVAC - U Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice i u logoru Jasenovac u nedelju su održane komemoracije i parastosi žrtvama ustaškog genocida, kojima su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

Na komemoraciji žrtvama ustaškog terora na stratištu Donja Gradina, premijer Srbije Mirko Cvetković je poručio da su narodi Balkana upućeni jedni na druge i da mogu opstati samo ako među njima ima više tolerancije.

- Jedino tako nam se prošlost neće vraćati kao bumerang. Kao ljudi moramo da praštamo, ali ne smemo da dopustimo greh zaborava - rekao je Cvetković na komemoraciji, kojoj je prisustvao politički vrh Republike Srpske, predstavnici Izraela, diplomatskog kora i domaćih i međunarodnih jevrejskih i romskih organizacija.

Mesta poput stratišta u Donjoj Gradini, koja je bila deo kompleksa logora Jasenovac, po Cvetkovićevim rečima, opominju kakvu pustoš iza sebe ostavljaju bolesne ideje i upozoravaju da se nikada ne sme odustati od borbe protiv mržnje, zla i nasilja.

SPOMEN-ZID U BAČKOJ TOPOLI u nedelju je, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, na jevrejskom groblju otkriven Zid sećanja na sve preminule u Holokaustu koji nemaju grob. Lokalni istoričar Pali Červenak je, podsećajući na prisustvo jevrejske zajednice u Bačkoj Topoli, rekao da je od 426 njenih članova koji su 1941. živeli u Bačkoj Topoli, 272 ubijeno u Holokaustu, kao i da se mnogima od njih ne zna mesto počivališta. U znak sećanja na te ljude, na jevrejskom groblju podignut je memorijalni zid.

- Budućnost je u rukama onih koji se najbolje i najdalje sećaju prošlosti i zbog toga je naš dug prema nevinim žrtvama da ne dozvolimo da nestanu u zaboravu. Takvi zločini, strani razumu i civilizovanom društvu, ne smeju biti zaboravljeni, niti bilo koje društvo utemeljeno na moralnim normama sme da dopusti da zločinci budu amnestirani - kazao je Cvetković.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske. Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida u NDH obeležava se povodom pokušaja proboja dve grupe od oko hiljadu zatočenika 21. i 22. aprila 1945, u čemu je uspelo samo njih 118.

- Republika Srpska će odavati počast svim stradalim u svim ratovima na ovim prostorima, jer želi da bude deo civilizovane zajednice posvećene miru i razvoju, koja sa drugima na ovim prostorima živi i radi uz međusobno uvažavanje. Istina se danas mora rehabilitovati ne da bi nekome činili zlo ili pravila neka nova priča već da bi se podsetilo na ono što se desilo - rekao je predsednik RS Milorad Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

On je istakao da je srpski narod - narod mira, koji je u Drugom svetskom ratu bio naivan i dozvolio pokolj nad sobom u naivnom uverenju da se zločin ovih obima ne može dešavati.

- Zbog činjenice da se nikad nije odgovaralo za zločin u Jasenovcu na način kako to traži stradanje i istorija, dodatno su poražene i žrtve i njihovi naslednici. Za jasenovačke žrtve nije bilo pravde, jer je komunistički režim, braneći i minimizirajući žrtve, počinio saučesništvo u zločinu koji se desio, ali će se krajnji poraz desiti onda kad se više ne budemo sećali i odavali počast stradalima - istakao je Dodik.

Na mestu nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jasenovac, kod spomenika “Cvet”, u nedelju je održana komemoracija žrtvama i obeležena 67-godišnjica proboja logoraša.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović istakao je da je velika većina Hrvata antifašistička i da u Hrvatskoj više nikada neće proći nacističke i ustaške ideje.

- Broj žrtava Jasenovca dokazuje koliko je strašno zlo koje su tu počinile ustaše - rekao je Josipović.

Ističući da mnogi pokušavaju revidirati i negirati zločine u Jasenovcu, Josipović je rekao da nije dovoljno dolaziti na komemoracije već treba učiniti više, pogotovo kad u udžbenicima nije navedena prava istina o Drugom svetskom ratu. Hrvatski predsednik je rekao da ne postoji nijedno mesto koje bi moglo više da svedoči o užasima suludih ideologija kao što je Jasenovac.

- Srbi su bili najveće žrtve Jasenovca - kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović, naglašavajući da je Jasenovac bio mesto gde su ustaše neprekidno, pune četiri godine, ubijale ljude. - Ali, Evropa u to vreme nije videla ni tako jak antifašistički pokret kao što je bio na ovim područjima.


**********************

POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK NA STAROM SAJMIŠTU

ĐILAS: DA SE NE ZABORAVE ŽRTVE

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položio je, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, venac na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu, uz poruku da je najvažnije da se neguju sećanja na žrtve, kao opomenu da se takve stvari više nikad ne dogode.

Đilas je ponovio da je plan da se na prostoru nekadašnjeg logora Staro sajmište izgradi memorijalni centar kao sećanje na sve žrtve u logorima i dodao da veruje da će u narednim godinama on biti i gotov i da će time, na još dostojanstveniji način, moći da bude obeleženo stradanje svih u Drugom svetskom ratu.

- U subotu sam bio u Banjaluci, gde mi je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio knjigu o Jasenovcu, gde sam video fotografiju, koju nikada neću zaboraviti. Reč je o vešalima za decu. To je fotografija koju niko od nas nikada ne sme da zaboravi - istakao je Đilas.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Milutin

22.04.2012. 11:14

Steta sto izbori nisu svakog meseca pa bi gospoda iz srbijanske vlade dolazile i na pomene ostalih srpskih zrtava. Nije li to malo cudno da se u vreme priprema za izbore politicari sete i srpskih zrtava, a do sada su pokraj tih datuma prolazili kao pored turskog groblja!

Pop013

22.04.2012. 13:03

@Milutin - E to si dobro rekao druze. Ovako se sete da su Srbi samo kad treba ucariti jos koji glas. Pozdrav

Mika Kasapin

22.04.2012. 18:18

@Milutin - Ne zamerite im, nemaju vremena. Sad su zauzeti sa čišćenjem štala i obilaskom njiva. Sutra se jedan najavio kod mene da mi počisti farmu svinja. Bar malo koristi od njih da imam. Obećao sam da ću za njegove da glasam ako to dobro uradi.

MEXO

23.04.2012. 04:13

Zasto na ove komemoracije ne pozovu Njemacke predstavnike,uostalom treba uruciti poziv svim drzavama svjeta ako i ne dodju nek se malo podsjete do cega je dovela i dovodi njihova politika.

EU

23.04.2012. 19:49

@MEXO - Njemačka je platila visoku cijenu ,njihovi državnici obavezno idu u Izrael i na stratišta u Poljsku.Možda i nije loš vaš prijedlog ,međutim to je pitanje državnika za upućivanje poziva.

zagrebcanka

24.04.2012. 09:13

@MEXO - MEXO i EU@ Pa za pocetak ne bi bilo lose da Srbi obilaze Ovcaru i Srebrenicu.

drzavnik

23.04.2012. 08:39

Jedino je Srbija, po Njemackim izvjestajima, u II svjetskom ratu "konacno rijesila zidovsko pitanje" na teritoriji kojom je upravljao kvisling Nedic. Red je da ih sada oplakujete.

bukagija

23.04.2012. 09:39

@drzavnik - Ocigledno niste dobro obavesteni. Koliko ja znam gdin Jasa Almuli tvrdi da nijedan srbin nije direktno ucestvovao u ubijanju Jevreja. A vi ste ocigledno veci Jevrejin i od samih Jevreja. Citat: "Almuli dokazuje i tezu da je "Hrvatska bila jedina zemlja u Evropi koja je likvidirala svoje građane na svojoj teritoriji, sopstvenim rukama. Da je Hrvatska bila najzločinačkija zemlja na svetu, krvoločnija čak i od nacističke Nemačke."

drzavnik

23.04.2012. 09:56

@drzavnik - @bukagija. Ja govorim o kvislinskoj drzavi, saradnici Njemacke, koja je rijesila to pitanje. A Srbi, kao i obicno, nisu jadni nista znali o tim zlocinima.

dan osman

23.04.2012. 10:31

@drzavnik - Herman Nojbaher - čovek od najvećeg Hitlerovog poverenja objavio je knjigu " Specijalni zadatak na jugoistoku 1941 - 45" u nemačkoj štampana 1956 a kog nas objavljena 2004.Osnovna Nojbaherova teza( a tebi državniče toliko "nepotnata") je da su Nemci na balkanu okupirali samo Srbiju i Grčku. Svi ostali su bili njihovi saveznici. Naravno on u knjizi onako precizno - Nemački dodaje cifru od 750 000 ubijenih Srba i jevreja.. : ))

bukagija

23.04.2012. 11:04

@drzavnik - kakva drzava!? mi smo bili okupirani a sva vlast je bila u rukama nemacke vojne uprave znaci oni su upravljali sa svima pa i sa protektoratom zvanim srbija i nedicem itd da ne objasnjavam dalje kako je taj protektorat organizovan. Nisu Srbi vladali Srbijom. Naravno da su srbi znali o zlocinima ali sa obzirom da nisu mogli ni sebi da pomognu (ako moze tako da se kaze) posto su zlocini bili radjeni prvenstveno nad srbima. Jevreja je bilo malo u Srbiji. Ne znam koju si ti istoriju ucio .

dan osman

23.04.2012. 11:22

@drzavnik - Jevreji su naša stradalnička braća. Njihovi avioni nisu nikada bombardovali Srbiju. Nije lepo da podmećeš jednom celom Jevrejskom Narodu takve laži. : )

drzavnik

23.04.2012. 11:47

@drzavnik - @dan osman Znas ti osmanaga, dobro ko drzi vlast i moc u SAD i za ciji racun Izrael ratuje na Bliskom Istoku. Ali kada ti lijekovi ne pomazu da shvatis ciji pasos imas, onda je ovo za tebe terra incognita.

dan osman

23.04.2012. 14:48

@drzavnik - zamisli ja imam pasoš Republike Srbije ( a živim u Republici Srpskoj ) .. ma...sve ti je to Srbija.. : ))

Ubijanje

23.04.2012. 19:52

@drzavnik - To vam je isto ja kradem a vi držite vreću i vi niste učestvovali u krađi.

Ruben Lonuestro

12.04.2013. 12:26

@drzavnik - @poglavnik ; brini se o gredi srama u oku lijepe vase a slamka u oku Srpske drzave je njihov problem.

WW2

23.04.2012. 19:43

Kad je u pitanju WW2 ,dakle po pitanju Židova i države Izraela oni ne optužuju niti Hrvate niti Srbe upravo zbog toga jer niti su Hrvati postavili Pavelića na vlast niti su Srbi postavili Nedića,Ljotića na vlast.Komemoracija služi na sjećanje žrtvama i odaje se počast svim žrtvama kroz upozorenje svima da se to više neće nikada dogoditi.

Ruben Lonuestro

12.04.2013. 12:24

@WW2 - @ww2 vi nevolite istinu zato i pltete stalno paukove retoricke mreze zablude i prevare da se Vlasi ne dosijete ; Vasu prirodu ste pokazali i u ww1 i u ww2 a bogami i u tragediji devedesetih.

Nedić

23.04.2012. 20:39

Čitam komentare, Ljotić je imao ultradesnu stranku(fašističku) "ZBOR" i prije okupacije,Nedića je postavila Njemačka odlukom srpske aristrokacije na vlast.On je imao za zadaću provoditi rasne zakone a SDK(srpski dobrovoljački korpus)ratovati za Njemačku.Nije ih birao srpki narod niti je mogao dizati ustanak jer bi se vršila odmazda za jednog Nijemca stotinu Srba.